Jump to content
Chmielowy warsztat

Browar Domowy Chmielowy Warsztat

Recommended Posts

2 godziny temu, anatom napisał:

Na tym polega ten experimental czy to czeski błąd? 

Błąd ;)  oczywiście start standardowo w 8 ;) Dzięki za czujność 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 97. Oatmeal Stout, warzenie dnia 03.03 2020,  15blg

Zasyp:
Pale Ale-1,5kg
Owsiany-0,4kg
Płatki owsiane-0,3kg
Caffe Castle Malting-0,2kg
Special X-0,2kg
Czekoladowy pszeniczny-0,14kg
Czekoladowy 900-0,14kg

Pale Chocolate-0,14kg
Extra Black-0,10kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

68°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 90minut:

15g Vermhelo, 0,33kg laktoza-po 30 minutach gotowania 

 

Fermentacja burzliwa gęstwa FM13 Irlandzkie ciemności start w 16° podniesione do 19-20° 03.03 2020-24.03 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 98. Witbier, warzenie dnia 11.03 2020,  12blg

Zasyp:
Pilzneński-1,25kg
Pszeniczny-0,5kg

Orkiszowy-0,4kg
Płatki orkiszowe-0,6kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

68°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

5g Amora Preta-od początku gotowania 

5g Amora Preta, 10g kolendra, 8g curacao-10min przed wyłączeniem palnika
2g curacao, zest z jednej pomarańczy, zest z jednej cytryny-2min przed wyłączeniem palnika

 

Fermentacja burzliwa 1l starter FM23 Magiczny ogród start w 16° podniesione do 22° 11.03 2020-01.04 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 99. Session IPA, warzenie dnia 19.03 2020,  12,2 blg

Zasyp:
Pilzneński-2,1kg
Caraamber-0,2kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

67°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

Po 5g Citra, Ekuanot-25minut przed wyłączeniem palnika

Po 10g Citra, Ekuanot, El Dorado-5minut przed wyłączeniem palnika

15g El Dorado, 15g Ekuanot, 10g Citra- Hopstand w 78° 20minut

 

Fermentacja burzliwa gęstwa 3 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 16° podniesione do 20° 19.03 2020-31.03 2020
Fermentacja cicha z chmielem 25g CItra, 30g Ekuanot, 30g El Dorado  31.03 2020-06.04 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 100. Brett Grodziskie, warzenie dnia 21.03 2020,  7 blg

Zasyp:
Słód Grodziski Weyermann-2kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

64°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

15g Amora Preta-od początku gotowania

 

Fermentacja burzliwa gęstwa 3 pokolenie FM52 Amerykański Sen start w 16° podniesione do 20° 21.03 2020-06.04 2020
Fermentacja cicha z WLP650 Brettanomyces Bruxellensis 06.04 2020-29.05 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 101. Polotmave, warzenie dnia 29.03 2020,  11 blg

Zasyp:
Pilzneński-1kg
Wiedeński-0,5kg
Monachijski II-0,5kg

Caraamber--0,12kg
Melanoidynowy-0,12kg
Extra Black- 0,02kg

 

Stosunek wody do słodu  3:1

67°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

6g Amora Preta-od początku gotowania
15g Żatecki-15 minut do wyłączenia palnika
15g Żatecki- 3 minuty do wyłączenia palnika

 

Fermentacja burzliwa gęstwa 2 pokolenie FM31 Bawarska Dolina start w 7° podniesione do 10° 29.03 2020-11.04 2020

Fermentacja cicha w 2°  11.04 2020-03.05 2020 (blg końcowe 2)

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 102. Doppelbock, warzenie dnia 15.04 2020,  18,4 blg

Zasyp:
Pilzneński-1,84kg
Monachijski II-1,08kg

Melanoidynowy-0,16kg
Special B-0,16kg
Biscuit-0,11kg

 

Stosunek wody do słodu  3,5:1

64°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 120minut:

10g Amora Preta-60minut gotowania 

 

 

Fermentacja burzliwa gęstwa FM31 Bawarska dolina start w 8° podniesione do 12° 15.04 2020-08.05 2020
Fermentacja cicha w 2° 08.05 2020-30.05 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 103. Witbier, warzenie dnia 16.04 2020,  12blg

Zasyp:
Pilzneński-1,25kg
Pszeniczny-1kg
Płatki orkiszowe-0,5kg

 

Stosunek wody do słodu  3.5:1

68°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

5g Amora Preta-od początku gotowania 

5g Amora Preta, 12g kolendra, 10g curacao-10min przed wyłączeniem palnika
curacao, zest z dwóch pomarańczy-2min przed wyłączeniem palnika

 

Fermentacja burzliwa gęstwa FM23 Magiczny ogród start w 16° podniesione do 22° 16.04 2020-03.05 2020 (blg końcowe 2)

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 104. Belgian Dubbel, warzenie dnia 17.04 2020,  18,4blg

Zasyp:
Pilzneński-2,1kg
Monachijski I-0,30kg

Caraaroma-0,11kg
Special B-0,11kg

Biscuit-0,10kg

 

Stosunek wody do słodu  3.5:1

68°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 120minut:

10g Amora Preta-60minut 

 

Fermentacja 1,2l starter FM25 Klasztorna Medytacja+FM27 Artefakty Trapistów start w 20° podniesione do 26° 17.04 2020-08.05 2020 (2,5blg)

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 105. Polish Hazy IPA, warzenie dnia 21.04 2020,  14blg

Zasyp:
Pilzneński-2,6kg
Pszeniczny-1,6kg

Płatki owsiane-1kg
Płatki orkiszowe-0,4kg

 

Stosunek wody do słodu  3.5:1

67°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

5g Amora Preta-brzeczka przednia
20g Książęcy, 15g Amora Preta, 10g Vermhelo, 10g Zula-20minut przed końcem gotowania
70g Zula, 55g Książęcy, 40g Vermhelo, -whirpool w 78° 20minut
 

Fermentacja burzliwa:
A. 10l WLP4044 Hazy Daze II start w 18° podniesione do 22° 21.04 2020-03.05 2020
B. 10l FM10 O czym szumią wierzby +FM11 Wichrowe wzgórza start w 18° podniesione do 22° 21.04 2020-03.05 2020
Fermentacja cicha :
Oba wiadra: Po 70g Książęcego, Po 65g Vermhelo i Zuli 03.05 2020-10.05 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 106. Lambic, warzenie dnia 02.05 2020,  13blg

Zasyp:
Pilzneński-3,3kg
Płatki orkiszowe-2,2kg

 

Stosunek wody do słodu  3.5:1

66°-60min

72°-20min

78°-mash out

 

Gotowanie 60minut:

50g Lubelski-od początku gotowania
 

Fermentacja burzliwa:
1,5l starter FM12 W szkocką kratę start w 16° podnoszone do 20° 02.05 2020-16.05 2020
Fermentacja z blendem 
Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend oraz WLP652 Brettanomyces lambicus 16.05 2020-

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 107. Gose/Juicy Sour , warzenie dnia 06.05 2020, 12,2blg

 

Zasyp:
Pilzneński Viking Malt- 2kg

Pszeniczny Viking Malt - 0,5kg
Płatki orkiszowe-0,4kg
Płatki owsiane-0,4kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Zakwaszanie 28.08 2019-30.08 2019

 

Gotowanie 45minut:
5minut przed końcem gotowania 5g chmielu Okatwia
3minuty przed końcem gotowania 10g kolendry, 12g soli himalajskiej

 

Fermentacja burzliwa
Gose 1,3l starter FM50 Kłosy Kansas  start w 17° podniesione do 20° 06.05 2020-26.05 2020

Juicy Sour gęstwa WLP4044 Hazy Daze II start w 17° podniesione do 22° 06.05 2020-24.05 2020


Fermentacja cicha:

Juicy Sour- dodane 1kg laktozy, 1kg pulpy z mandarynek, zest+sok z 6 pomarańczy oraz 20g skórek curacao 

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 108. Pu Erh APA/Session IPA , warzenie dnia 17.05 2020, 10,8blg

 

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt- 3,7kg

Pszeniczny Viking Malt - 0,37kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:
40minut przed końcem gotowania- 10g Simcoe
30minut przed końcem gotowania- 10g Citra

3minut przed końcem gotowania- 25g Idaho Gem, 25g Motueka, 15g Citra, 15g Simcoe

 

Fermentacja burzliwa
Gęstwa FM12 W szkocką kratę  start w 17° podniesione do 20° 17.05 2020-27.05 2020


Fermentacja cicha 27.05 2020-03.06 2020
Pu Erh APA - 56g herbaty Pu Erh, 30g Motueka, 15g Simcoe
Session IPA - 70g Idaho Gem, po 35g Simcoe i Citra

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 109. American Stout , warzenie dnia 31.05 2020, 15blg

 

Zasyp:
Pale Ale Viking Malt- 1,5kg
Płatki żytnie-0,5kg
Wiedeński-0,25kg

Pszeniczny Viking Malt - 0,2kg
Czekoladowy pszeniczy-0,3kg
Pale chocolate-0,15kg
Monachijski II-0,1kg
Brown-0,09kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 90minut:
10g Cascade- po 30min gotowania
Po 7g Cascade i Simcoe- po 60min gotowania
Po 7g Cascade, 10g Simcoe- na ostatnie 15minut

 

Fermentacja burzliwa
Gęstwa FM12 W szkocką kratę  start w 17° podniesione do 20° 31.05 2020-19.06 2020


Fermentacja cicha:
Dodano 13g Simcoe oraz 21g Idaho Gem 19.06 2020-28.06 2020 (ekstrakt końcowy 4,6blg)

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 110. Rosanke , warzenie dnia 14.06 2020, 12blg

 

Zasyp:
Pszeniczny- 0,8kg
Monachijski II-0,5kg
Wędzony Steinbach-0,4kg

Pilzneński - 0,3kg
Żytni-0,25kg

Żytni karmelowy-0,2kg
Płatki owsiane-0,15kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

78°-5min

 

Gotowanie 60minut:
10g Książęcy, 900g miodu rzepakowego- od początku gotowania
40g kwiatu lipy, 4,5g dziurawca, 4g kwiatu głogu, zest i sok z 4 pomarańczy-5minut przed końcem gotowania

 

Fermentacja burzliwa
Starter 1,4l FM28 Habit Opata+ MJ M41 Belgian Ale start w 19° podniesione do 24° 14.06 2020-28.06 2020


Fermentacja cicha:

25g kwiatu lipy 28.06 2020-07.07 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka 111. Irish Stout , warzenie dnia 20.06 2020, 11,2blg

 

Zasyp:
Pale Ale-2kg
Wiedeński-0,25kg
Monachijski II-0,25kg
Pszenica Palona-0,23kg
Extra Black-0,17kg
Pale chocolate-0,05kg
Barwiący-0,05kg


Stosunek wody do słodu 3:1

67°-60min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:

45g Lubelski-od początku gotowania
35g Lubelski- na 20min gotowania 
 

Fermentacja burzliwa
Gęstwa FM12 W szkocką kratę start w 16° podniesione do 20° 20.06 2020-07.07 2020

Edited by Chmielowy warsztat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 112. Lager Wiedeński , warzenie dnia 29.06 2020, 12,8 blg

 

Zasyp:
Wiedeński-1kg
Monachijski II-0,6kg
Pilzneński-0,5kg
Caramunich II-0,2kg
Biscuit-0,1kg
Caraclair-0,1kg


Stosunek wody do słodu 3:1

64°-60min

72°-20min

 

Gotowanie 60minut:

15g Lubelski-od początku gotowania
20g Lubelski- na 10min gotowania 
 

Fermentacja burzliwa
Uwodnione suchary Saflager S23 raz MJ84 Bavarian Lager start  w 8° podnoszone stopniowo do 10° 29.06 2020-


Fermentacja cicha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 113. Wee Heavy , warzenie dnia 11.07 2020,  21,8blg

 

Zasyp:
Pale Ale-7,2kg
CaraRye-0,35kg
Dekstrynowy-0,35kg
Cookie-0,35kg

Płatki owsiane-0,26kg

Karmelowy 150-0,25kg
Biscuit-0,09kg


Stosunek wody do słodu 3:1

68°-60min

72°-20min

78°-wygrzew

 

Gotowanie 180minut:

35g Amora Preta - na 60minut gotowania
 

Fermentacja burzliwa
Gęstwa 4 pokolenie FM12 W szkocką kratę start  w 15° podnoszone stopniowo do 16° 11.07 2020-


Fermentacja cicha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.