Skocz do zawartości

Refermentacja w pojemniku 12l


czesio1609

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos uzywal takich pojemnikow do rozlewu piwa? Mialem to w pierwszym zestawie wraz z real ale. Czy to dobry pomysl przelac w to english bitter po fermentacji w celu spozycia po 3 tygodniach calosci tj 12litrow? tylko ile dac cukru do refementacji dla bittera na 12l aby pojemik wytrzymal a piwo mialo babelki? a moze jakies inne szybkie style? pojemnik to polytainer dispenser, nie wiem jak tlumaczyc tworzywo na Polski. Jest elastyczny. Kranik szczelny.

post-18724-0-30358200-1492719239_thumb.jpg

post-18724-0-86929600-1492719240_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może się nadać. Ale trzeba toto sprawdzić. Weź mineralną gazowaną, porządnie schłodź w lodówce, potem delikatnie napełnij i zostaw w temperaturze pokojowej. Zobaczysz jak się zachowuje pod ciśnieniem. Możesz potrząsnąć dla pewności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok dzieki za pomoc. Jednak nadal nie wiem ile dodac cukru dla bittera do refermentacji na 12l. Koledzy daja 50g na 18-20l w tych pojemnikach. 30g? Czy 25 wystarczy?

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

 

Tutaj masz kalkulator. Dla bittera daj nagazowanie maks 2.0v CO2, to angielskie piwo, jak dasz mniej to też będzie ok, ale to już jak sam lubisz. Temperaturę podaj najwyższą jaką piwo miało po skończeniu fermentacji. 

 

Dla 12 litrów, 1,7v CO2(tak ja dla siebie nagazowałbym to piwo) i temp 20°C wychodzi 40g białego cukru. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko że do refermentacji w takim pojemniku dałbym o wiele mniej cukru. Znajdź kalkulator dla refermentacji w kegach.

 

Z wiki

 

Refermentacja piwa w kegu

 

Pod względem technicznym niczym nie różni się od refermentacji w butelkach - także i tu dodajemy do piwa surowiec fermentowalny, by drożdże mogły przetworzyć zawarty w nim cukier na alkohol i CO2. Zazwyczaj dodaje się od 1/2 do 2/3 ilości surowca wyliczonej dla rozlewu do butelek. Po napełnieniu kega należy pamiętać o usunięciu powietrza z przestrzeni nad piwem i wpuszczeniu trochę CO2 z butli, aby beczka była szczelnie zamknięta.

Edytowane przez redlum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.