Jump to content
Alexy

Dziwna fermentacja Wita na Wyeast 3944

Recommended Posts

Czołem!

 

Fermentuje właśnie witbiera w 20°C od 48h na wyeastach 3944 (1,5l starter). Ma ktoś jakiś pomysł czemu aktywnie fermentujący witbier ma taką dziwną pianę (takie bańki zamiast pianki)? Nie wygląda to wcale jak typowy krausen. Bulka aż miło, w pomieszczeniu wali siarką (typowe dla tego szczepu), w środku wszystko fruwa. Zauważyłem już podczas napowietrzania brzeczki, że nie chciała się pienić. Co spaprałem? Czy to oznacza brak piany w gotowym piwie?

 

Surowce to:

- słód pilzneński 2kg, płatki pszenne błyskawiczne 2kg, płatki owsiane błyskawiczne 0.4kg,

- Iunga 10g na 60min

- starta skórka świeżej pomarańczy 50g, curacao 5g, potłuczone nasiona kolendry indyjskiej 15g, rumianek 1g - wszystko to na 5 min

 

Może to jakieś olejki z nasion kolendry?

 

Wszystko przebiegło normalnie podczas warzenia - tylko zastanawia mnie dlaczego krausen nie wygląda jak krausen. Niektórzy pisali, że te drożdze wychodziły pokrywą...

 

47a6e4ff5a75de248badd5a22c22e09d.jpg

Edited by Alexy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dokładnie zacierałeś? Robiłem bardzo podobnego wita. Te same drożdże tylko pszenica niesłodowana zamiast płatków i piana fermentacyjna taka jak zawsze. Gęsta, drobna, wysoka na jakieś 10-15 cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie w 67C przez 70min, potem 76C na 10min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże tak wyglądają jak już faza wysokich krążków powoli zanika.

Brak pienia się brzeczki po napowietrzaniu nie koniecznie oznacza brak piany/słabą pianę w gotowym piwie.

Ogólnie jestem zwolennikiem warzenia Witów na pszenicy, a nie na płatkach, duży dodatek płatków błyskawicznych mógł pomóc w wyglądzie obecnie fermentującego piwa ze względu na ich "lekki" charakter.

Więc piana nie koniecznie mocno będzie się budować podczas napowietrzania. W gotowym piwie nie koniecznie będzie ciężka i gęsta ze względu na użyte płatki.

Może być trwała ale ale raczej lekka.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vettis, dzięki! Faktycznie mogłem przegapić fazę wysokich krążków. Po 4 dniach już w zasadzie niewiele się dzieje - jakaś błyskawiczna ta fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.