Skocz do zawartości

Jeden starter do dwóch mocniejszych piw


aopon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam do uwarzenia dwa piwa, AIPA 16 Blg oraz Imperial IPA 19 Blg, warka na 20 litrów każde. Chciałbym użyć jednej fiolki drożdży płynnych FM52 Amerykański Sen. Mam pytanie czy jeżeli zrobię 2 litrowy starter z użyciem 200g suchego ekstraktu to namnoży się odpowiednia ilość drożdży tak aby zadać po jednym litrze do każdego piwa?

 

Piwa będę robił w odstępie jednego dnia, także zbieranie gęstwy nie wchodzi w rachubę.

 

Dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez aopon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już na samo to drugie piwo całe 2 litry startera to byłoby za mało (chyba że super świeża fiolka). Na pierwsze będzie ok. Jeśli koniecznie nie chcesz kupować drugiej fiolki to musisz pokombinować ze starterem wielostopniowym.

Edytowane przez luki161
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozważ taki manewr:

 

Odpowiednio wcześniej nastaw starter rozmiaru 120% potrzebnego do piwa nr 1. Przefermentuj go do końca. 100% wkładasz do lodówki (wyciągasz jak będziesz warzyć piwo nr 1), pozostałe 20% trafia do drugiego stopnia startera, na piwo nr 2 (policz sobie potrzebną objętość i daj taką ilość świeżej brzeczki).

 

W ten sposób nie kręcisz jednorazowo jakichś strasznych objętości starterów, a kończysz z dwoma słoikami drożdży w mniej więcej potrzebnej ilości.

 

Rozplanuj sobie tylko powyższy proces na poszczególne dni, bo będziesz potrzebował zacząć prawie tydzień wcześniej. I na 200g ekstraktu się nie skończy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już na samo to drugie piwo całe 2 litry startera to byłoby za mało (chyba że super świeża fiolka).

No bez przesady... Ale na dwa, to rzeczywiście będzie trochę przymało. Pomysł kolegi paradox dobry, tylko musisz dobrze drożdże podzielić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Edytowane przez aopon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l, dodaj do tego te 200 ml na drugi starter), na drugie trochę powyżej półtora (1,65 l; zakładając, że oba startery na mieszadle magnetycznym). Zważywszy na cyrki z chłodzeniem, parę dni leżenia w lodówce itd. możesz jeszcze podciągnąć objętości o kilka procent w górę, ale to chyba nie zrobi dużej różnicy (jeśli w ogóle). Poza tym plan brzmi OK.

 

Oczywiście, drugi stopień zrób sobie na świeżo i po wystudzeniu dodaj do niego drożdże wyciągnięte z pierwszego stopnia. No i sterylność, ale o tym chyba nie muszę mówić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l, dodaj do tego te 200 ml na drugi starter), na drugie trochę powyżej półtora (1,65 l; zakładając, że oba startery na mieszadle magnetycznym). Zważywszy na cyrki z chłodzeniem, parę dni leżenia w lodówce itd. możesz jeszcze podciągnąć objętości o kilka procent w górę, ale to chyba nie zrobi dużej różnicy (jeśli w ogóle). Poza tym plan brzmi OK.

 

Oczywiście, drugi stopień zrób sobie na świeżo i po wystudzeniu dodaj do niego drożdże wyciągnięte z pierwszego stopnia. No i sterylność, ale o tym chyba nie muszę mówić.

 

 

Wielkie dzięki, mógłbyś podłączyć zrzut z MrMalty'ego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l, dodaj do tego te 200 ml na drugi starter), na drugie trochę powyżej półtora (1,65 l; zakładając, że oba startery na mieszadle magnetycznym). Zważywszy na cyrki z chłodzeniem, parę dni leżenia w lodówce itd. możesz jeszcze podciągnąć objętości o kilka procent w górę, ale to chyba nie zrobi dużej różnicy (jeśli w ogóle). Poza tym plan brzmi OK.

 

Oczywiście, drugi stopień zrób sobie na świeżo i po wystudzeniu dodaj do niego drożdże wyciągnięte z pierwszego stopnia. No i sterylność, ale o tym chyba nie muszę mówić.

 

 

Wielkie dzięki, mógłbyś podłączyć zrzut z MrMalty'ego?

 

 

Dzięki, nie musisz załączać, ogarnąłem o co chodzi :) Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l,

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l,

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

 

ano tak, zapomnieliśmy o jednej zmiennej :) dlatego najlepiej samemu sobie przeliczyć objętość startera mając w ręku fiolkę z drożdżami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Są to ilości dla drożdży do daty minimalnej trwałości. 1,6 l dla fiolki miesiąc po terminie trwałości. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Są to ilości dla drożdży do daty minimalnej trwałości. 1,6 l dla fiolki miesiąc po terminie trwałości. 

 

 

Ja tam widzę napis, że chodzi o datę zbioru (produkcji), tym bardziej że nie da się jej ustawić do przodu od dziś, więc raczej nie chodzi o datę minimalnej trwałości.

 

aZImY3b.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Są to ilości dla drożdży do daty minimalnej trwałości. 1,6 l dla fiolki miesiąc po terminie trwałości. 

 

 

Ja tam widzę napis, że chodzi o datę zbioru (produkcji), tym bardziej że nie da się jej ustawić do przodu od dziś, więc raczej nie chodzi o datę minimalnej trwałoś

A jaką ilość komórek drożdżowych przyjmuje ten kalkulator na początek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kalkulator został stworzony dla fiolek White Labs i Wyeast więc przyjmuje ok 100 miliardów komórek dla świeżej fiolki. Fiolki od FM mają ok 25-30 mld komórek w świeżej fiolce, więc tak naprawdę te ilości statera powinny być jeszcze większe, ale ciągle ważne jest uwzględnienie świeżości fiolki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko FM są robione w Polsce i są świeże. Zaś te pozostałe pewnie płyną statkiem parę tygodni. Przechodzą przez wielu pośredników zanim trafia do klienta końcowego. Wcale bym się nie zdziwił jeśli z 100mld zostanie 20-30 czyli tyle co w świeżych FM

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko FM są robione w Polsce i są świeże. Zaś te pozostałe pewnie płyną statkiem parę tygodni. Przechodzą przez wielu pośredników zanim trafia do klienta końcowego. Wcale bym się nie zdziwił jeśli z 100mld zostanie 20-30 czyli tyle co w świeżych FM

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

:-) poza transportem morskim jest jeszcze transport lotniczy, DHL, UPS i inne mają swoje samoloty ;-) nie sądzę, żeby producent drożdży ryzykowal droge morską :-? Raczej nie posądzałbym tak poważnych firm o głupotę, mamy XXI wiek nikt juz tratwami nie przewozi towarow, oprócz kontenerow z Chin :) Edytowane przez WithoutStress
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj startuję z kręceniem startera na IIPA 19Blg, ilość obliczyłem na https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/. Aby namnożyć odpowiednią ilość drożdży w 2 litrowej kolbie musiałem podnieść ekstrakt startera z 9 do 11 Blg, mam w związku z tym pytanie czy na mieszadełku magnetycznym przy tym Blg namnożą się drożdże w 48 godzin czy przetrzymać dłużej?

Edytowane przez aopon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.