Skocz do zawartości

kalkulator surowca do refermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

witam

 

jak w temacie. Znany i lubiany kalkulator będący oniegdaj tu: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18737292#tag

umarł po awarii strony. 

Ten: http://goodbrew.pl/kalkulatory/nagazowanie-piwa

i ten: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html sugerują mi odpowiednio 110g i 90g co daje ostry rozrzut.

Czy możecie polecić w miarę pewny i sprawdzony kalkulator? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

 

jak w temacie. Znany i lubiany kalkulator będący oniegdaj tu: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18737292#tag

umarł po awarii strony. 

Ten: http://goodbrew.pl/kalkulatory/nagazowanie-piwa

i ten: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html sugerują mi odpowiednio 110g i 90g co daje ostry rozrzut.

Czy możecie polecić w miarę pewny i sprawdzony kalkulator? 

 

Na http://brewness.comznajdziesz przydatne kalkulatory

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oprócz brewness mogę polecić kalkulator z brewers friend: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/chociaż przyznam, że ostatnio najczęściej korzystam z aplikacji "Kalkulator piwowarski" na androidzie - przygotowując się do rozlewu nie muszę latać po kompa, żeby sprawdzić ile cukru odmierzyć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znany i lubiany kalkulator będący oniegdaj tu: http://hbd.org/cgi-b...ml?18737292#tag

umarł po awarii strony.

 

To dla potomnych   ;)

bp0.html

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
W dniu 23.04.2017 o 17:22, kantor napisał:

 

To dla potomnych   ;)

bp0.html 18 kB · 248 pobrań

Coś nie gra jednak. Na brewnessie i kilku innych wychodzi mi 118g glukozy, a w tym kalkulatorze 67g. Mega nie pasuje.

 

Ilość piwa - 19,5l, temp 12°C, nagazowanie pożądane 2,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Romcio napisał:

Coś nie gra jednak. Na brewnessie i kilku innych wychodzi mi 118g glukozy, a w tym kalkulatorze 67g. Mega nie pasuje.

 

Ilość piwa - 19,5l, temp 12°C, nagazowanie pożądane 2,5

 

Musisz użyć kropek, a nie przecinków, to amerykańska aplikacja najwyraźniej ;) Wtedy wychodzi zbliżony wynik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Romcio napisał:

OK. Masz rację. Ale i tak wychodzi 108g glukozy. W innych kalkulatorach 118g.

A w tych dwóch pozostałych nie powinieneś użyć kropek zamiast przecinków (bo wynik jest w formacie z kropką)? ;)

 

BS dla Twoich parametrów podaje mi 108g glukozy,  czyli zgodnie z pierwszym kalkulatorem.

 

edit

Jednak nie, przy kropkach też dają ten sam wynik, muszą być różne algorytmy wyliczające ilość cukru.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak tez myślę.

 

Przyjąłem, że 118 będzie OK.

 

BTW. Chce bittera uchmielić na zimno. Wyczytałem w wielu źródłach, że nie trzeba koniecznie przelewać na cichą. Planuje potrzymać go ok 3 tygodni w 1 fermentorze i na ostatnie 4 dni dać chmielu. Będzie OK?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Romcio napisał:

Tak tez myślę.

 

Przyjąłem, że 118 będzie OK.

 

BTW. Chce bittera uchmielić na zimno. Wyczytałem w wielu źródłach, że nie trzeba koniecznie przelewać na cichą. Planuje potrzymać go ok 3 tygodni w 1 fermentorze i na ostatnie 4 dni dać chmielu. Będzie OK?

Będzie, nie trzeba przelewać, a nawet nie wskazane jeśli nie potrzebujesz gęstwy lub nie chcesz jej pozniej przemywac :)


I nie musisz 4 dni trzymać. 2 Dni w zupełności wystarcza - ja nawet 1 dobę chmielę :)

Edytowane przez Suchejroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Romcio napisał:

Tak tez myślę.

 

Przyjąłem, że 118 będzie OK.

 

BTW. Chce bittera uchmielić na zimno. Wyczytałem w wielu źródłach, że nie trzeba koniecznie przelewać na cichą. Planuje potrzymać go ok 3 tygodni w 1 fermentorze i na ostatnie 4 dni dać chmielu. Będzie OK?

 

Pamiętaj tylko o dobrym odfiltrowaniu chmielu przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. 

 

O filtracji pamiętam. Używam druciaka.

 

Co do:

 

52 minuty temu, Suchejroo napisał:

Będzie, nie trzeba przelewać, a nawet nie wskazane jeśli nie potrzebujesz gęstwy lub nie chcesz jej pozniej przemywac :)


I nie musisz 4 dni trzymać. 2 Dni w zupełności wystarcza - ja nawet 1 dobę chmielę :)

 

Ale myślę, że przy 4 dniach aromat powinien być mocniejszy niż przy 1 - 2 dniach? Wiem, że więcej niż 4 nie powinno się chmielić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Romcio napisał:

 

 

 

Ale myślę, że przy 4 dniach aromat powinien być mocniejszy niż przy 1 - 2 dniach? Wiem, że więcej niż 4 nie powinno się chmielić.

 

Nie do końca, przetestowano, że po 1 dniu praktycznie 100% olejków się przedostanie do piwa, natomiast polifenole zawarte w chmielu potrzebują 3 dni. To one są też odpowiedzialne za uczucie zwiększonej goryczki w piwie - dlatego podsumowując po dniu masz praktycznie 100% interesujących Cie olejków w piwie, a masz mniej polifenoli :) polecam takie testy 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.