Jump to content
kaczy96

Pierwsza AIPA i pierwsza styczność z amerykańskim chmielem

Recommended Posts

Hej, witajcie! Przybywam z pytaniem :D
Zabieram się za uwarzenie AIPA na lato, chciałbym aby był goryczkowy i owocowo tropikalny.
Nigdy jeszczce nie używałem amerykańskiego chmielu (to moja 4 warka) i tutaj moje pytania.
Ile dodać chmielu na aromat podczas gotowania, a ile na chichą?
Fermentacja 14 dni burzliwej + 14 dni cichej i na cztery ostatnie dni cichej Mosaic. No właśnie, ile tego chmielu?
Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?
Celuję w okolicę 70 IBU, w taką wyraźną, ale nie nachalną goryczkę.
Z góry dzięki za pomoc :D
 
 
4kg - Słod Pilzneński
0,5kg - Słód Monachijski
 
 
Zacieranie:
 
62C przez 30min
72C przez 30min
 
 
Chmielenie:
 
Na goryczkę - 30g Simcoe (60min)
Na aromat - 40g Mosaic
 
Drożdże US-05 (1 paczka)
 
Przewidywana ilość gotowego piwa 20l

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę lekka wyjdzie ta AIPA z takiej ilości słodów...

To znaczy? Chciałem żeby była orzeźwiająca, taka w sam raz na lato

Share this post


Link to post
Share on other sites

To taka APA bardziej wyjdzie :) . Na goryczkę chmielu zostaw lub odbierz z 5-10g w zależności czy lubisz gorzko. Do gotowania na 30 min daj z 20-25 g. A na cichą to z 60g by się przydało Citry i myślę, że będziesz zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o chmiele, to na goryczkę szkoda by mi było dawać Simcoe (kasssa misiu kassssa). Tak poza tym to ja bym dał chociaż 30g chmieli aromatycznych na 10-15 minut gotowania, oraz przynajmniej 60g na whirlpoool i/lub cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o chmiele, to na goryczkę szkoda by mi było dawać Simcoe (kasssa misiu kassssa). Tak poza tym to ja bym dał chociaż 30g chmieli aromatycznych na 10-15 minut gotowania, oraz przynajmniej 60g na whirlpoool i/lub cichą.

To jaki inny chmiel proponujesz? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczyłeś IBU kalkulatorem? Poza tym wg mnie 70 IBU do lekkiego piwa (bez kontry słodowej) będzie sprawiało wrażenie mocno gorzkiego.... Ale skoro tak lubisz. Ja przy takim blg zrobiłbym max. IBU 30. Resztę chmielu dał na smak i aromat, np. na 30' (25%), na 15' (25%) i na cichą (50%)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeśli chodzi o chmiele, to na goryczkę szkoda by mi było dawać Simcoe (kasssa misiu kassssa). Tak poza tym to ja bym dał chociaż 30g chmieli aromatycznych na 10-15 minut gotowania, oraz przynajmniej 60g na whirlpoool i/lub cichą.

To jaki inny chmiel proponujesz? :D

 

Kup sobie Magnum lub Marynkę. Często je stosuje na goryczkę i jestem zadowolony. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby do AIPA/APA dawać tylko amerykański. Po prostu parę złotych więcej wydasz i możesz powiedzieć, że to ameryka w stu procentach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeśli chodzi o chmiele, to na goryczkę szkoda by mi było dawać Simcoe (kasssa misiu kassssa). Tak poza tym to ja bym dał chociaż 30g chmieli aromatycznych na 10-15 minut gotowania, oraz przynajmniej 60g na whirlpoool i/lub cichą.

To jaki inny chmiel proponujesz? :D

 

Opcji jest sporo. Ja na przykład swego czasu kupiłem z wyprzedaży w BA 300g El Dorado. Aktualnie zużywam drugą paczkę. Jestem zadowolony z tego chmielu. Goryczka miękka, łagodna, a jednocześnie dość długa. Można też spokojnie używać inne w miarę niedrogie chmiele goryczkowe: Magnum, Magnat, Marynka...

 

P.S. A tak ogólnie Simcoe i Mosaic to raczej nie nadadzą owocowo-tropikalnego profilu. Mogę polecić Vic Secret, Topaz, Sorachi Ace z tych co mam sprawdzone. Typowa mieszanka rajskich słodkich owoców.

Edited by łysy ĄĘ

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

P.S. A tak ogólnie Simcoe i Mosaic to raczej nie nadadzą owocowo-tropikalnego profilu. Mogę polecić Vic Secret, Topaz, Sorachi Ace z tych co mam sprawdzone. Typowa mieszanka rajskich słodkich owoców.

 

To jedna z moich ulubionych kombinacji chmieli... (stosunek Mosaic do Simcoe - 2/1); ale rzeczywiście, kolega ma rację, nadzwyczajnego owocu nie będzie (ale jakiś będzie ;) ). Będą też nutki leśno-żywiczne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi ladne tropiki wychodzily jak mieszalem mosaic,chinook i citre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dasz 70IBU do takiego piwa to goryczka na pewno nie będzie "nienachalna". Z tego zasypu wychodzi jakaś 11stka, czyli nawet nie blisko IPA. IBU tak ze dwa razy za duże na takie Blg.

Proponuję przed zadaniem pytania odrobić zadanie domowe i policzyć tę recepturę na jakimś kalkulatorze i powiedzieć co wychodzi.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

W APAch,  IPAach itp stosuję zasadę, zresztą przeczytaną gdzieś na forum, że wartość ibu zbliżona do gęstości w skali SG daje zbalansowane piwo. Czyli w twoim przypadku, jeśli wychodzi z wyliczeń 11 blg czyli 1.044 SG to celował bym w około 40 ibu. U mnie się to sprawdza, goryczka zwykle jest wyraźna i dobrze odczuwalna ale nie dominująca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hej, witajcie! Przybywam z pytaniem :D
Zabieram się za uwarzenie AIPA na lato, chciałbym aby był goryczkowy i owocowo tropikalny.
Nigdy jeszczce nie używałem amerykańskiego chmielu (to moja 4 warka) i tutaj moje pytania.
Ile dodać chmielu na aromat podczas gotowania, a ile na chichą?
Fermentacja 14 dni burzliwej + 14 dni cichej i na cztery ostatnie dni cichej Mosaic. No właśnie, ile tego chmielu?
Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?
Celuję w okolicę 70 IBU, w taką wyraźną, ale nie nachalną goryczkę.
Z góry dzięki za pomoc :D
 
 
4kg - Słod Pilzneński
0,5kg - Słód Monachijski
 
 
Zacieranie:
 
62C przez 30min
72C przez 30min
 
 
Chmielenie:
 
Na goryczkę - 30g Simcoe (60min)
Na aromat - 40g Mosaic
 
Drożdże US-05 (1 paczka)
 
Przewidywana ilość gotowego piwa 20l

 

 

Hej Witaj, przybywam z odpowiedzią   :D  

 

1. Używałeś innych chmieli? Przy amerykańskich zasada jest taka sama, poczytać co wnoszą, który na goryczkę, który na aromat i wybrać właściwe.

Pytanie się ile łyżeczek cukru wsypać do kawy jest cokolwiek dziwne bo każdy słodzi inaczej, jeden napisze że 1 drugi, że 3 ... a Ty będziesz na zasadzie losowania wybierał, która odp. Ci pasuje?

 

2. Przy Twoim zasypie fermentacja burzliwa skończy się po 3-4 dniach, a te 14+14 to tak trochę z d***py i nie wiem jaki jest sens nazywać kota psem, skoro to ewidentnie kot....?   :facepalm:  może zacząć od poczytania o stylu, który chcemy warzyć?   :naughty:

 

3. W/g mnie osobiście prywatnie, APA/AIPA jak sama nazwa wskazuje powinna być na słodzie Pale Ale (patrz wyżej).

 

4. O stosunku IBU/SG i NIENACHALNEJ goryczce już się koledzy wypowiedzieli.

 

Generalnie, gdybyś się wysilił i przeczytał choćby kilka wątków z miliona na tym forum o APA/AIPA na pewno nie napisałbyś tego posta.

 

Dziękuję i życzę miłej lektury  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. W/g mnie osobiście prywatnie, APA/AIPA jak sama nazwa wskazuje powinna być na słodzie Pale Ale (patrz wyżej).

Bardzo dziękuję, leci plusik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

3. W/g mnie osobiście prywatnie, APA/AIPA jak sama nazwa wskazuje powinna być na słodzie Pale Ale (patrz wyżej).

 

To co piszesz ma sens w stosunków do angielskich stylów, oryginalne receptury zza oceanu (a stamtąd pochodzi APA, AIPA itp) opierają się na słodzie 2-row pale malt, którego odpowiednikiem jest pilzneński.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholerka, zrobiłem APA na słodzie pilzneńskim, muszę zmienić nazwę na American Pilsner Malt.

 

2. A ja twierdzę że nic nie szkodzi temu 2+2 tygodni, będzie pewność, że dobrze odfermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

3. W/g mnie osobiście prywatnie, APA/AIPA jak sama nazwa wskazuje powinna być na słodzie Pale Ale (patrz wyżej).

 

To co piszesz ma sens w stosunków do angielskich stylów, oryginalne receptury zza oceanu (a stamtąd pochodzi APA, AIPA itp) opierają się na słodzie 2-row pale malt, którego odpowiednikiem jest pilzneński.

 

 

Amerykańska wersja różni się Amerykańskim chmielem, stąd American Pale Ale.

Słód 2-row pale to jest właśnie słód Pale Ale, słód pilzneński też jest 2-row... ale to jest pilzneński 2-row...

 

Cholerka, zrobiłem APA na słodzie pilzneńskim, muszę zmienić nazwę na American Pilsner Malt.

 

2. A ja twierdzę że nic nie szkodzi temu 2+2 tygodni, będzie pewność, że dobrze odfermentuje.

 

Każdy robi jak mu pasuje, może dlatego, że tańszy jest Pilzneński... zmień nazwę na Jasne Pełne Mocno Chmielone   :D

 

3+3 daje większą pewność   :naughty:

 

Edt.

 

a to tak dla kolegów niedoczytanych, a niby takich doświadczonych   :roll:   30 warek, a wiedza na poziomie kolegi z 3 warkami, potwierdza się powiedzenie, że ilość nie zawsze idzie w parze z jakością...

http://www.wiki.piwo.org/American_Pale_Ale

Edited by WithoutStress

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerykańska wersja różni się Amerykańskim chmielem, stąd American Pale Ale.

Słód 2-row pale to jest właśnie słód Pale Ale, słód pilzneński też jest 2-row... ale to jest pilzneński 2-row...

Nie do końca jest tak jak mówisz - właśnie w USA ich Pale Ale jest trochę inny niż nasz, nie jest to co prawda dokładnie to samo co pilzneński, ale nie jest też to samo co nasz pale ale - jakby popatrzeć na parametry to można uznać, że bliżej mu do naszej pilzneńskiego :) (najlepiej by było wymieszać pils/pale ale 2:1, albo chociaż 1:1)

 

Strzegom ostatnio wprowadził do sprzedaży słody colorado, i ich pale ale jest właśnie odpowiednikiem tego jaśniejszego, amerykańskiego.

 

http://www.wiki.piwo.org/Odpowiedniki_i_zamienniki_zagranicznych_surowc%C3%B3w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem akurat na słodzie pilzneńskim, gdyż barwa piwa na słodzie pale ale sprzedawanego przez Viking Malt jest dosyć ciemna i zamiast wyjść jasne (z ang. pale) wychodzi raczej w barwie czerwono/bursztynowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Amerykańska wersja różni się Amerykańskim chmielem, stąd American Pale Ale.

Słód 2-row pale to jest właśnie słód Pale Ale, słód pilzneński też jest 2-row... ale to jest pilzneński 2-row...

Nie do końca jest tak jak mówisz - właśnie w USA ich Pale Ale jest trochę inny niż nasz, nie jest to co prawda dokładnie to samo co pilzneński, ale nie jest też to samo co nasz pale ale - jakby popatrzeć na parametry to można uznać, że bliżej mu do naszej pilzneńskiego :) (najlepiej by było wymieszać pils/pale ale 2:1, albo chociaż 1:1)

 

Strzegom ostatnio wprowadził do sprzedaży słody colorado, i ich pale ale jest właśnie odpowiednikiem tego jaśniejszego, amerykańskiego.

 

http://www.wiki.piwo.org/Odpowiedniki_i_zamienniki_zagranicznych_surowc%C3%B3w

 

 

Myślę, że gdyby tak było, to w opisie stylu w BJCP byłby słód Pilzneński, natomiast jest wyraźne wskazanie na użycie słodu Pale Ale i raczej nie chodzi tylko o kolor jaki wniesie do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

62C przez 30min

72C przez 30min

Dokładnie to samo uzyskasz zacierając 60 minut w temp 67°C, po co sobie utrudniać zacieranie?

 

3. W/g mnie osobiście prywatnie, APA/AIPA jak sama nazwa wskazuje powinna być na słodzie Pale Ale (patrz wyżej).

Dodając do Pilzeńskiego 10% Monachijskiego uzyskamy odpowiednik Pale Ale.

 

Czy proporcje jakie wymyśliłem są ok? Ogólnie czy cała receptura jest ok?

Nie, nie jest ok. Dla standardowej warki 20l przy takim zasypie otrzymasz około 11°BLG a styla AIPA zaczyna się od 13.8°BLG. Musisz dodać słodów do zasypu albo... albo wyjdzie Ci zwykła APA, choć i tak ledwo w dolnym jej zakresie gęstości początkowej. Osobiście zasypał bym tak:
Pilzeński 5kg

Monachijski 1kg

Karmelowy 300 0.2kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0.4kg
Otrzymasz wtedy około 16.0°BLG. Im wyższe BLG tym piwo w odczuciu będzie wydawało się mniej gorzkie.

 

 

 

Na aromat - 40g Mosaic

Ten chmiel trzeba lubić, spodziewaj się że możesz uzyskać aromat... nafty. ;) Samo simcoe aromatu nie da, tylko goryczkę więc przy jedynie mosaicu na aromat może być kiepsko, ciężko, szczególnie uwzględniając że jeśli jednak zrobisz według swojego zasypu to piwo wyjdzie baaaardzo gorzkie w odczuciu z powodu nie tylko braku wyraźniej kontry słodowej (większa ilość monachijskiego + trochę karmelowego ją da).

No ale to będzie Twoje piwo, Ty sam je uwarzysz i wypijesz - lub wylejesz do kibla ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

3. W/g mnie osobiście prywatnie, APA/AIPA jak sama nazwa wskazuje powinna być na słodzie Pale Ale (patrz wyżej).

 

To co piszesz ma sens w stosunków do angielskich stylów, oryginalne receptury zza oceanu (a stamtąd pochodzi APA, AIPA itp) opierają się na słodzie 2-row pale malt, którego odpowiednikiem jest pilzneński.

 

 

Amerykańska wersja różni się Amerykańskim chmielem, stąd American Pale Ale.

Słód 2-row pale to jest właśnie słód Pale Ale, słód pilzneński też jest 2-row... ale to jest pilzneński 2-row...

 

Cholerka, zrobiłem APA na słodzie pilzneńskim, muszę zmienić nazwę na American Pilsner Malt.

 

2. A ja twierdzę że nic nie szkodzi temu 2+2 tygodni, będzie pewność, że dobrze odfermentuje.

 

Każdy robi jak mu pasuje, może dlatego, że tańszy jest Pilzneński... zmień nazwę na Jasne Pełne Mocno Chmielone   :D

 

3+3 daje większą pewność   :naughty:

 

Edt.

 

a to tak dla kolegów niedoczytanych, a niby takich doświadczonych   :roll:   30 warek, a wiedza na poziomie kolegi z 3 warkami, potwierdza się powiedzenie, że ilość nie zawsze idzie w parze z jakością...

http://www.wiki.piwo.org/American_Pale_Ale

 

 

Też chyba nie jesteś zbyt doczytany, bo pale ale to nie to samo co pale 2-row. Amerykańskie słodownie mają często oba w ofercie i różnica w kolorze jest znacząca. Najbliższym europejskim odpowiednikiem jest pilzneński (o czym też informuje wiki.piwo.org).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.