Jump to content
Sign in to follow this  
Puchacz

Browar Teoretyczny

Recommended Posts

Witajcie,

 

po 5 warkach postanowiłem zrobić porządek z moimi zapiskami. Jak do tej pory uwarzyłem AIPĘ, American Wheat, Foreign Extra Stout, NEIPĘ i Summer Ale, z czego dwa ostatnie jeszcze czekają na zabutelkowanie, dochodząc na cichej. Wszystkie moje podejścia można sprawdzić tutaj: https://brewness.com/pl/recipes/user/Puchacz , od teraz i tu. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj na ogień poszła 6. warka "Katastrofa w nadfiolecie", będzie to piwo w stylu wolnym AIPA. Musiałem zrobić inwentaryzacje w moim magazynku słodów. Zostało mi z 8 rodzajów słodów karmelowych i ciemnych, pakowanych po 1 kg. 3,5 kg pszenicznego, 4,5 kg monachijskiego, 5 kg żytniego, 0,9 kg pilzeńskiego i 0,4 carapils. W lodówce czeka gęstwa po NEIPA (przepłukana 2 razy, ma teraz 4 dni) w Summer Ale znalazłem muszkę owocówkę. Póki co, piwo nie ma żadnych objawów infekcji, i mieć nie będzie! 

 

warka: 6.

styl: wolny AIPA

 

surowce:

Strzegom pale ale - 0,9 kg

Weyermann Carapils - 0,2 kg

Optima monachijski - 2,5 kg

Optima żytni 0,2 kg

 
zacieranie:
70' 55C
60' 64C
30' 72C
5' 78C
 
chmielenie:
60' chinook 15 g
25' amarillo 14 g
15' mosaic 13 g
0' galaxy 12 g
 
na zimno:
7 dni 20 g amarillo
3 dni 20 g galaxy
 
drożdże:
S-04 6 g
 
sumy:
ilość wody do zacierania - 11,4 l
całkowita objętość zacieru - 15.2 l
ilość gotowanej brzeczki - 17 l
gęstość przed gotowaniem - 10,5 blg
gęstość po gotowaniu - 15,1
objętość piwa  po gotowaniu -12,5
korekta gęstości 
gęstość po korekcie: 13,5 blg
objętość przed zadaniem drożdży: 14 l
Edited by Puchacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.