Skocz do zawartości

Browar Domowy Chmielowy Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Warka zakażona

Warka 120. Weizenbock , warzenie dnia 27.08 2020, 16,2 blg

 

Zasyp:

Pszeniczny- 4kg

Monachijski II-2kg

Pilzneński-1kg
Special W-0,4kg
Special B-0,23kg
Special X-0,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

44°-20min

64°-45min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:
19g Amora Preta-od początku gotowania

20g Lubelski- na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa

Starter 1l FM41 Gwoździe i banany start w 17° podnoszone stopniowo do 23° 27.08 2020-14.09 2020
 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 121. Flanders Red Ale , warzenie dnia 30.08 2020, 12,5 blg

 

Zasyp:

Pilzneński-3kg
Monachijski II-2kg
Caramunich I-0,5kg
Special W-0,2kg

Dodatki niesłodowane:
Płatki kukurydziane-1kg (uprzednio kleikowane, po 30min dodane do zacierania)


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:
30g Lubelski-od początku gotowania

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa 1 pokolenie FM21 Odkrycie sezonu start w 18° podnoszone stopniowo do 20° 30.08 2020-13.09 2020


Fermentacja cicha 
Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, płatki wiśniowe średnio opiekane macerowane w Porto 13.09 2020-10.05 2021 (ekstrakt końcowy 0,8blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 122. Black IPA , warzenie dnia 06.09 2020, 17blg

 

Zasyp:

Pale Ale-2,5kg
Karmelowy 30-0,3kg
Owsiany-0,3kg
Pszeniczny-0,3kg
Żytni-0,28kg
Carafa Special III-0,2kg
Barwiący-0,07kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:
5g HBC472-od początku gotowania
15g Sabro, 10g HBC472- na 30min gotowania
20g Sabro, 15g HBC472- na 15min gotowania
25g Amora Preta, 20g Sabro, 20g HBC472-na wyłączony palnik, chmiel trzymany przez całe chłodzenie 

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa 1 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 16° podnoszone stopniowo do 20° 06.09 2020-18.09 2020


Fermentacja cicha 
18.09 2020- 27.09 2020 (ekstrakt końcowy 3,6blg)
Dodatek chmieli: po 15g Amora Preta,  Centennial, Sabro i HBC472, po 2 dniach 30g Galaxy oraz po 20g Sabro i HBC472, 5 dni cold crash 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.09.2020 o 07:34, Marcin Skwira napisał:

Jaki masz schemat podnoszenia temp? 

U mnie już 3dobe stoi w lodowce apa na FM 52 i zastanawiam się czy nie podnosić już.

2dni-16, 2dni-17,5, 2 dni 19 i dofermentowanie w 20, potem cicha z chmielem 4dni w temperaturze pokojowej i 2 dni coldcrash 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 123. Belgian Blond , warzenie dnia 12.09 2020, 16,2blg

 

Zasyp:

Pilzneński-2,5kg
Cookie-0,2kg
Abbey-0,2kg
Dekstrynowy-0,2kg

Stosunek wody do słodu 3:1

63°-60min

72°-20min

 

Gotowanie 90minut:
15g Lubelski-od początku gotowania
10g Lubelski- na 20min gotowania
 

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa 2 pokolenie FM21 Odkrycie Sezonu start w 19° podnoszone stopniowo do 24° 12.09 2020-30.09 2020 (ekstrakt końcowy 2,3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 124. Wędzony Porter Bałtycki, warzenie dnia 13.09 2020, 21,5blg

 

Zasyp:

Wiedeński-2,6kg
Wędzony czereśnią Viking Malt-1kg
Wędzony bukiem Weyermann-1kg

Wędzony bukiem Steinbach-0,64kg
Special W-0,38kg
Żytni karmelowy-0,3kg
Cookie-0,2kg
Czekoladowy 900-0,19kg
Barwiący-0,1kg
Karmelowy 30-0,09kg
Jęczmień prażony-0,08kg
Abbey-0,05kg

Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60min

72°-20min

78°- wygrzew

 

Gotowanie 120minut:
20g Książęcy-po 60min gotowania
20g Lubelski- na 15min gotowania
 

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa Saflager S23 oraz MJ84 Bavarian Lager start  w 8° podnoszone stopniowo do 10° 13.09 2020-07.10 2020


Fermentacja cicha w 2°

07.10 2020-07.11 2020 dodano 45g suski sechlońskiej

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 125. Rauchbock, warzenie dnia 19.09 2020, 16,5blg

 

Zasyp:

Monachijski I-1,15kg
Wędzony bukiem Weyermann-1kg

Wiedeński-0,7kg
Pilzeński-0,35kg

Wędzony czereśnią Viking Malt-0,3kg

Dekstrynowy-0,27kg

Caramunich-0,1kg
Caraaroma-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

78°- wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
10g Książęcy-po 30min gotowania
10g Lubelski- na 20min gotowania
 

 

Fermentacja burzliwa

2 paczki uwodnionych Saflager W34/70 start  w 8° podnoszone stopniowo do 10° 19.09 2020-07.10 2020

 

Fermentacja cicha w 2°

07.10 2020

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 126. Chocolate Orange Salted Stout , warzenie dnia 26.09 2020, 17,5blg

 

Zasyp:

Wiedeński-1,4kg
Brown-0,54kg
Czekoladowy jasny-0,5kg
Karmelowy 30-0,26kg
Cookie-0,25kg

Black-0,22kg

Czekoladowy pszeniczny-0,2kg

Caraaroma-0,15kg

Dodatki niesłodowane:
Płatki owsiane-0,6kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°- wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
15g Książęcy-po 30min gotowania
15g Książęcy- na 20min gotowania
Sok+zest z 5 pomarańczy, 13g soli morskiej-na 5 minut gotowania

 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa 2 pokolenie FM52 Amerykański Sen start  w 17° podnoszone stopniowo do 20° 26.09 2020-20.10 2020


Fermentacja cicha

Dodatek 70g ziaren kakaowca 20.10 2020-05.11 2020 (ekstrakt końcowy 5blg)


 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 127. Weizenbock , warzenie dnia 27.09 2020, 17 blg

 

Zasyp:

Pszeniczny- 1,8kg

Monachijski I-1kg
Special B-0,3kg
Melanoidynowy-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

44°-20min

64°-45min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:
7g Książęcy-od początku gotowania

10g Lubelski- na 20min gotowania

 

Fermentacja burzliwa

Starter 1l FM41 Gwoździe i banany start w 17° podnoszone stopniowo do 22° 27.09 2020-18.10 2020 (ekstrakt końcowy 3,7blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 128. Braggot , warzenie dnia 08.10 2020,  28,5 blg

 

Zasyp:

Monachijski I-1,2kg
Owsiany-1kg
Melanoidynowy-0,6kg
Wiedeński-0,3kg


Dodatki niesłodowane:
Miód gryczany-3kg
Płatki owsiane-0,3kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
14g Książęcy-Po 30min gotowania

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione suchary US-05 oraz Mangrove Jack's M05 start w 16° podnoszone stopniowo do 20° 08.10 2020-02.11 2020

 

Fermentacja cicha
W balonie z płatkami wiśniowymi (10g)-02.11 2020-14.05 2021 (ekstrakt końcowy 6,5blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 129SMASH Vermhelo Polish Red Lager  , warzenie dnia 15.11 2020,  12 blg

 

Zasyp:

Red X-2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
5g Vermhelo-Na  60min gotowania

10g Vermhelo-Po 30min gotowania
10g Vermhelo-Po 50min gotowania
15g Vermhelo-0min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione suchary W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 15.11 2020-28.11 2020

 

Fermentacja cicha
90g Vermhelo

28.11 2020-27.12 2020 (20.12 2020 leżakowanie z chmielem, ekstrakt końcowy 3,7blg) 
 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 130. Single Hop IU02 Polish West Coast IPA  , warzenie dnia 28.11 2020,  15,5 blg

 

Zasyp:

Pilzneński-2kg
Pszeniczny-0,2kg

 

Dodatki niesłodowane:
Płatki ryżowe-0,8kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
5g szyszki IU02 -Brzeczka przednia

30g szyszki IU02-Po 30min gotowania
25g szyszki IU02-Po 45min gotowania
120g szyszki IU02-hopstand w 78° przez 20min

 

Fermentacja burzliwa

Starter 1,2l FM54 Gorączka Kalifornijska start w 15° podnoszone stopniowo do 19° 28.11 2020-13.12 2020

 

Fermentacja cicha

Z dodatkiem 180g szyszki IU02 13.12 2020-19.12 2020 (w tym 3 dni na cold crash) (ekstrakt końcowy 3,0blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 131Porter Bałtycki , warzenie dnia 29.11 2020,   22 blg

 

Zasyp:

Wiedeński-4kg
Monachijski II-3kg
Owsiany-0,78kg
Caraaroma-0,63kg
Caramunich I-0,62kg
Biscuit-0,4kg
Jęczmień prażony-0,35kg

 

Stosunek wody do słodu 3:1

66°-60min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90minut:

23g Vermhelo- Po 60min gotowania
25g Vermhelo-Na ostatnie 20min gotowania 

 

Fermentacja burzliwa:

Gęstwa W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 29.11 2020-25.12 2020

 

Fermentacja cicha 25.12 2020- :
Podzielone na dwa wiadra:
131A-płatki wiśniowe macerowane w Jack Daniel's

131B-wymrażanie (12.01-15.01 wymrażanie, ekstrakt z 6,8blg zwiększył się do 10,5blg, od 15.01 leżakowanie w okolicy 0-1°)

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 132.Sour DIPA, Zacieranie+zakwaszanie dn. 20.12 2020, warzenie dn. 22.12 2020, A. 22blg 3,94pH po gotowaniu; B. 23blg, 3,94pH

 

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt- 7kg

Pale Ale Viking Malt-1,3kg

Pszeniczny Viking Malt - 0,8kg
Słód owsiany-0,7kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:
A. Chmiele USA
10g Azacca- Po 30min gotowania
10g Mosaic -Po 45min gotowania
Po 10g Galaxy i Mosaic-Po 55min gotowania

30g Amarillo, 20g Galaxy, 10g Mosaic- 25min hopstand w temp 76°

B. Chmiele PolishHops

5g IU02-Na początek gotowania
10g Zombie-Po 35min gotowania
25g IU02- Po 50min gotowania
Po 20g Amora Preta, IU02, Zombie-Po 55min gotowania
Po 40g Amora Preta, IU02, Zombie
- 25min hopstand w temp 76°
 

Fermentacja burzliwa
Gęstwa FM54 Gorączka Kalifornijska oba wiadra 16-20° 22.12 2020-17.01 2021


Fermentacja cicha 17.01 2021-
A. Chmiele USA 94g Mosaic, 70g Citra
B. Chmiele PolishHops 50g IU02 Po 80g Zombie i Amora Preta

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 133SH Zi2 Pils , warzenie dnia 04.01 2021,  12 blg

 

Zasyp:

Pilzneński-2kg
Carapils-0,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 60minut:
5g Zi2-Brzeczka przednia

18g Zi2-Po 30min gotowania
15g Zi2-Po 50min gotowania
22g Zi2-0min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione suchary W34/70 start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 04.01 2021-15.01 2021

 

Fermentacja cicha (08.02 dodano chmiel Zi2 80g)

15.01 2021-15.02 2021 (ekstrakt końcowy 3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 134. Rauchbock , warzenie dnia 17.01 2021,  18blg

 

Zasyp:

Wędzony bukiem Steinbach-1,5kg

Monachijski II-1,18kg

Pilzneński-1,18kg
Biscuit-0,22kg

Caramunich II-0,16kg

Melanoidynowy-0,16kg

Caraaroma-0,11kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
8g Zythos-60min

10g Amora Preta-Po 40min gotowania
 

Fermentacja burzliwa

Gęstwa W34/70 po warce 133, start w 8° podnoszone stopniowo do 11° 17.01 2021-13.02 2021

 

Fermentacja cicha

13.02 2021-03.02 2021 (ekstrakt końcowy 4blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 135. Saison , warzenie dnia 18.01 2021,  12,8blg

 

Zasyp:

Pilzneński-1,35kg

Wiedeński-0,40kg

Pszeniczny-0,35kg
Caraaroma-0,1kg

Cara-pils- 0,1kg


Dodatki niesłodowane:
Cukier-0,15kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90minut:
12g Książęcy-60min

18g Książęcy-Po 50min gotowania
20g zest z pomarańczy, cukier-3min przed końcem gotowania
 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary BE134 , start w 16° po 2 dobach fermentacji przeniesiono do temperatury pokojowej 18.01 2021-13.02 2021 (ekstrakt końcowy 0blg)

 

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 136. Milk Stout , warzenie dnia 19.01 2021,  13,2blg

 

Zasyp:

Pale Ale-1,1kg

Special B-0,24kg
Owsiany-0,19kg

Brown-0,19kg

Czekoladowy żytni-0,14kg

Czekoladowy pszeniczny-0,14kg

Czekoladowy jasny-0,14kg


Dodatki niesłodowane:
Laktoza-0,4kg
Płatki owsiane-0,19kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 60minut:
25g Vermhelo-40min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary US05 , start w 16° podnoszone do 21° 19.01 2021-13.02 2021

 

Fermentacja cicha

13.02 2021-20.02 2021-dodano 70g ziaren kakaowca 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 137. Polish Session West Coast IPA , warzenie dnia 25.01 2021, 11,8  blg

 

Zasyp:

Pilzneński-2,15kg

Pszeniczny-0,2kg


Dodatki niesłodowane:
Cukier-0,2kg
Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 60minut:
Po 10g ZU12, PHPŁ01- 15min przed wyłączeniem palnika

Po 60g ZU12, PHPŁ01 - Hopstand w 78° 20min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary US05 , start w 16° podnoszone do 20° 25.01 2021-08.02 2021

 

Fermentacja cicha z chmielem 100g PHPŁ01, 80g ZU12

08.02 2021-15.02 2021 (ekstrakt kocowy 2blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 138. Weizen , warzenie dnia 08.02 2021, 13  blg

 

Zasyp:

Pszeniczny-3,4kg
Pilzneński-2,4kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 60minut:
10g ZU12, 5g Cascade- 60min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary WB06 , start w 17° podnoszone do 22° 08.02 2021-10.03 2021

 

Fermentacja cicha 10.03-19.03 2021

Do 10l dodatek płatków kokosowych, pistacji oraz ziaren kakaowca  (ekstrakt końcowy 1,5blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 139. Wee Heavy , warzenie dnia 13.02 2021, 19 blg

 

Zasyp:

Pale Ale-3kg
Owsiany-0,5kg

Dekstrynowy-0,25kg

Crystal Red-0,2kg
Crystal Wheat-0,2kg

Crystal Dark-0,15kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 120minut:

20g Vermhelo-Po 60min gotowania

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary 2 paczki Lallemand Nottingham , start w 15° podnoszone do 20° 13.02 2021-10.03 2021

 

Fermentacja cicha (z dodatkiem 60g płatków wiśniowych macerowanych w Grant's)

10.03 2021-

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 140. Pils SH Abis , warzenie dnia 15.02 2021, 12  blg

 

Zasyp:

Pilzneński-2,1kg
Carapils-0,2kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 60minut:

5g Abis-Brzeczka przednia

18g Abis-Po 30min gotowania
15g Abis-Po 50min gotowania
22g Abis-0min

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary W34/70 , start w 8° podnoszone do 10° 15.02 2021-07.03 2021

 

Fermentacja cicha 07.03 2021

Dodatek chmielu Abis

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 141. Black IPA , warzenie dnia 25.02 2021, 14,2 blg

 

Zasyp:

Pilzneński-1,5kg

Pale Ale-1kg
Karmelowy 30-0,3kg
Owsiany-0,45kg
Pszeniczny-0,45kg
Czekoladowy pszeniczny-0,25kg
Barwiący-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 60minut:

5g HBC472-od początku gotowania
20g Sabro, 10g HBC472- na 30min gotowania
25g Sabro, 25g Cashmere- na 15min gotowania
25g Cashmere, 25g Sabro, 20g HBC472-na wyłączony palnik, chmiel trzymany przez całe chłodzenie 

 

Fermentacja burzliwa

Uwodnione Suchary US05 , start w 15° podnoszone do 20° 25.02 2021- 12. 03 2021

 

Fermentacja cicha 12.03-19.03 2021

Dodatek chmielu 60g Sabro, po 30g HBC472, Cashmere, Pink Boots, Citra, Amora Preta (ekstrakt końcowy 3blg)

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 142. Doppelbock , warzenie dnia 08.03 2021, 19 blg

 

Zasyp:

Pszeniczny-3kg
Wiedeński-1,1kg
Monachijski-0,8kg

Pszeniczny Karmelowy 30-0,6kg
Melanoidynowy-0,6kg
Special B-0,48kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-45min

72°-20min

78°-Wygrzew

 

Gotowanie 90/120minut:

18g Centennial-60min 
15g ZU12 - 30min

 

Fermentacja burzliwa

Doppelbock gęstwa W34/70 start w 8° podnoszone do 11° 08.03 2021-29.03 2021

 

Lagerowanie

29.03 2021-05.05 2021 (ekstrakt końcowy 4blg)

 

Edytowane przez Chmielowy warsztat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.