Jump to content
Sign in to follow this  
marcinos

Prośba o sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar uwarzyć dzisiaj IPA SH Galaxy . Myślałem nad czymś takim :

 

 

Warka o wielkości ok. 20l - 22l

 

Pale Ale - 5kg

Karmelowy 150 EBC - 300g

 

Zacieranie w 66° C przez 60 min 

 

Galaxy - 20g - 60 min

Galaxy - 15g - 30 min

Galaxy - 15g - 5min

 

Na zimno - Galaxy - 100g - ok. 10 dni

 

Czy moglibyście ocenić i eewntualnie coś doradzić/ zmienić ? Z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skróć chmielenie na zimno do 4 maks 5 dni aby nie wyszła łodyga, reszta ok, najważniejsze to kontrola temperatury fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za szybkie sprawdzenie :) . Tak słyszałem kiedys o tej łodydze, że za długo nie można trzymać ale zapomniałem :D. Jednak dobrze że poprosiłem o poradę. Dzięki i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997

Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę.  :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie polecam Galaxy na goryczkę, w moim Australian IPA (głownie galaxy + trochę vic secret), wyszła mocno łodygowa, zalegająca, nieprzyjemna goryczka.

Edited by Mikeyy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997

 

Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę.  :okey:

Ok. Czyli radzisz 50g na whirpool i 50g cicha ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997

 

Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę.  :okey:

Ok. Czyli radzisz 50g na whirpool i 50g cicha ?

 

Będziesz Pan zadowolony  ;) Ja robiłem hop-stand 80min w 80C.

@Mikeyya na goryczkę nie próbowałem bo chyba poleciałem standardowo jakimś magnumem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I te 300g karmelu 150 to moze byc za duzo. Przynajmniej dla mnie za duzo. Dalbym 300g karmelowego 30 albo bisciut.

 

Wyslano z amiga 600

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobisz to bedziesz wiedzial co i jak. Ja lubie ipa z mala zawartoscia karmelu. A jak juz to daje wlasnie karmel 30 albo bisciut. Nie przyciemna tak piwka i jest delikatniejszy w odbiorze i bardziej ciasteczkowy. Robilem jakis czas temu ipa i dalem 200g karmelu 150. I jak dla mnie to za duzo. Ale to moja opinia i nie koniecznie musi to smakowac komu innemu. Pamietaj ze 300g tego slodu to jakies nie cale 2 zlote. Wiec mniej niz 10gr za butelke. Tez kiedys cos mi tam zostawalo i za wszelka cene chcialem to wykorzystac no bo "co ja z tym zrobie", ale po kilku takich eksperymentach odposcilem bo piwo nie do konca mi smakowalo i nie osiagalem tego co chcialem.

 

Amiga 600

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to jest kwestia gustu, teraz jest moda na bardzo wytrawne, wręcz wodniste IPA. Z odrobiną słodu karmelowego (bo przecież to jest tylko 6%) też będzie dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! podłączę się. 

Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama 

Pilzneński 5kg 

Pale Ale 0,5kg

Carapils 75g

Magnum 25g na 60 '

zacieranie 62C 30' i 72C 30'

Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie.

 i teraz 

1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni.

2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni

3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia

4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! podłączę się. 

Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama 

Pilzneński 5kg 

Pale Ale 0,5kg

Carapils 75g

Magnum 25g na 60 '

zacieranie 62C 30' i 72C 30'

Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie.

 i teraz 

1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni.

2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni

3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia

4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia.

Nie rób tego, chyba że naprawdę chcesz odkryć nowy poziom niemiłej goryczy. 

Dodałem 100 gram earl greya na 2 dni przed rozlewem. Piwo pachnie super niczym earl grey, ale ta gorycz to chyba moje granice.

Dzięki temu piwu odkryłem co to jest ściągająca wykręcająca twarz goryczka, a miałem okazje spróbować Mikkellera 1000IBU.

Nie polecam tej ilości na ten czas, następnym razem jeśli spróbuje to maks 24 godziny przed rozlewem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to zależy od herbaty, ja dałem 100 gram Earl Grey - Ahmad Tea, na 17 litrów piwa na 7 dni... jest ok, żadnej ściągającej goryczki, co więcej herbata wniosła głownie aromat herbaty i bergamotki, dodatkowa goryczka na pograniczu autosugestii. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam! podłączę się. 

Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama 

Pilzneński 5kg 

Pale Ale 0,5kg

Carapils 75g

Magnum 25g na 60 '

zacieranie 62C 30' i 72C 30'

Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie.

 i teraz 

1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni.

2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni

3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia

4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia.

Nie rób tego, chyba że naprawdę chcesz odkryć nowy poziom niemiłej goryczy. 

Dodałem 100 gram earl greya na 2 dni przed rozlewem. Piwo pachnie super niczym earl grey, ale ta gorycz to chyba moje granice.

Dzięki temu piwu odkryłem co to jest ściągająca wykręcająca twarz goryczka, a miałem okazje spróbować Mikkellera 1000IBU.

Nie polecam tej ilości na ten czas, następnym razem jeśli spróbuje to maks 24 godziny przed rozlewem. 

 

Dlatego właśnie pytam, zbieram informacje, do warzenia jeszcze tydzień ,do cichej tym bardziej daleko, do tego czasu coś mi się rozjaśni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.