Bourdell 1 Posted April 21, 2017 http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html akurat od tego samego sprzedawcy Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted April 21, 2017 Fermentuje na górniakach w 15-18oC i granatów brak, cud czy inne licho . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourdell 1 Posted April 21, 2017 Fermentuje na górniakach w 15-18oC i granatów brak, cud czy inne licho . Zależy od szczepu Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted April 21, 2017 Jak już to od napowietrzenia, odpowiedniej ilości drożdży i czasu fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourdell 1 Posted April 21, 2017 Jak już to od napowietrzenia, odpowiedniej ilości drożdży i czasu fermentacji. Też, temperatura ważniejsza jednak Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted April 21, 2017 (edited) Jeżeli lubisz mocne estry i kaca to jak najbardziej . Edited April 21, 2017 by mateos Quote Share this post Link to post Share on other sites
burymichu 50 Posted April 21, 2017 http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html akurat od tego samego sprzedawcy Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty Odnosząc się bezpośrednio do pytania - używam takiego kabla grzewczego 50 W ale o długości 8 metrów. 6 metrów może być nieco za mało. Co do termostatu się nie wypowiem bo zrobiłem sobie własny. Tu jest wątek w razie czego: http://www.piwo.org/topic/23517-komora-fermentacyjna-z-kontrol%C4%85-temperatury-zero-teorii-sama-praktyka/ Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Szwajka 19 Posted April 21, 2017 http://allegro.pl/termostat-rt-2-termoregulator-niezawodny-15-36c-i5216208958.html http://allegro.pl/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-50w-5-7m-i5271620846.html akurat od tego samego sprzedawcy Ten kabel i skrzynka ze styropianu. Nie potrzebuję wyświetlacza na termostacie, mam ogromny problem z dogrzewaniem piwa na burzliwej powyżej 19C i mam granaty 19C na górniaki to dość żeby normalnie przefermentować, od tego granaty się nie zrobią. No chyba, że przez pierwsze 2 dni masz temp 19°C, a później spada <~15°C, to drożdże faktycznie mogą sobie zrobić przerwę i nie dofermentować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourdell 1 Posted April 21, 2017 Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Szwajka 19 Posted April 21, 2017 Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Skąd taka informacja? Mam teraz w butelkach 3 piwa na s-04. Temp fermentacji 16-18°C. Piwa 13, 15,5 i 18 blg. Wszystkie dofermentowały mniej więcej tak głęboko jak wynikałoby to z zacierania, zasypu i drożdży. Już są nagazowane. Póki co(1-2 miesiące od zabutelkowania) nie są przegazowane a blg nie spada poniżej tego co było przy rozlewie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 90 Posted April 21, 2017 A mnie ciekawi skąd wiesz że masz granaty? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelH 115 1 Items Posted April 22, 2017 Hej, wiem, że chcecie pomóc, ale naprawdę to temperatura jest problemem. Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Zmień myślenie... Przeanalizuj raz jeszcze cały proces. Podaj również więcej informacji, bo moim zdaniem problem leży gdzie indziej. A może masz tak, że zadajesz drożdże do brzeczki o temperaturze ok. 25°C i wstawiasz do chłodnego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted April 22, 2017 Drożdże angielskie trzeba wygrzać pod koniec fermentacji i tyle. Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego jakże stanowczego stwierdzenia Może dało by się to napisać jakoś dokładniej/konkretniej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourdell 1 Posted April 22, 2017 Skoro nie chcecie odpowiedzieć na temat to powiedzcie proszę ile syropu robić na np 28L piwa. Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted April 22, 2017 Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir. No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty). No ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted April 24, 2017 Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty). No ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. 1 Enethion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourdell 1 Posted April 25, 2017 Zauważyłem nierówne nagazowanie w 2 ostatnich warkach przy 600ml. Dodam, że wężyk układam tak żeby w wiadrze powstał mocny wir.No to jeśli w żaden sposób dodatkowo nie wymieszałeś tego to wszystko jest wg mnie zgodnie z fizyką Tak jak w przypadku whirpool'a po chmieleniu zbiera się stożek na środku gara, tak i po takim "mieszaniu" na środku zbiera się część syropu cukrowego (zwłaszcza gdy był gęsty). No ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted April 25, 2017 czyli po prostu bez wiru i wężyk do dna tak? Nie, po prostu trzeba to zrobić tak by być pewnym iż syrop się wymieszał dobrze z piwem A jak konkretnie? A to już u każdego pewnie inaczej Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted April 26, 2017 Po pierwsze syrop nie może być za gęsty bo wtedy trudniej się miesza. Na 28 L piwa bez problemu możesz wlać ok 1 litra. Ja wlewam syrop do baniaka z kranikiem, a potem wężem piwo do syropu. Przy wlewaniutrochę na początku zamieszam samym wlewanym piwem i przez ostatnie 11 lat nie zdarzyło mi się nierówne nagazowanie butelek. Temp. fermentacji 19 stopni jest dobra i to nie jest powodem Twoich problemów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jankoś 8 Posted April 26, 2017 Litr przegotowanej i schłodzonej wody z cukrem, wlać, ładnie i dokładnie wymieszać i jest elegancko. Robię tak od +30 warek i się sprawdza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted April 26, 2017 Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted April 26, 2017 Zrobiłem taki eksperyment. Piwo odfermentowane z 12 do 3 Blg, przed rozlewem syrop cukrowy na dno wiadra z kranikiem, zlewam piwo wężykiem, robiąc bardzo ładny wir. Jak wszystko już przelane napełniam z kranika najpierw menzurkę i mierzę gęstość: 11 Blg. Wniosek, trzeba mieszsć. Pytanie ile syropu cukrowego nie rozmieszanego z piwem zostało Ci w kraniku i poszło bezpośrednio do pomiaru w menzurce. Tak na moje oko to ze 100 ml. Idealnie na menzurkę. Po mieszaniu wykonałem ponowny pomiar i było OK, 3 Blg. Jakbym wlał takie piwo z kranika od razu w butelkę, w najlepszym razie było by przegazowane. W najgorszym miałbym granat z odfermentowanego piwa. I potem dziwił się, czemu mam nierówno nagazowane butelki z jednej warki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
funkmaster3000 4 Posted April 30, 2017 używam właśnie pierwszy raz takiego kabla ale o mocy 80w do grzania brzeczki w garze przy zakwaszaniu. 30l podgrzewa 1st C na 30min. także trochę słabo. wydaje mi się, że jeśli taki kabel to jak największa moc. Quote Share this post Link to post Share on other sites