reszkapl 0 Posted April 18, 2017 Hej, Z racji dobrych warunków w piwnicy (temperatura w okolicach 10 stopni), postanowiłem przygotować pierwszego lagera, stworzyłem następującą recepturę: Rozmiar warki: 20l BLG: 12,4 Słody: Strzegom Pilzneński - 4 kg Monachijski - 0,5 kg Carapils - 0,5 kg Zacieranie: 1. 52°C - 12 minut 2. 65°C - 45 minut 3. 72°C - 15 minut 4. wygrzew 78°C - 5 minut Chmielenie: 1. Marynka - 25 g - 60 minut 2. Marynka - 15 g - 30 minut 3. Lubelski - 15 g - 30 minut 4. Lubelski - 20 g - 15 minut 5. Sybilla - 15 g - 5 minut 6. Sybilla - 20 g - na zimno 2 tygodnie Drożdże: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche) Fermentacja: 1. Burzliwa - 2 tygodnie (w temperaturze ok 10°C) 2. Cicha - 2 tygodnie (w temperaturze ok 6-8°C) Czy możecie się wypowiedzieć co może z tego wyjść? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 303 1 Items Posted April 18, 2017 Zdecydowanie skróciłabym lub pominęła przerwę białkową. Osobiście uprościłabym schemat chmielenia (co ma dać chmielenie na 30minut?), sypnęła więcej chmielu na sam koniec gotowania lub podczas chłodzenia. Jeśli już chcesz chmielić na zimno, to skróć czas leżakowania chmielu z piwem. Drożdży możesz mieć trochę za mało i burzliwa pewnie potrwa trochę dłużej niż 2 tygodnie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted April 18, 2017 (edited) Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche) Mr. Malty mówi: 1,7 saszetki. Ja używałem dwóch przy dotychczasowych lekkich lagerach (ok.11 BLG). Burzliwa - 2 tygodnie / Cicha - 2 tygodnie Nie planowałbym ale zostawił piwo na miesiąc w spokoju, sprawdził BLG., i decydował co dalej. Jeśli odfermentuje, przelałbym na kolejny miesiąc w jak najniższej. edit: Dori była szybsza Edited April 18, 2017 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
reszkapl 0 Posted April 18, 2017 No tak... co do fermentacji to wyszedłem z założeń ALE (które robiłem), faktycznie po krótkiej refleksji zmienię tutaj założenia i po prostu zostawię zamknięte na miesiąc (staram się unikać otwierania fermentora w trakcie), po miesiącu sprawdzę BLG i wtedy zdecyduję co dalej, być może zostawię na kolejny okres. Co myślicie aby ewentualnie na koniec przed rozlewem (powiedzmy na tydzień przed) sypnąć trochę chmielu aromatycznego np. Cascade? Jeżeli chodzi o chmielenie to moim celem jest uzyskanie średniej goryczki ale bardzo bym chciał z tego piwa wydobyć coś więcej, aromat, który lekko zaburzy typowego Pils'a. Rozmiar warki: 20l BLG: 12,4 Słody: Strzegom Pilzneński - 4 kg Monachijski - 0,5 kg Carapils - 0,5 kg Zacieranie: 1. 52°C - 10 minut 2. 65°C - 45 minut 3. 72°C - 15 minut 4. wygrzew 78°C - 5 minut Chmielenie: 1. Marynka - 25 g - 60 minut 2. Marynka - 15 g - 45 minut 4. Lubelski - 30 g - 15 minut 5. Sybilla - 15 g - 5 minut Drożdże: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager (10g suche * 2) Fermentacja: 1. Burzliwa - 2 tygodnie (w temperaturze ok 10°C) 2. Cicha - 2 tygodnie (w temperaturze ok 6-8°C) Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted April 18, 2017 Witam. Podepne się pod temat. Właśnie robię marcowe z bardzo podobnym przepisem. Chciałbym zrobić przerwę diacetytowa - czyli podnieść temperaturę na parę dni przed końcem fermentacji. Czy robić to pod koniec fermentacji burzliwej - czyli po 2-3 tygodniach fermentacji. Czy na koniec cichej? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 303 1 Items Posted April 18, 2017 Pod koniec fermentacji burzliwej. 1 redlum reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites