Jump to content
Pakakuna

Browar Domowy Pakakuna

Recommended Posts

Myśl o browarze domowym pojawiła się we mnie na początku 2015 roku. Długo się nosiłem z myślą o pierwszej warce, aż do momentu kiedy zobaczyłem info o 1(i jak na razie ostatniej) edycji Dzikich Bitew w Lublinie. Długo nie myśląc zgłosiłem się, nie posiadając zbyt wiedzy na ten temat ani sprzętu do tego. Przyszło mi uwarzyć American Stouta, setki przewertowanych porad i receptur i w końcu coś się urodziło. "Dziecko" okazało się na tyle dobre, ze pozwoliło mi przejść do ćwierćfinału. Od tamtego czasu powstała duża ilość warek, niektóre bardzo udane, niektóre trochę gorsze ;)
Nagrody i osiągnięcia:
6 miejsce w kategorii Sahti - Warszawski KPD Wiosna 2016
6 miejsce w kategorii Wee Heavy- Mikołajkowy KPD 2016
2 miejsce w kategorii Świąteczne- Mikołajkowy KPD 2016

10miejsce w kategorii American Stout - XV Konkurs Piw Domowych PSPD w Cieszynie

2 miejsce w Gdyńskich Bitwach Piwowarów
4 miejsce w kategorii
Brett RIS- Podlaski Konkurs Piw Domowych 2018
Awans do ćwierćfinałów Gdyński Bitew Piwowarów (33/46 glosów)
Belgian IPA

Awans do półfinałów Gdyńskich Bitew Piwowarów (14/18 głosów) Extra Special Bitter
Awans warką 49.Grisette do ćwierćfinału Lubelskich Bitew Złote Kalesony 

Awans do finału Gdyńskich Bitew Piwowarów (30/43 głosów) Belgian Tripel

4 miejsce w kategorii Piwa Ciemne, 2 miejsce w kategorii Irish Stout na I MPPD Irish Stout

Awans warką 57. Dorchester Ale do półfinału Lubelskich Bitew Złote Kalesony
3 miejsce lubelskich bitew piwnych Złote Kalesony

6 miejsce w kategorii American Wheat na II MPPD American Wheat


 

1.American Stout
2.APA
3.Milk Stout v.1.0
4.Milk Stout v.2.0
5.Wild Grodzisz Witbier v.1.0
6.Porter Bałtycki
7.Smoked Coffee Stout
8.Rye Stout
9.Cream Ale
10.Lager Wiedeński
11.Enigma Pale Ale
12.American Wheat
13.FES
14.Summer Ale
15.Session IPA
16.Grodziskie v.1.0
17.Imperialny Porter Bałtycki (wersja podstawowa, wersja z płatkami dębowymi macerowanymi w miodzie pitnym)
18.Gose
19.Wee Heavy
20.Tea APA
21.Wild Grodzisz Witbier v.2.0
22.Belgian Dubbel
23.Sahti
24.Christmas Ale
25.Porter Bałtycki
26.RIS

2016/2017
27..Milk Stout v.3.0
28.Wheat IPA
29.Oatmeal Stout
30. Australian Sparkling Ale
31.Grodziskie v.2.0
32.AIPA

33. Wild Grodzisz Witbier v.3.0
34.
American Stout 

35.Grodziskie
36.Milkshake IPA z malinami

37.Rosanke 

38.Fruit Milkshake Grodziskie
39.Brett RIS
40.Weizen
41. Christmas Ale
42.Weizen

43.Belgian IPA
44. Milkshake Fruit Grodziskie
45.American Barley Wine

46. Wheat Wine

47.Extra Special Bitter

48.Belgian Tripel

49.Grisette

50.American Wheat

51.Old Ale

52.Irish Stout (wersja czysta oraz z owocami)

53.Norwegian Farmhouse Ale (Kveik)

54.West Coast IPA
55. Milkshake Fruit Grodzisz (ananas+mango)
56.American Stout
57. Dorchester Ale

58. Smoked Fruit Ale

59. RIS v. 3.0

60. Weizen Porter ze śliwkami i morelami

61. Red IPA SH Galaxy

62. Barley Wine

63. Malt Øl

64. Saison

65. Black IPA

66. Berliner Weisse z owocami

67. American Wheat

68. Grapefruit Grodziskie

69. White IPA z liśćmi limonki kaffir

70. Polish Wheat

71. White IPA z liśćmi limonki kaffir

72. Orange Milk Imperial Stout

73. Session IPA

74. Fruit Gose

75. Fruit Weizen

76. White IPA

 

W planach

77. American/New Zeland Stout

78. Barley Wine

79. Rye IPA

80. Imperial Stout

       80a. Brett Imperial Stout

       80b. Bounty Imperial Stout

 

 

 

 

 

 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 34 warzenie dnia 15/04 2017
American Stout

Zasyp:

5kg-Pale Ale Castle Malting
0,8kg-płatki owsiane
0,5kg-Caraaroma Weyermann
0,2kg-Pszenica prażona Viking Malt
0,1kg-Pszeniczny czekoladowy Weyermann
Schemat zacierania:
stosunek wody do słodu 3:1
52 ° - 10min


62 ° - 35 min

72 ° - 30 min

78 ° - mash out

Chmielenie: 
Gotowanie 60min
Od początku gotowania 30g-Simcoe
po 15 minutach 25g-Simcoe
po 40 minutach 25g-Simcoe
po wyłączeniu palnika 20g-Simcoe

Studzenie do 17
° i zadane uwodnione drożdże US-05, do fermentacji poszło 26l brzeczki o ekstrakcie początkowym 16blg
Fermentacja burzliwa:
15.04 2017-24.04 2017 w temperaturze 17-19
°
Fermentacja cicha:
24.04 2017-03.05 2017 temperatura 16
°

03.05 2017-butelkowanie
 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 35 warzenie dnia 06.05 2017

Grodziskie

Zasyp:

2,1kg-Weyermann wędzony dębem

Schemat zacierania:

Stosunek wody do słodu 4,8:1

64°-30min
72
°-30min

78°-mash out

Chmielenie:
Gotowanie 60min

Od początku gotowania 21g-Lomik

Po 50min 9g-Lomik

Studzenie do 17° i zadanie drożdży FM51 Grodzie dębowe

Do fermentacji poszło 18l brzeczki o ekstrakcie 7,8blg

Fermentacja burzliwa:
06.05 2017-17.05 2017 w temp 18-20
°
Odfermentowało do 2,6blg

17.05 2017 bez fermentacji cichej, od razu rozlew
 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 36 warzenie dn. 10.05 2017

Milkshake IPA z malinami

Zasyp:
Pilzneński Weyermann - 2,6kg

Pszeniczny Weyermann- 0,8kg

Płatki owsiane-0,4kg

Laktoza 0,6kg

Stosunek wody do słodu 3:1
64°-40min

72°-20min

78°-mash out

Chmielenie;
Galena-20g od początku gotowania
Galena-10g na ostatnie 10min

Cascade-30g na ostatnie 10 min

Po wyłączeniu palnika Palisade-40g i Amarillo-50g
Studzenie do 16
° i zadanie uwodnionych US-05
Do fermentacji poszło 16 brzeczki o ekstrakcie 17,2
Fermentacja burzliwa 10.05-23.05 17
°-19°
Fermentacja cicha 23.05-? 18
°
Z dniem 23.05 dodałem ok.1,3kg malin mrożonych, 25.05 do fermentora polecą 2 laski wanilii, natomiast 3dni przed rozlewem chmielenie na cicho tj. Cascade-30g, Palisade-60g, Amarillo-50g

Piwo już od ponad tygodnia w butelkach, już w tej chwili mogę powiedzieć, ze wyszło extra. Niestety z powodu dość sporego chmielenia oraz malin straty były spore, ale było warto. ;)

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 37 warzenie dn. 10.06 2017

Rosanke

Zasyp:
Pale Ale Weyermann-2,3kg
Płatki pszenne-0,5kg
Caramunich Weyermann typ1-0,4kg

Carared Weyermann-0,3kg

Wędzony czereśnią od Vikinga-0,2kg

Monachijski Weyermann typ1-0,1kg

Stosunek wody do słodu 3:1
67°-40min
72
°-35min
78
°-mash out

Chmielenie oraz przyprawy:
Iunga-12g od początku gotowania

Lubelski-20g 15min przed końcem gotowania

45g kwiatu lipy, 20g skórki curacao, 7g kolendra, 150gmiodu wielokwiatowego, 250g miodu spadziowego-5min przed końcem gotowania
Simcoe-10g po wyłączeniu palnika
Studzenie do 18
° i zadanie uwodnionych S-33
Do fermentacji poszło 20l brzeczki o ekstrakcie 11blg
Fermentacja burzliwa 10.06.2017-24.06 2017 w temperaturze 19
°
Fermentacja cicha 24.06 2017- 08.07 2017
Rozlew 08.07 2017




 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 38, warzenie dn. 09.09 2017

100% słód wędzony dębem z Castle Malting
Chmiele:
Iunga
Amarillo
Palisade
Dodatki:
Laktoza
Maliny
Czerwone porzeczki
Truskawki

Drożdże US-05

Zacieranie:
Do 12,5l wody o temperaturze 67°C
65°C-35min
72°C-40min
78°C-wygrzew
Wysładzanie do uzyskania 12blg

Gotowanie 60min:
Iunga-20g od początku gotowania
Amarillo-10g 10min przed końcem gotowania
Palisade-10g 10min przed końcem gotowania
Laktoza-140g 5min przed końcem gotowania

Fermentacja:
Burzliwa: start w temperaturze 16°C stopniowe podnoszenie do 19°C
Cicha: od 23.09 2017
7lpiwa dostało 0,7kg malin i 0,5kg truskawek, drugie 7l dostało 0,7kg malin i 0,6kg czerwonych porzeczek 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 39 warzenie dn. 16.09 2017
Brett RIS

 

Słód pale ale – 3,0 kg,
Słód monachijski II – 1 kg
Słód czekoladowy ciemny 1200 – 0,25 kg,
Słód czekoladowy jasny 400 – 0,15 kg,
Słód jęczmień prażony 0,25 kg
Słód karmelowy 300 – 0,2 kg
Słód żytni – 0,25 kg
Castle Malting słód Caffe Light – 0,2 kg
płatki owsiane – 0,2 kg
Chmiel Wolf- 50 g
Chmiel Styrian Gold – 30g
Drożdże US-05

 

72oC-wsyp
66oC-60min

72oC-30min
78oC-wygrzew

 

Chmielenie:
50g chmielu Wolf-od początku gotowania
15g chmielu Styrian Gold-po godzinie gotowania
15g chmielu Styrian Gold po 10g Amarillo i Palisade-po 90min gotowania

Fermentacja burzliwa w temp 16-18°C pewnie około dwóch tygodni, po tym czasie zdekantuje piwo do innego fermentora i zadam drożdże Brettanomyes Lochristi 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 40, warzenie dn. 01.10 2017
Weizen
 

2kg słód pszeniczny
1kg słód pilzneński 2RW
0,1kg słód pszeniczny karmelowy
Chmiele:
Tradition (DE)
Lubelski
Drożdże:
Fermentum Mobile FM41 Gwoździe i Banany (starter 0,8l)
Zacieranie:
stosunek wody do słodu
3:1
Na początek przerwa ferulikowa z samym słodem pszenicznym a więc 44°C przez 2h
Po 2 godzinach do zacieru dodany słód pilzneński i pszeniczny karmelowy, przerwa w temp 63°C przez 45min
72°C-20min
78°C-wygrzew
Wysładzanie do uzyskania 9blg
Gotowanie 60min:
Tradition-8g od początku gotowania
Lubelski-8g od początku gotowania
Tradition-10g 20min przed końcem gotowania

Wyszło 15l brzeczki nastawnej
Fermentacja:
Burzliwa:start fermentacji w temp 14°C a zakończenie w okolicy 19°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 41 Christmas Ale 

Data warzenia: 15.10 2017
Zasyp:
Pale ale-2,5kg
Château Munich-0,9kg
Honig Viking Malt-0,7kg
Żytni czekoladowy 
Weyermann-0,3kg
zacieranie:

68°C-50min
72°C-20min

78°C-wygrzew
Chmielenie (gotowanie 60min)
Saaz-od początku gotowanie-20g

Simcoe-po 20 min gotowania-12g
Saaz-po 50min gotowania-10g
Dodatki:
Od początku gotowania 22g świeżego imbiru
Po 50min gotowania 25g cynamony, 20g skórki słodkiej pomarańczy, 8szt goździków, 4szt kardamonu, 2szt anyżu, 1 gałka muszkatołowa
Wyszło 14l brzeczki o ekstrakcie 19,5blg
Fermentacja:
US-05
Burzliwa 15.10-?
Cicha ? być może zostaną dodane płatki dębowe macerowane w Porto

 

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 42 Hefeweizen
Data warzenia 27.10 2017
Zasyp:
2,1kg-słód pszeniczny
1,1kg-słód pilzneński 2RW

0,1kg-karmelowy pszeniczny
Zacieranie:
44°C-20min
63°C-45
72°C-20min
78°C-wygrzew
Chmielenie(gotowanie 60min)
8g Tradition-od początku gotowania
8g Tradition-po 40min gotowania
Fermentacja
Gwoździe i banany (starter 1l)
Burzliwa:27.10 2017-?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 43,Belgian IPA
Data warzenia 12.11 2017
Zasyp:
3kg-słód Pale Ale Viking Malt
1,5kg-słód żytni Weyermann
1kg-słód czerwony Viking Malt
0,6kg-płatki owsiane
0,2kg-słód Abbey Weyermann
Zacieranie:
66°C-60min
72
°C-20min
78°C-wygrzew
Wysładzanie wodą o temperaturze 90°C
Chmielenie(gotowanie 60min)

18g Magnum-na 45min gotowania
15g Columbus, 15g Centennial-25min gotowania
15g Amarillo, 15g Chinook- 10min gotowania
po 5g Columbusa, Centenniala, Amarillo, Chinooka-5min gotowania
po 15 g Centenniala i Columbusa+po 10g Amarillo i Chinooka- na wyłączenie palnika
Na cichą poleci po 15g Centenniala i Columbusa oraz po 20g Amarillo i Chinooka na 3 ostatnie dni cichej
Wyszło 20l piwa o ekstrakcie 18blg
Fermentacja burzliwa drożdżami FM27 Artefakty Trapistów (rozbujanych w starterze 1,2l) w temp 16-18°C- 12.11 2017-?

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 44. Milkshake Fruit Grodziskie
Data warzenia 02.12 2017
Zasyp:

5kg-słód wędzony dębem CastleMalting
Zacieranie:

Do 12,5l wody o temperaturze 67°C
65°C-35min
72°C-40min
78°C-wygrzew
Wysładzanie do uzyskania 12blg

Gotowanie 60min:
Iunga-20g od początku gotowania
Amarillo-10g 10min przed końcem gotowania
Palisade-10g 10min przed końcem gotowania
Laktoza-140g 5min przed końcem gotowania
Wyszło 20l o ekstrakcie 9blg włączając laktozę
Drożdże FM51- Grodzie dębowe
Fermentacja burzliwa 02.12.2017-12.12 2017
Fermentacja cicha 12.12.2017-27.12 2017 (0,7kg malin+0,7kg czerwonej porzeczki przez całą cichą)

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

45.American Barley Wine, warzenie 16.12 2017, 27,5blg
Zasyp:

Pale Base Viking Malt 4,2kg
Wiedeński Viking Malt 0,5kg

Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt 0,2kg
Cookie - (bursztynowy) Viking Malt 0,2kg
Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 2,5:1

66-68oC-60min
78
oC-wygrzew
Chmielenie (gotowanie 3 godziny):
90min przed wyłączeniem palnika - 20g chmielu Chinook i 10g chmielu Centennial,
godzinę przed wyłączeniem palnika  20g chmielu Amarillo i 15g chmielu Mosaic,

20min przed wyłączeniem palnika  15g chmielu Cascade,
5min przed końcem gotowania minucie 30g chmielu Cascade.
Na cichą:
Po 15 g Chinook, Mosaic, Amarillo i Cascade
Fermentacja:
Drożdże Fermentum Mobile - FM50 Kłosy Kansas
Burzliwa-30dni 15-19oC
03.02 2018-przelane na cichą z dodatkiem płatków dębowych macerowanych w Porto
Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 46, Wheat Wine, warzone dn. 03.01 2018, 22blg
Zasyp:
Słód pszeniczny Weyermann-8,4kg
Płatki jęczmienne-0,9kg

Crystal 10°L Viking Malt-0,6kg

Płatki pszenne-0,4kg
 

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 2,5:1
66-68oC-60min
78
oC-wygrzew
Chmielenie (gotowanie 90min)
Po 30minutach - 20g Galena
15min przed końcem gotowania- 25g Cascade
5min przed końcem gotowania-25g Cascade
Chmiel na cichą (jeszcze nie wiem ;) )
Fermentacja:

Drożdże Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie ciemności
Burzliwa 30dni 15-19
oC
03.02 2018 przelane na cichą z dodatkiem płatków dębowych macerowanych w białym winie

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 47, Extra Special Bitter, warzenie dn 03.02 2018, 13blg
Zasyp:
Maris Otter Thomas Fawcett-2kg
Crystal 140 Thomas Fawcett-1kg
Płatki jęczmienne-0,8kg z czego 0,5kg prażone w piekarniku przed 30min w temp 180oC
Honig Viking Malt-0,3kg

Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3:1
67oC-60min
78
oC-wygrzew
Chmielenie(gotowanie 60min):
Od początku gotowania-17g Challenger
Po 30min- 17g EKG
10min przed końcem gotowania-mech irlandzki
5min przed końcem gotowania-17g Epic
Fermentacja:
Drożdże Safale S-04
Burzliwa przez ok tydzień
Dodatki na cichą ybć może po 10-15g Challenger'a i Epic'a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 48, Belgian Tripel, warzenie dn 11.02 2018, 18,6blg
Zasyp:
Pilzneński Viking Malt-5kg
Château Biscuit-0,3kg
Carapils Weyermann-0,2kg

Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3:1
65oC-60min

72oC-15min
78
oC-wygrzew
Chmielenie(gotowanie 60min):
Od początku gotowania-30g Tradition
Po 15min- 10g Styrian Goldings

Po 45min-20g Styrian Goldings, 10g skórki Curacao
10min przed końcem gotowania-mech irlandzki
1min przed końcem gotowania 0,75kg cukru jasnego kandyzowanego
Fermentacja:
Drożdże starter FM26 Belgijskie Pagórki
Burzliwa przez 2 tygodnie od 11.02 2018 w temp 21-23oC
Cicha planowana przez 2 tygodnie od 26.02 2018 w temp 22oC

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 49, Grisette, warzenie dn. 10.03 2018,  10,2blg

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt-2kg
Słód Pszeniczny Viking Malt- 1kg

Crystal 140 Thomas Fawcett-0,4kg

Płatki owsiane-0,4kg

Zacieranie:
Stosunek wody do słodu 3:1
66oC-60min

72oC-15min
78
oC-wygrzew
Chmielenie(gotowanie 60min):
Od początku gotowania-12g Perle

Po 45min-12g Styrian Goldings, 8g skórki Curacao
Fermentacja:
DrożdżeFermentis Safale BE-134
Burzliwa przez 2 tygodnie od 10.03 2018 do w temp 18-23oC
Cicha planowana przez tydzień od 23.03 2018 w temp 21oC

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 50.American Wheat, warzenie dn. 31.03 2018, 11,8blg
Zasyp:
1,6kg-Pilzneński
1,6kg-Pszeniczny
50°C-30min
64°C-40min

72°C-10min
78°C-wygrzew
Gotowanie 1h

Citra-5g-60min
Mosaic-10g-15min
Citra-15g-3min
Na cichą (4dni):
20g-Mosaic
10g-Citra
Starter drożdżowy 1,2l Fermentum Mobile Kłosy Kansas
Fermentacja:
Burzliwa 9dni w temp. 15-19°C
Cicha 4ni w temp. 18°C

Edited by Pakakuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 51.Old Ale, warzenie dn. 09.04 2018, 19,8blg
Zasyp:
2,6kg-Pale Ale
1,4kg-Żytni
1,4kg-Wiedeński
0,9kg-Biscuit
0,3kg-Caraaroma
66°C-60min

72°C-10min
78°C-wygrzew
Gotowanie 1h

Citra-5g-60min
East Kent Goldings-40g-60min
East Kent Goldings-50g-30min
East Kent Goldings-40g-5min
Na cichą (4dni):
ok.50g Płatków dębowych macerowanych w rumie 
Starter drożdżowy 1,4l Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności
Fermentacja:
Burzliwa w temp. 15-20°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 52.Irish Stout, warzenie dn. 14.04 2018, 10,8blg
Zasyp:
4,2kg-Pale Ale
1,2kg-płatki jęczmienne
0,5kg-jęczmień prażony
0,3kg- czekoladowy ciemny strzegom
67°C-60min

72°C-10min
78°C-wygrzew
Gotowanie 1h

60g-East Kent Goldings-60min
40g-East Kent Goldings-20min
Starter drożdżowy 1,4l Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności
Fermentacja:
Burzliwa w temp. 16-20°C
Warkę podzielę na pół, jedna część będzie "czysta" do drugiej dodam maliny na cichą (ok 2 tygodnie)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 53.Norwegian Farmhouse Ale (Kveik), warzenie dn. 28.04 2018, 15,8blg
Zasyp:
4,8kg-Pilzneński
Do zacieru po 25g chmielu Saaz w szyszce i jagód jałowca oraz 5g skórek curacao
69°C-90 min
78°C-10min, wygrzew
Gotowanie 1h

Na ostatnie 15min gotowania po 25g chmielu Saaz w granulacie i jagód jałowca, 5g skórek curacao, 10g Cascade granulat
Starter drożdżowy 1,2l Fermentum Mobile Voss Kveik
Fermentacja:
Burzliwa: drożdże zadane w 40°C, fermentor postawiony przy gorącym grzejniku owinięty w śpiwór, powolny spadem temperatury do 34°C
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 29.04.2018 o 12:45, Pakakuna napisał:

Norwegian Farmhouse Ale

Wszystko pięknie ale z tego co wiem to klasycznego piwa w norweskim stylu domowym się nie gotuje. Po zacieraniu i filtracji z wysładzaniem jest od razu fermentacja. Do tego dochodzi używanie tylko i wyłącznie wywaru z gałęzi jałowca (+ dodatki np gałęzie świerku czy np ziele krwawnika) zarówno do zacierania jak i wysładzania (nie stosuje się czystej wody). Nie chmieli się też a jeśli już to podczas wysładzania. Ale co ja tam wiem... ;)

https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,53252,ostatnie-takie-kultury-kveik-domowe-drozdze-piwowarskie.html
http://www.garshol.priv.no/blog/291.html
http://www.garshol.priv.no/blog/329.html
 

 

etc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 8.05.2018 o 20:44, Igorrodz napisał:

Wszystko pięknie ale z tego co wiem to klasycznego piwa w norweskim stylu domowym się nie gotuje. Po zacieraniu i filtracji z wysładzaniem jest od razu fermentacja. Do tego dochodzi używanie tylko i wyłącznie wywaru z gałęzi jałowca (+ dodatki np gałęzie świerku czy np ziele krwawnika) zarówno do zacierania jak i wysładzania (nie stosuje się czystej wody). Nie chmieli się też a jeśli już to podczas wysładzania. Ale co ja tam wiem... ;)

https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,53252,ostatnie-takie-kultury-kveik-domowe-drozdze-piwowarskie.html
http://www.garshol.priv.no/blog/291.html
http://www.garshol.priv.no/blog/329.html
 

 

etc

W celach bezpieczeństwa, przed infekcją, wolałem jednak gotować ;) Grunt, że piwo wyszło b.dobre ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 54.West Coast IPA, warzenie dn.01.05 2018 , 13,8blg
Zasyp:
2,6kg-Pilzneński
1,8kg- Pale Ale
1,2kg-Płatki ryżowe
0,4kg-Pszeniczny 

66°C-90 min
78°C-10min, wygrzew
Gotowanie 1h

Cascade-25min do końca gotowania-30g
Citra,Mosaic,Simcoe-20min do końca gotowania-po 15g
Citra, Mosaic, Cascade-5min do końca gotowania-po 15g
Citra, Equinox, Cascade--0min-po 30g
Starter drożdżowy 1,2l Fermentum Mobile Gorączka Kalifornijska 
Fermentacja:
Burzliwa: drożdże zadane w 16°C, fermentacja 18-20°C
Na 4 ostatnie dni chmielenie na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 55, Milkshake Grodziskie z ananasem i mango, warzenie dn. 11.05 2018, 14blg
Zasyp:

5,8kg- Słód pszeniczny wędzony dębem
Zacieranie:
65°C-35min
72°C-40min
78°C-wygrzew

Gotowanie 60min:
30g Magnum-od początku gotowania

Po 15g Amarillo i Palisade-10min przed końcem gotowania
1kg laktozy- 3minuty przed wyłączeniem palnika
Po gotowaniu wyszło 27l brzeczki o ekstrakcie 14blg
Fermentacja:
Drożdże FM51 Grodzie dębowe
Burzliwa 14 dni w temperaturach 16-19
°C
Na cichą na 14dni dodałem ananasa i mango

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...