Jump to content
Sign in to follow this  
eltomek

Gęstwa po płukaniu - jak traktować jej wiek i gęstość?

Recommended Posts

Wczoraj przepłukałem gęstwę S-04 po Red Ale (skończyły burzliwą 2 tyg. temu) i po odstaniu zdrowej zawiesiny zebrała mi się warstwa ładnego kremowego osadu drożdżowego. Chcę teraz zadać gęstwę do Portera, kalulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlpotrzebuje 2 podstawowych parametrów: data zbioru oraz gęstość gęstwy.

 

Teraz, skoro to co osiadło to zdrowe drożdże, które najdłużej się utrzymywały w zawiesinie zlanej znad grubszych śmieci to czy powinienem je traktować jako 2-tygodniowe czy świeże?

Również, zebrany osad traktujemy jako gęsta gęstwa (z dużym stężeniem komórek na ml) czy bezpieczniej będzie przyjąć wartość średnią?

post-16332-0-04450300-1492342956_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli chodzi o wiek, to z tego co sie orientuje to liczy sie od momentu zakonczenia fermentacji burzliwej/opadnięcia piany.

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiek gęstwy ,licze od chwili zakończenia burzliwej fermentacji. Nawet jeśli zebrałem drożdże później.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płukanie gęstwy nie zmienia jej wieku, to są te same umierające z powodu braku pożywienia drożdże, trochę tylko wyselekcjonowane i w zmienionym środowisku.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.