Jump to content
czesio1609

Fermentacja a brak piany

Recommended Posts

Witam mam obawy z  brzeczka IPA coopersa plus 1kg cukru. OG 1054 poczatkowe. Obecnie po 6 dniach SG wynosi 1030. Przefermentowalo jakies 4% z 7% poczatkowych. Rehydratyzacja dosyc wysoko bo w 35 st C. Puszkowe drozdze zostaly zadane przy 21 st C. brzeczki. 3 dni ciszy po czym czwartego dnia widac babelki unoszace sie do gory. piany, kozucha zero. brak bialych nalotow. piwo smakuje normalnie. czuc mocno drozdzowy smak. czy jest szansa jeszcze na faze niskich i wysokich krazkow? zawsze po 2- 3 dniach pojemnik  byl brudny od piany a tu czysty jak od nowosci. pojemnik jest niemal przezroczysty, ukryty przed UV. Pojemnik jest w temp. 19-20st. C. 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słabe drożdże. Po 6 dniach powinieneś mieć większość burzliwej za sobą. Nie pozostaje Ci nic innego niż czekać, nie zaglądać przez najbliższy tydzień i liczyć na to, że dzikusy nie narobią szkód

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadac nowe drozdze czy za pozno? Mam drozdze, ktore chcialem dac na trzeci dzien ale zaczely sie wydzielac pecherzyki i czekalem z nadzieja, ze ruszy. Drozdze bym mial z innej puchy newkie brown ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Czekam i dam znac co z tego wyniknie. Dzieki za rady. Na przyszlosc bede namaczal max w 30st. C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To raczej nie problem temperatury (jeżeli to faktycznie było 35 a nie 40) a słabej kondycji drożdży. Patrzyłeś na datę ? Ja zawsze uwadniam suchary jak akurat z nich korzystam, około godziny wcześniej, a po 30 min dodaję trochę brzeczki żeby zobaczyć czy się budzą

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzis sg1020. Osmy dzien i powoli schodzi w dol. Po godzinie brak osadu na dnie menzurki. Probka smakuje bardzo dobrze, czuc wyrazna gorycz i zanika smak drozdzy. Piany nadal zero. Czekam dwa dni i prawdopodobnie rozlew.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na paczce drozdzy nie bylo daty. Pucha miala dlugi termin. Ta paczka drozdzy byla inna... nie srebrna ani zlota tylko biala z podobizna z puszki coopersa. Trefne drozdze musialy sie trafic, ale juz nie zaryzykuje nawadniania w wiekszej temp niz 30st.C. Moze ktos kojarzy opisane przeze mnie drozdze i nie mial problemow?

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQqfrWNKqt_lbvSBWRjQTiLzA_dGGJqKByri0fx-Ayl9XMy-Nj

Edited by czesio1609

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 gram, nie za wiele. Jak to dodasz do niewiadomej daty produkcji to masz przepis na kłopoty. Napoietrzaleś brzeczkę ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

brzeczka napowietrzona elegancko. nie ma tragedii, mysle, ze cos z tego wyjdzie. zamowilem drozdze suche po 11g paczka na przyszlosc. przechowywac je w lodowce? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem w lodówce, szczerze ci powiem, że te drożdże od brewkitu nigdy jakoś mnie nie przekonują, więc radze dokupić US 05 na wszelki wypadek, lub w ogóle zamawiać bez drożdży (o ile się da ) i samemu dokupować

Share this post


Link to post
Share on other sites

brzeczka napowietrzona elegancko. nie ma tragedii, mysle, ze cos z tego wyjdzie. zamowilem drozdze suche po 11g paczka na przyszlosc. przechowywac je w lodowce? 

Tak, w lodówce. Kilka godzin przed użyciem wyciągnij je koniecznie z lodówki. Ja zawsze mam w lodówce awaryjną saszetkę US-05. Na razie nie była potrzebna, ale zdarza się, że drożdże suche są słabej kondycji, albo starter z płynnych nie ruszy albo się zakazi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA po 11 dniach ma FG 1014. Piwo ma okolo 6%. Piwo przefermentowalo bez sladu piany. tylko pojedyncze pecherzyki. Dzis rozlewam w butle, dziekuje za zainteresowanie tematem i pomoc. Cierpliwosc jest najwazniejsza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

IPA po 11 dniach ma FG 1014. Piwo ma okolo 6%. Piwo przefermentowalo bez sladu piany. tylko pojedyncze pecherzyki. Dzis rozlewam w butle

Nie za szybko?

Dokąd Ci się spieszy?

Aż zacytuję :D

 

 

Cierpliwosc jest najwazniejsza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram przedmówcę ;) Butelkowanie po 11 dniach to zbędny pośpiech

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.