Jump to content
Chmielowy warsztat

Browar Domowy Pakakuna

Recommended Posts

1 godzinę temu, Juniorek napisał:

Pomyliłem się trochę. Czyli 28 miałeś zacieranie a 30 warzenie, s między czasie zakwaszanie, dobrze rozumiem? 

Dokładnie tak, 28 zacieranie+krótkie gotowanie, właściwie warzenie po dwóch dobach zakwaszania brzeczki ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 75. Fruit Weizen, warzenie dnia 20.09 2019, 12,8blg

Zasyp:
Pszeniczny Viking Malt 3,4kg

Pilzneński Viking Malt 2,4kg
Stosunek wody do słodu 3:1

45°-40min

52°-20min

64°-50min

72°-20min

78°-5min

Gotowanie 60minut
na 60min gotowania-Marynka 10g

Fermentacja burzliwa (gęstwa 3pokolenie FM41 gwoździe i banany) start fermentacji w 17° stopniowo podnoszona do 22° 20.09 2019-29.09 2019
Fermentacja cicha 29.09 2019-
Planowane dodatki na cichą:
Miks owoców:wiśnie, czarne porzeczki, maliny

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 76. White IPA, warzenie dnia 20.09 2019, 14,blg

Zasyp:
Pszeniczny Viking Malt 3,4kg

Pilzneński Viking Malt 2,4kg
Stosunek wody do słodu 3:1

45°-40min

52°-20min

64°-50min

72°-20min

78°-5min

Gotowanie 60minut
na 60min gotowania-10g Enigma

na 5min gotowania - 13g zestu z pomarańczy, 8g kolendry

Hopstand 20min w temperaturze 76°- 20g Enigma

Fermentacja burzliwa (Brewferm Blanche uwodnione) start fermentacji w 17° stopniowo podnoszona do 22° 20.09 2019-29.09 2019
Fermentacja cicha 29.09 2019-
Planowane dodatki na cichą:
Chmiel Enigma 30g + Nelson Sauvin 30g 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 9.08.2019 o 18:15, Pakakuna napisał:

Warka 72. Orange Milk Imperial Stout, warzenie dnia 09.08 2019, 23,8blg

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt- 8kg

Płatki owsiane - 1,5kg

Pale Chocolate -1kg
Biscuit- 0,5kg

Special W- 0,5kg

Carafa Special II- 0,5kg
Jęczmień palony- 0,35kg
Dodatki:
Odtłuszczone mleko w proszku- 1kg (do zacieru)
Stosunek wody do słodu 2:1

64°-60min

72°-20min

78°-5min

Gotowanie 120minut
60min gotowania-Marynka 55g, Lubelski 45g
30min gotowania- Marynka 45g

Na flameout zest i sok z 5 dużych pomarańczy 

Fermentacja burzliwa (gęstwa 4pokolenie US-05) 09.08 2019-01.09 2019
Fermentacja cicha 01.09 2019-
Planowane dodatki na cichą:
Cynamon-40g, tonka-15g, ziarna kakaowca-100g, wszystkie dodatki zamacerowane w Jack Daniel's na dwie doby.

15 g tonki....To tylko ją będzie czuć i nic więcej :) Tak z ciekawości jak wyszło to piwo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał:

15 g tonki....To tylko ją będzie czuć i nic więcej :) Tak z ciekawości jak wyszło to piwo ?

No właśnie nie przykryła wszystkiego, wyszło wg mnie, bardzo zbalansowane, jedynie przed rozlewem chyba dodam ok. 200-250g laktozy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 77.Polish SMaSH , warzenie dnia 29.10 2019, 12,9blg

Chmiel eksperymentalny od Polish Hops a-k.7%

Zasyp:

Pale Ale Viking Malt-5kg

Stosunek wody do słodu 3:1

67°-40min

72°-30min

Po odebraniu brzeczki przedniej (10l)-karmelizacja przez 30minut, po karmelizacji wrzucona pierwsza dawka chmielu-15g

Gotowanie 60minut

15min przed końcem gotowania-30g chmielu

5min przed końcem gotowania-30g chmielu

Hopstand 20min w temperaturze 76°- 40g chmielu

Fermentacja burzliwa (FM52 Amerykański sen starter 1,2l) start fermentacji w 16° 29.10 2019-11.11 2019
Fermentacja cicha 11.11 2019-16.11 2019
Planowane dodatki na cichą:
Chmiel 60g (13.11 2019-16.11 2019)

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 78. Fruit Gose, warzenie dnia 14.11 2019, 11blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt- 3,3 kg

Pszeniczny Viking Malt - 1,2kg

Mleko w proszku- 0,8kg (co daje 0,4kg laktozy)
Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-5min

Po filtracji brzeczka gotowana przez 15minut po czym zadane zostały bakterie Lactobacillus Planarum (probiotyk Sanprobi IBS 26szt), zakwaszanie 2 dobry 14.11 2019-16.11 2019

Gotowanie 45minut
5min przed wyłączeniem palnika 10g Marynka, 25g soli himalajskiej, 20g kolendry

Fermentacja burzliwa (gęstwa 2 pokolenie FM52 Amerykański Sen) 16.11 2019-27.11 2019

Fermentacja cicha: główna warka podzielona na pół do 12litrów dodano 1,6kg ananasa do drugich 12l zest+sok z 2 grapefruitów, 4pomarańczy, 8mandarynek oraz 6 cytryn

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 79. Polish Lager, warzenie dnia 15.11 2019, 8blg (warka na rozruszanie sucharów)

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt- 2kg

Carapils  - 0,2 kg
Stosunek wody do słodu  3:1

55°-10min

64°-30min

Odebranie dekoktu (1/3 do 2/3)

72°-20min- 2/3 zacieru

gotowanie w 100°-1/3 zacieru 10min
78°-po połączeniu zacieru-5min

Gotowanie 60minut:
Chmielenie brzeczki przedniej-10g Marynki

Na falmeout-20g Zuli

Fermentacja burzliwa (W34/70 rehydratyzowane) 15.11 2019-

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 80. Tea Polish Pale Ale, warzenie dnia 16.11 2019, 12blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt-1,8kg
Cookie Pale Viking Malt- 0,25kg
Caramunich I-0,10kg
Stosunek wody do słodu  3:1

67°-40min

72°-20min

Gotowanie 60minut:
Chmielenie brzeczki przedniej-10g Zula

20minut przed końcem gotowania-20g Zula
Hopstand w 78°-25g Zula

Fermentacja burzliwa (2 pokolenie Fm52 Amerykański Sen, gęstwa) 16.11 2019-27.11 2019

Fermentacja cicha z dodatkiem 60g chmielu Zula oraz 60g zielonej herbaty Sencha 

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 81. Rye IPA SH Nelson Sauvin, warzenie dnia 28.11 2019, 15,5blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt-2,2kg
Żytni Viking Malt-0,8kg
Stosunek wody do słodu  3:1

67°-40min

72°-20min

Gotowanie 60minut:

14g Nelson Sauvin-chmielenie brzeczki przedniej

12g Nelson Sauvin-15min przed końcem gotowania

12g Nelson Sauvin-10min przed końcem gotowania

12g Nelson Sauvin-5min przed końcem gotowania

Fermentacja burzliwa (3 pokolenie Fm52 Amerykański Sen, gęstwa), start w 16° podnoszone do 20°  28.11 2019-7.12 2019

Fermentacja cicha z dodatkiem 50g Nelson Sauvin 7.12 2019-12.12 2019

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 82. Brown Ale SH Galaxy, warzenie dnia 29.11 2019, 14,6blg

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt-2,1kg
Biscuit-0,3kg

Red Active Viking Malt-0,3kg

Caramunich II-0,2kg

Cookie Pale Viking Malt-0,2kg
Czekoladowy żytni-0,1kg
Stosunek wody do słodu  3:1

67°-40min

72°-20min

Gotowanie 60minut:

5g Galaxy-20min przed końcem gotowania

10g Galaxy-15min przed końcem gotowania

20g Galaxy-2min przed końcem gotowania

Fermentacja burzliwa (3 pokolenie Fm52 Amerykański Sen, gęstwa), start w 16° podnoszone do 20° 29.11 2019-7.12 2019

Fermentacja cicha z dodatkiem 25g Galaxy 7.12 2019-12.12 2019

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 83. Hoppy Pils, warzenie dnia 07.12 2019, 10blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt-2kg
Carapils-0,2kg

Stosunek wody do słodu  3:1

65°-60min

72°-20min

Gotowanie 60minut:

7g Lotus-brzeczka przednia
10g Lotus- 15minut przed końcem gotowania

20g Lotus- flame out

Fermentacja burzliwa (2 pokolenie W34/70, gęstwa), start w 8° podnoszone do 10° 7.12 2019-24.12 2019
Fermentacja cicha 24.12 2019-08.01 2020

 

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 84. Pastry Imperial Stout, warzenie dnia 11.12 2019, 27,5blg

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt-8kg

Czekoladowy jasny-0,6kg
Pszeniczny czekoladowy-0,6kg
Caffe Castle Malting-0,5kg

Carafa Special III-0,4kg
Special W-0,3kg
Special B-0,3kg

Pszenica prażona-0,3kg
Dodatki:

Laktoza-1kg
Kawa cappuccino w proszku-0,91kg
 

Stosunek wody do słodu  2:1

64°-40min

72°-20min

78°-wygrzew

 

Gotowanie 120minut:

100g Marynka-w 60minucie gotowania

50g Marynka- w 30minucie gotowania

 

Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 20° 11.12 2019-03.01 2020

Fermentacja cicha z dodatkami: 3laski wanilii, 20g tonka, 150g ziarna kakaowca,10g cynamon 03.01 2020-23.01 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 85. Milk Stout (klon The Waiter Brokreacji), warzenie dnia 12.12 2019, 16,5blg

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt-1,10kg

Monachijski II-0,5kg
Czekoladowy-0,12kg
Pale Chocolate-0,12kg
Carafa Special III-0,05kg


Dodatki:
Laktoza-0,5kg
+dodatki na cichą ;) 

 

Stosunek wody do słodu  2:1

68°-60min

78°-wygrzew

 

Gotowanie 60minut:

20g Magnum-w 60minucie gotowania

10g Magnum- w 30minucie gotowania

 

Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 20° 12.12 2019-24.12 2019
Fermentacja cicha +dodatki 24.12 2019-13.01 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 86. Barley Wine, warzenie dnia 19.12 2019, 24 blg

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt-3,4

Pale Cookie-0,6kg
Pale Caramel-0,2kg
Karmelowy ciemny-0,5kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

66°-60min

72°-20min

78°-wygrzew

 

Gotowanie 120minut:

25g Marynka-w 60minucie gotowania

25g Marynka- w 30minucie gotowania

 

Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 19° 19.12 2019-08.01 2020
Fermentacja cicha 08.01 2020-

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 87. Brett RIS, warzenie dnia 20.12 2019, 24 blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt-2kg
Monachijski II-1kg

Płatki owsiane-0,4kg

Żytni-0,3kg

Caffe Light-0,2kg

Czekoladowy ciemny VIking malt-0,2kg
Czekoladowy jasny Viking malt-0,2kg

Pszenica prażona-0,2kg

Pale ale-0,2kg
 

Stosunek wody do słodu  3:1

66°-60min

72°-20min

78°-wygrzew

 

Gotowanie 90minut:

25g Marynka-w 60minucie gotowania

25g Marynka- w 30minucie gotowania

 

Fermentacja burzliwa (4 pokolenie Amerykański Sen FM52, gęstwa) start w 15° podnoszone stopniowo do 19° 20.12 2019-09.01 2020
Fermentacja cicha z Lochristi Brettanomyces Blend 09.01 2020 w temperaturze 19
-20°

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 88. Koźlak, warzenie dnia 09.01 2020, 17,5 blg

Zasyp:
Monachijski II-2kg

Pilzneński -0,5kg
Wiedeński-0,5kg

Melanoidynowy-0,2kg

Karmelowy 150-0,1kg
Karmelowy 600-0,1kg

 

Stosunek wody do słodu  2,5:1

53°-20min

64°-40min

Odebranie 3l dekoktu-gotowanie w 100° przez 20minut
Łączenie przerwa w 72°-20min
78°-wygrzew


Gotowanie 80minut:

30g Magnum-po 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa (3 pokolenie W34/70, gęstwa+uwodnione suchary Mangrove Jack's Bavarian Lager M76) start w 8° podnoszone stopniowo do 10° 09.01 2020-28.01 2020
Fermentacja cicha 28.01 2020-

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 89. Belgian IPA, warzenie dnia 11.01 2020, 15 blg

Zasyp:
Pale Ale-3kg
Pilzneński-3kg

Cara Blond-0,3kg
Abbey-0,2kg
cukier kandyzowany biały-0,2kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

66°-60min

72°-20min


Gotowanie 60minut:

10g Vic Secret-brzeczka przednia
15g Vic Secret-30min gotowania
10g Motueka, 5g Vic Secret-15min przed wyłączeniem palnika
10g Motueka-10min przed wyłączeniem palnika

25g Wai-iti, 5g Motueka-Hop stand w 78°-20min

 

Fermentacja burzliwa (2 pokolenie FM26 Belgijskie Pagórki gęstwa+uwodnione suchary Mangrove Jack's French Saison M29) start w 18° podnoszone stopniowo do 22° 11.01 2020-23.01 2020
Fermentacja cicha 23.01 2020-28.01 2020 na cichą został dodany chmiel 35g Motueka, 35g Wai-iti

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 90. Imperial Polish IPA, warzenie dnia 17.01 2020, 19 blg

Zasyp:
Pale Ale-8kg

cukier biały-0,4kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

66°-60min

72°-20min

78°-mash out


Gotowanie 60minut:

25g Książęcy-brzeczka przednia
25g Amora Preta, 25g Książęcy-30min gotowania
70g Amora Preta, 30g Książęcy-10min przed wyłączeniem palnika

100g Izabella, 40g Amora Preta, 30g Książęcy-Hop stand w 78°-20min

 

Fermentacja burzliwa (5 pokolenie FM52 Amerykański Sen gęstwa+uwodnione suchary Mangrove New World Strong Ale M42) start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 17.01 2020-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 91. Fruit Berliner Weisse, warzenie dnia 25.01 2020,  8blg

Zasyp:
Pszeniczny-2kg
Pilzneński-1kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

65°-60min

72°-20min

78°-mash out

Po filtracji brzeczka gotowana przez 15minut po czym zadane zostały bakterie Lactobacillus z Probiotyku Dr.Max-30 kapsułek, zakwaszanie 2 dobry 23.01 2019-25.01 2019
 

Gotowanie 45minut:

6g Lubelski-od początku gotowania

 

Fermentacja burzliwa 1,2l starter drożdże FM52 Amerykański Sen start w 17° podnoszone stopniowo do 20° 25.01 2020-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...