Jump to content

chmielenie bittera


slotish
 Share

Recommended Posts

Witam

Planuję uwarzyć bittera. W sumie z pomocą BeerSmitha udało mi się dobrać, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, słody. Problemem jest dla mnie chmielenie. Zupełnie nie wiem jak to piwo powinno być chmielone a kilkanaście receptur które przejrzałem często się różni między sobą.

Planowana warka:

 

4 kilo Pale Ale Maris Otter

0,3 Crystal 145 EBC

 

60 minut 25g Challenger 7%

1 minuta 30 g Fuggles 5,8%

 

Nie chcę uzyskać bardzo gorzkiej wersji tego piwa - tak okolo 30 IBU mi wystarczy ( tyle mi wylicza beersmith przy takim doborze chmielu ). Czy niezbędne jest chmielenie dla smaku? Brytyjskiego ale nigdy nie piłem, więc układając recepturę wzorowałem się na English Pale Ale Primatora w którym to uderzył mnie silny zapach chmielu - czy 30g chmielu aromatycznego wystarczy aby uzyskac taki efekt?

 

Za wszelkie uwagi co do chmielenia a także i zasypu będę bardzo wdzięczny.

 

Pozdrawiam

Edited by slotish
Link to comment
Share on other sites

Witam

Planuję uwarzyć bittera. W sumie z pomocą BeerSmitha udało mi się dobrać, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, słody. Problemem jest dla mnie chmielenie. Zupełnie nie wiem jak to piwo powinno być chmielone a kilkanaście receptur które przejrzałem często się różni między sobą.

Planowana warka:

 

4 kilo Pale Ale Maris Otter

0,3 Crystal 145 EBC

 

60 minut 25g Challenger 7%

1 minuta 30 g Fuggles 5,8%

 

Nie chcę uzyskać bardzo gorzkiej wersji tego piwa - tak okolo 30 IBU mi wystarczy ( tyle mi wylicza beersmith przy takim doborze chmielu ). Czy niezbędne jest chmielenie dla smaku? Brytyjskiego ale nigdy nie piłem, więc układając recepturę wzorowałem się na English Pale Ale Primatora w którym to uderzył mnie silny zapach chmielu - czy 30g chmielu aromatycznego wystarczy aby uzyskac taki efekt?

 

Za wszelkie uwagi co do chmielenia a także i zasypu będę bardzo wdzięczny.

 

Pozdrawiam

Receptura wygląda ok, chociaż tradycyjnie używa się chmielu do nadania smaku.

Bitter właśnie nie powinien być gorzki, jedynie wyraźnie bardziej gorzki niż mild :P. A reszta dowolna, czyli jak uwarzysz to i tak będzie dobrze, nie ma żadnego kanonu co do nachmielenia. Obecnie większość browarów chmieli bittery, całkiem mocno. Czyli możesz dodać 35g fuggles na ostatnie 20 minut i 25g na ostatnią minutę.

Jaką masz wydajność przy warzeniu? Bo wydaje mi się, że 4,3kg słodu może wyjść mocniejsza wersja bittera. Proponowałbym byś celował bliżej 11, niż 14°Blg. Chyba że masz taki właśnie zamiar.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź

 

Masz rację zmniejszę ilość słodu Pale Ale do 3,5 kilo. Rozumiem, że jeśli mam chmielić dla smaku to odpowiednio zmniejszyć ilość challengera? i jeszcze jedno mam tylko 50 gram fugglesa więc dodanie 35 g na 20m i potem 25g na 1 m odpada...

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że jeśli mam chmielić dla smaku to odpowiednio zmniejszyć ilość challengera?

To już ty musisz zadecydować. Troszkę bardziej goryczkowe, czy nie. Ale ja bym policzył goryczkę i jednak starał się trzymać maksymalnie 35IBU.

 

...jeszcze jedno mam tylko 50 gram fugglesa więc dodanie 35 g na 20m i potem 25g na 1 m odpada...

To albo 30/20, albo 25/25. jakiejś ogromnej różnicy nie będzie. :P

Link to comment
Share on other sites

To już ty musisz zadecydować. Troszkę bardziej goryczkowe, czy nie. Ale ja bym policzył goryczkę i jednak starał się trzymać maksymalnie 35IBU.

Tak właśnie zrobie. Dla ciebie - :P

 

To albo 30/20, albo 25/25. jakiejś ogromnej różnicy nie będzie. smile

A może jako aromatycznego użyć trochę challengera? co o tym sądzisz?

Link to comment
Share on other sites

Dodam tylko' date=' że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna.[/quote']

To jeszcze tylko napisz w jakiej postaci, bo to kluczowe.

Granulat. A ostatnio jeszcze garść szyszki, co by nie było za mało :P

 

Podeślę ci niedługo Pilsa to zobaczysz czy aby nie za mocno chmielony :P

Link to comment
Share on other sites

Jak najbardziej. Challenger jest chmielem uniwersalnym.

Ok to dam 25g fuggles na 1 minute, potem 25 g fuggles i 10g challengera na 20 minut a na pełną godzinę tam tyle challengera żeby nie przekroczyć 35 IBU. Teraz nie mam swojego komputera z beersmithem i nie mogę tego wyliczyć. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Odświeżę temat: czy bittera chmielić na zimno? z postów Makarona (róznież w innych wątkach) wynika, że chmieli się na gorczykę głównie. Na stronie PSPD w opisie kategorii konkursowych napisane jest o chmileniu na zimno. Planowałem dodać na cichej trochę chmielu więc się zastawnawiam : czy to ma sens ?

Link to comment
Share on other sites

Odświeżę temat: czy bittera chmielić na zimno? z postów Makarona (róznież w innych wątkach) wynika, że chmieli się na gorczykę głównie. Na stronie PSPD w opisie kategorii konkursowych napisane jest o chmileniu na zimno. Planowałem dodać na cichej trochę chmielu więc się zastawnawiam : czy to ma sens ?

 

Eeee... nie ja pisałem o balansie w kierunku goryczki. Pozatym sam smak i aromat chmielowy może być w bardzo szerokim zakresie. Od delikatnego do umiarkowanego. Aby nie wjechać w podobny poziom w porównaniu z APA. Co do piw dostępnych na rynku to wersje z browarów rzemieślniczych są chmielone na aromat mocniej niż przemysłowe wersje bittera.

Co do chmielenia na zimno, tego generalnie się nie robi, ale ważniejsze są efekty końcowe w piwie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.