Jump to content
bz3k

3 tydzień fermentacji, słabe ofermentowanie

Recommended Posts

Witam.
Trzy tygodnie temu wrzuciłem na fermentacje double ipa 19 blg, zacierane w 67C. Fermentacja początkowo 18C po kilku dniach podwyższyłem do 19-21. Drożdże M44 z gęstwy po ipa 11blg. To była moja pierwsza zabawa z gęstwą i chyba dałem jej za mało.
Tydzień temu bujałem fermentorem w celu napowietrzenia. Od tamtej pory spadło z 9 do 8 blg.

Jakie kroki mam podjąć aby było niższe odfermentowanie? Dodać saszetkę US-05, sypnąć glukozy?
To miała być double ipa a póki co jest słodka pełna kupa.
Pozdrawiam,

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Tydzień temu bujałem fermentorem w celu napowietrzenia.

 

Po co? Wytłumacz mi po co natleniać fermentujące piwo? Oprócz utlenienia to drożdżom już nie pomoże. 

 

Po primo to o co kolega wyżej pytał spławik czy refraktometr?

 

 

 

To była moja pierwsza zabawa z gęstwą i chyba dałem jej za mało
 

 

Druga rzecz nic nie ruszać tego piwa, dać mu czas jeszcze. Jest szereg czynników, które wpływają na odfermentowanie, nie tylko "ilość" gęstwy, zatarłeś na lenia 67, w tej temp. też powstają słodkawe piwa. No i sama receptura też ważna jak wrzucileś 1-2 kg karmelowych słodów albo dekstrynujących, to wytrawne to piwo nigdy nie będzie. Napisz dokładną recepturę. Tym bujaniem i natlenieniem mogłeś też przerwać fermentacje i dlatego tak wysoko Ci stanęło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

5,5 kg pale ale
1,5 kg monachijski
0,2 aroma
0,3 crystal 300

Sądziłem, że jeśli troche ruszę drożdże to wpłynie to na polepszenie fermentacji.
Sprawdzam spławikiem, nie mam reflaktometru. 

Wątpię, żeby piwo pozostawione samo sobie zeszło z czasem niżej. Prosiłbym o podpowiedz, co zrobić aby blg spadło, ewentualnie zwiększyć moc tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wątpię, żeby piwo pozostawione samo sobie zeszło z czasem niżej. Prosiłbym o podpowiedz, co zrobić aby blg spadło, ewentualnie zwiększyć moc tego piwa.

 

To mało wiesz o fermentacji. Tutaj tylko czas pomoże, a jak chcesz więcej mocy to dolej wódki do niego :D

 

MJ44 to leniuszki - poczytaj tematy o tych drożdżach sporo osób pisało, że fermentacja na niektórych partiach potrafi się ciągnąć nawet 2 miesiące. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry, raz jeszcze.
Jako, że moje doświadczenie nie jest zbyt bogate, a przede wszystkim wciąż je zbieram, dzisiaj zaskoczyła mnie poniższa sytuacja.
Czekałem do dnia 01.05 i sprawdzając odfermentowanie - które wciąż było na poziomie 8 blg stwierdziłem, że nie ma co się patyczkować trzeba podjąć kroki ku zakończeniu fermentacji.
Więc szczędząc sobie trudu i twierdząc, że blg definitywnie niżej nie zejdzie, bez przelewania na cichą dodałem chmiel na zimno(50g) do tego samego fermentora. W przeciągu 4 dni, rurka zaczęła bulgotać. Myślałem, że to powietrze z chmielu czy cokolwiek innego lecz na pewno nie fermentacja. Bulgotała ciągle, dość intensywnie. Dzisiaj chciałem rozlać, przed tym zmierzyłem blg i jak duże było moje zdziwienie gdy wynosiło ono 5 stopni.
Fermentacja ruszyła, domyślam się, że piwo dużo nie zyska na aromacie z chmielu ale może dofermentuje.
To dla mnie nowość, mieliście takie przypadki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To dla mnie nowość, mieliście takie przypadki?

Na drożdżach MJ miałem takie przypadki, tylko, że ruszyły w butelkach i było boom.

Po chmieleniu na zimno też mi się zdarzało na początku, jak za szybko przelewałem.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.