Jump to content
vieviur.b

Owocowa Pszenica - kłopot, pytanie, prośba

Recommended Posts

Hej wszystkim,

 

Rozkręcam się po mału w temacie piwowarstwa domowego, mam już za sobą kilka warek i do połowy Maja planuję w swoim 'dorobku' mieć uwarzonych 10 warek. 

Ale do senda sprawy. 

 

W zeszłym tygodniu przed świętami uwarzyłem warkę tzw. bazę - pszenicę - receptura następująca:

 

Słody:

Pszeniczny 2,5kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 0,1kg

Płatki owsiane 0,3kg

 

Chmiel:

Hallertauer Tradition (30g)

 

Zacieranie (10L) 65oC - 60min - wygrzew: 78oC

 

Filtracja do 25L

 

Chmielenie 60min od początku HT

 

Obecnie piwo fermentuje na drożdżach T-58 (zamysł specjalny!) 6 dzień - drożdże suche, dobrze rozruszane, plus zalane brzeczką przednią. Burzliwą chcę zakończyć jutro.

 

W oryginalnym przepisie, na którym bazowałem modyfikując go znacząco dodano na 7 - 8 dni mrożone truskawki w ilości 0,5kg. Wg mnie truskawek na uzyskaną po chmieleniu ilość piwa (23L) musi być co najmniej 4kg. 

 

Pytań w zasadzie jest kilka:

- jak truskawki dodać?

- zmrożone zalać wrzątkiem, przerzucić do fermentora i zlać piwo z burzliwej?  

- zalać wrzątkiem, odcedzić, wrzucić do wyciskarki, przemielić i uzyskany gęsty sok zlać na dno fermentora? 

- czy dodać tylko truskawki czy ewentualnie dokupić jakieś mieszanki owocowe? 

 

Liczę na Waszą pomoc i opinię, wszelaka konstruktywna jest również mile widziana.

 

Pozdrawiam! 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozmrozić. Przepasteryzować. Wlać na cichą. 4kg to bardzo dużo, będzie solidna fermentacja. Prawdopodobnie większość truskawki uleci w kosmos.

 

Ale może coś zostanie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 dzień - drożdże suche, dobrze rozruszane, plus zalane brzeczką przednią. Burzliwą chcę zakończyć jutro.

 

 

A Twoje drożdże wiedzą że mają jutro skończyć burzliwą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie polecam pasteryzować jak sugeruje kolega łysy ĄĘ bo może to spowodować, że będziesz miał aromat kompotu a nie truskawek. Jak masz truskawki mrożone w woreczkach to możesz je wrzucić do zdezynfekowanego fermentora, odczekać aż trochę się odmrożą (ja czekałem ~12 godzin) i to zalać piwem. Robiłem tak maliny i rabarbar. Infekcji nie było.

 

 

 

A Twoje drożdże wiedzą że mają jutro skończyć burzliwą?

 

Pewnie miał na myśli, że chce przelać do innego fermentora i dodać owoce - żadnych głębszych znaczeć. Nie ma się co czepiać a jak już się czepiasz to zawsze możesz wytłumaczyć bo widać, że pytający jest początkującym :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogę napisać, jak zrobiłem z wiśniami. Efekt mi się bardzo podobał, i zamierzam go powtórzyć z innymi owocami. Na 10 litrów wsypałem 3 mrożonki, czyli dokładnie 1,35 kg, nic nie czekałem i zalałem piwem po fermentacji. Leżakowałem około miesiąca. W piwie nie było żadnej słodyczy z owoców, ale za to zabrały goryczkę. Dla mnie wniosek jest taki, że trzeba chmielić więcej, niż masz w planie uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

No i jak Ci te truskawki w piwie wyszły? Zostało coś? Zastanawiam się czy by nie dodać zamrożonych na cichą fermentację, do tego lubelski na dry hoping. Jak sądzicie dużo zostanie aromatu/smaku truskawek? Piwo będzie bardzo lekkie ~8Blg.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jak Ci te truskawki w piwie wyszły? Zostało coś? Zastanawiam się czy by nie dodać zamrożonych na cichą fermentację, do tego lubelski na dry hoping. Jak sądzicie dużo zostanie aromatu/smaku truskawek? Piwo będzie bardzo lekkie ~8Blg.i

Mi niestety oprócz fajnej bazy pszenicy wyszedł kompot... Dziewczynom bardzo smakuje ja jedak wiem, że piwko będę powtarzał ze świeżymi truskawami albo wiśniami :-) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.