Jump to content
Sign in to follow this  
popiolkas

pytania laika

Recommended Posts

Witam :) jestem tu nowy, wiec witam wszystkich ;) Bede z kolega warzył piwo po raz pierwszy, wiec mamy pare pytań amatorskich :D

 

1) Jakie chmiele kiedy dodawac, tzn aromatyczne, uniwersalne, w którym etapie gotowania brzeczki? 
 
2) Chciałbym wykorzystac sprzęt do sous vide do gotowania i zacierania, czy to dobry pomysł? Do garnka wkladam grzałke sous vide ktora moge sterowac do do 0,5 stopnia celciusza wiec bardzo precyzyjnie, na ogniu nie uzyskam takiej precyzji.
 
3) Jakiej wody uzyc? Filtrowanej z kranu, oligocenskiej, kupic w sklepie?
 
4) Kupilismy drozdze w proszku, w saszetce, kiedy je najlepiej dodac i Ci najpierw je rozpuszczac?
 
Z góry dziekuje za pomoc, pozdrawiam G

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytaj proszę tutejszą wikipedię, i jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania wtedy je zadaj.

Na prawie wszystkie (poza tym o sous vide) znajdziesz tam odpowiedzi.

Powodzenia!

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytania są tak elementarne, że można odpowiedzieć tylko w jeden sposób: poczytajcie wiki.piwo.org Jest tego na tyle, że w jeden wieczór można ogarnąć. Jak czegoś tam nie zrozumiecie to dopiero wtedy pytajcie. 

 

Z tej grzałki bym zrezygnował. W browarze domowy nie jest potrzebna precyzja do 0,5°C w ogóle, a już co dopiero przy pierwszym piwie. Martwcie się o to, żeby piwa nie zakazić i w miarę poprawnie je przefermentować, a zapewniam was, że z piwa będziecie zadowoleni. Jak złapiecie jakieś obeznanie, to zaczniecie kombinować ze sprzętem. Na początek(a często i na koniec) wystarczy garnek, łyga i kuchenka gazowa. Warto mieć na uwadze, że najlepsi piwowarzy warzą na prostym sprzęcie. Mówił o tym na jakims wykładzie(na youtube dostępny) Łukasz Kojro(browar Faktoria, Palatum).

Edited by Krzysztof Szwajka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok reszte poczytamy ale co do sous vide po prostu tak jest wygodnie sterowac temperatura? Jakie moga byc minusy takiej operacji? Sprzet mozna umyc i zdezynfekowac 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mówię, że są minusy tej grzałki. Chodzi mi o samo podejście do warzenia. Zamiast przygotować się merytorycznie, podpatrywać jak inni robią różne rzeczy, to Ty zanim zacząłeś gotować, to już komplikujesz sobie sprzęt, czego niektórzy nie robią nawet po 100 warkach. Garnek, łyga i prosty termometr rtęciowy załatwiają sprawę. To umiejętności i wiedza piwowara robią piwa a nie skomplikowany sprzęt. Trochę powarzysz i sam będziesz widział co Ci przeszkadza, co można ulepszyć, żeby było wygodniej. wszystko z czasem jak się wkręcisz. Na wstępnie nie zakaź piwa i prawidłowo go przefermentuj(wskazówki na wiki), zapewniam Cię, że może konkursu nie wygra, ale Ty i Twoi znajomi będą zadowoleni. Na konkursy przyjdzie czas.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do sous vide to zależy jaki sprzęt masz. Jeżeli Anova lub Joule to raczej się nie nadaje. Prawdopodobnie uszkodzisz cyrkulator używając go do zacierania.

 

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakazić brzeczkę podczas zacierania? Higiena jest podstawą w piwowarstwie, ale na etapach zimnych.

Jakbym taki sprzęt miał to chętnie bym spróbował tak zacierać. Pytanie czy ma wystarczającą moc do zagotowania brzeczki? Jeśli planujesz to kupić specjalnie do robienia piwa to lepiej wybrać dedykowany sprzęt typu Grainfather lub Coobra albo garnek emaliowany i taboret gazowy.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites

cyrkulator się zatka zacierem, możliwe że i na grzałce coś się przypali skarmelizuje, sous vide mówi samo za siebie jak trzeba go używać

+/- 2C nie robi różnicy, to nie apteka

 

aaa i dodatkowo jaką ten sprzęt ma wydajność? te domowe często są do maks 5L

5kg słodu do tego jakieś 12-15 l wody i to jest w miarę gęste, może być tak że będą miejsca niedogrzane jak nie będziesz mieszał

przerost formy nad treścią ;)

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zakazić brzeczkę podczas zacierania?

 

Dasz jakiś cytat bo nie mogę znaleźć który z przedmówców to powiedział?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam Anove :) Co do utrudniania to własnie chciałem sobie ułatwic poniewaz moge doklakdnie sterowac temperatura i mam ja w domu, ale skoro twierdzicie ze nie ma to sensu i moze sie uszkodzic to tak zrobie ;) dzieki za rady pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

chciałem sobie ułatwic poniewaz moge doklakdnie sterowac temperatura i mam ja w domu

a mógłbyś napisać coś więcej na temat tego cudownego urządzenia bo ja tona przykład jestem słabo zorientowany w tych nowoczesnych klockach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.