Jump to content
Trunks

6 dni i cisza

Recommended Posts

Witam mam pytanko.Mam brzeczke german hell bock brewkit .5 dzień i nic się nie dzieje.to moja pierwsza Warka.jest 5 blog, nie wiem ile było na początku bo nie sprawdziłem,ale od 2 dni jes5 stałe 5 blog.ci zrobić? Czekać czy dodać drożdży? Proszę o rade

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie pijany jak na lekarstwo temp około 19 stopni

Osad ma być na ściankach fermentora?

Edited by Trunks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanko.Mam brzeczke german hell bock brewkit .5 dzień i nic się nie dzieje.to moja pierwsza Warka.jest 5 blog, nie wiem ile było na początku bo nie sprawdziłem,ale od 2 dni jes5 stałe 5 blog.ci zrobić? Czekać czy dodać drożdży? Proszę o rade

Nie blog a blg.

Jeżeli mineło 5 dni i nic się nie dzieje/coś się dzieje, to zostaw fermentujące piwo w spokoju i wróc do pomiarów za minimum kolejne 5 dni. Albo 10, nie zaszkodzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak blg poprostu autouzupelnianie zadziałało,ok to zostawiam na kolejne dni

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest ten osad po pianie na bokach fermentora czy nie? Jak jest to zrób jak kolega wyżej radzi ;) I druga sprawa w jakiej temperaturze tego "koźlaka" robisz? Bo jeżeli >20C to już raczej koniec fermentacji i cudów w tym piwie nie będzie, ale zostawić na kilka dni jeszcze żeby drożdże po sobie posprzątały. A tymczasem czytać forum!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma żadnego osadu a temp poniżej 19 stopni.Co mogło być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno nie ma takiego osadu jak tutaj? :

piw1.jpg

 

Opisz dokładnie jak zrobiłeś tego brewkita? Nie wiesz ile ma blg ale to łatwo wyliczyć. Ile litrów Ci tego piwa wyszło i co dodałeś oprócz puchy? 1 kg cukru? 

 

Piszesz, że blg spadło do 5 więc podejrzewam, że to koniec fermentacji teraz drożdże dożerają i sprzątają po sobie na co trzeba dać im jakiś tydzień.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak wlałem do fermentora 5 l wody,potem mój brewkit jakieś ,2 litry z rozpuszczoną glukoza 1 kg( brewkit z glukoza zagotowałem) potem uzupełniłem do 23 l i dodałem rozpuszczone w wodzie drożdże które były z brewkit.

Edited by Trunks

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie wiem zagotowałem wodę i odstawiłem na zimny kamień na 30 min sprawdziłem palcem( nie miałem termometrach) i była lekko ciepla,po zadaniu drożdży i odczekaniu kolejnych 30 min ,pojawiały się pęcherzyki w drozdzarzach

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie wiem zagotowałem wodę i odstawiłem na zimny kamień na 30 min sprawdziłem palcem( nie miałem termometrach) i była lekko ciepla,po zadaniu drożdży i odczekaniu kolejnych 30 min ,pojawiały się pęcherzyki w drozdzarzach

 

Brawo :D

 

Podsumujmy nie ma śladów po pianie, nie znasz Blg początkowego piwa, nie znasz temperatury zadania drożdży, pojemnika też zakładam, że nie zdezynfekowałeś tylko pewnie wrzątkiem potraktowałeś... Czytałeś coś o robieniu piwa w ogóle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Podsumujmy nie ma śladów po pianie, nie znasz Blg początkowego piwa, nie znasz temperatury zadania drożdży, pojemnika też zakładam, że nie zdezynfekowałeś tylko pewnie wrzątkiem potraktowałeś... Czytałeś coś o robieniu piwa w ogóle?

 

 

 

Instrukcję warzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

sprawdziłem palcem

 

hmmm, poczytaj też o zachowaniu sterylności... ;)

 

 

Ej to nie ja napisałem :D

 

 

Podsumujmy nie ma śladów po pianie, nie znasz Blg początkowego piwa, nie znasz temperatury zadania drożdży, pojemnika też zakładam, że nie zdezynfekowałeś tylko pewnie wrzątkiem potraktowałeś... Czytałeś coś o robieniu piwa w ogóle?

 

 

 

Instrukcję warzenia :)

 

No wygląda na to, że nawet instrukcji dokładnie nie przeczytał... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiać się mozna, hee pewnie wy na początku wszystko dobrze robiliście profesjonaliści.Tak nie zmierzyłem blg,ani temperatury zadania drożdzy,błąd ok ale nie trzeba jechać odrazy,tylko wypowiedzieć swoje doświadczenia tyle

Edited by Trunks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiać się mozna, hee pewnie wy na początku wszystko dobrze robiliście profesjonaliści.Tak nie zmierzyłem blg,ani temperatury zadania drożdzy,błąd ok ale nie trzeba jechać odrazy,tylko wypowiedzieć swoje doświadczenia tyle

 

Focha jeszcze walnij co Ty baba? Nie byłem profesjonalistą, ale wykułem na pamięć to:

http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

 http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

I czytałem długo forum oraz wszelkie inne dostępne informacje zanim zrobiłem pierwszego brewkita. 

 

Musimy informacje z Ciebie wyciągać bo nie wiemy co popełniłeś za gafę i ogólnie próbujemy Ci pomóc, wszystkie podpowiedzi masz wyżej i po raz kolejny zalecam lekturę, po zdaniu powyżej na pewno już Ci nie pomogę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia są takie, że na jakieś parę miesięcy przed pierwszą warką zacząłem czytać artykuły, opracowania, to forum przede wszystkim (w tym prawie wszystkie tematy działu Piaskownica), jak i to drugie forum, oglądałem filmy na YT, robiłem notatki. Widzisz problem jest w tym, że bardzo dużo nowicjuszy cyklicznie opisuje takie same problemy, zakładając te same tematy. Jest wygodniej, niż szukać i dociekać. Nikt się nie śmieje, to ironia, bo ileż razy można wałkować i pisać to samo. Piwowarstwo to świetne hobby, ale wymaga dużo samozaparcia i chęci do zgłębiania wiedzy. Jeżeli ktoś chce robić coraz lepsze piwa oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc,biorę się do czytania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiać się mozna, hee pewnie wy na początku wszystko dobrze robiliście profesjonaliści.

 

Tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę do takiej 5 dniowej brzeczki dodać jeszcze drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.