Jump to content
reszkapl

Polski Pils

Recommended Posts

Hej,

 

Z racji dobrych warunków w piwnicy (temperatura w okolicach 10 stopni), postanowiłem przygotować pierwszego lagera, stworzyłem następującą recepturę:

 

Rozmiar warki: 20l

BLG: 12,4

 

Słody:

Strzegom Pilzneński - 4 kg

Monachijski - 0,5 kg

Carapils - 0,5 kg

 

Zacieranie:

1. 52°C - 12 minut

2. 65°C - 45 minut

3. 72°C - 15 minut

4. wygrzew 78°C - 5 minut

 

Chmielenie:

1. Marynka - 25 g - 60 minut

2. Marynka - 15 g - 30 minut

3. Lubelski - 15 g - 30 minut

4. Lubelski - 20 g - 15 minut

5. Sybilla - 15 g - 5 minut

6. Sybilla - 20 g - na zimno 2 tygodnie

 

Drożdże: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche)

 

Fermentacja:

1. Burzliwa - 2 tygodnie (w temperaturze ok 10°C)

2. Cicha - 2 tygodnie (w temperaturze ok 6-8°C)

 

Czy możecie się wypowiedzieć co może z tego wyjść?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie skróciłabym lub pominęła przerwę białkową. Osobiście uprościłabym schemat chmielenia (co ma dać chmielenie na 30minut?), sypnęła więcej chmielu na sam koniec gotowania lub podczas chłodzenia. Jeśli już chcesz chmielić na zimno, to skróć czas leżakowania chmielu z piwem. Drożdży możesz mieć trochę za mało i burzliwa pewnie potrwa trochę dłużej niż 2 tygodnie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche)

Mr. Malty mówi: 1,7 saszetki. Ja używałem dwóch przy dotychczasowych lekkich lagerach (ok.11 BLG).

 

 

Burzliwa - 2 tygodnie / Cicha - 2 tygodnie

Nie planowałbym ale zostawił piwo na miesiąc w spokoju, sprawdził BLG., i decydował co dalej.

Jeśli odfermentuje, przelałbym na kolejny miesiąc w jak najniższej.

 

edit: Dori była szybsza ;)

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak... co do fermentacji to wyszedłem z założeń ALE (które robiłem), faktycznie po krótkiej refleksji zmienię tutaj założenia i po prostu zostawię zamknięte na miesiąc (staram się unikać otwierania fermentora w trakcie), po miesiącu sprawdzę BLG i wtedy zdecyduję co dalej, być może zostawię na kolejny okres. Co myślicie aby ewentualnie na koniec przed rozlewem (powiedzmy na tydzień przed) sypnąć trochę chmielu aromatycznego np. Cascade?

 

Jeżeli chodzi o chmielenie to moim celem jest uzyskanie średniej goryczki ale bardzo bym chciał z tego piwa wydobyć coś więcej, aromat, który lekko zaburzy typowego Pils'a. 

 

Rozmiar warki: 20l
BLG: 12,4
 
Słody:
Strzegom Pilzneński - 4 kg
Monachijski - 0,5 kg
Carapils - 0,5 kg
 
Zacieranie:
1. 52°C - 10 minut
2. 65°C - 45 minut
3. 72°C - 15 minut
4. wygrzew 78°C - 5 minut
 
Chmielenie:
1. Marynka - 25 g - 60 minut
2. Marynka - 15 g - 45 minut
4. Lubelski - 30 g - 15 minut
5. Sybilla - 15 g - 5 minut
 
Drożdże: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche * 2)
 
Fermentacja:
1. Burzliwa - 2 tygodnie (w temperaturze ok 10°C)
2. Cicha - 2 tygodnie (w temperaturze ok 6-8°C)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Podepne się pod temat. Właśnie robię marcowe z bardzo podobnym przepisem. Chciałbym zrobić przerwę diacetytowa - czyli podnieść temperaturę na parę dni przed końcem fermentacji. Czy robić to pod koniec fermentacji burzliwej - czyli po 2-3 tygodniach fermentacji. Czy na koniec cichej?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.