Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie receptury


marcinos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar uwarzyć dzisiaj IPA SH Galaxy . Myślałem nad czymś takim :

 

 

Warka o wielkości ok. 20l - 22l

 

Pale Ale - 5kg

Karmelowy 150 EBC - 300g

 

Zacieranie w 66° C przez 60 min 

 

Galaxy - 20g - 60 min

Galaxy - 15g - 30 min

Galaxy - 15g - 5min

 

Na zimno - Galaxy - 100g - ok. 10 dni

 

Czy moglibyście ocenić i eewntualnie coś doradzić/ zmienić ? Z góry dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997

Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę.  :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam Galaxy na goryczkę, w moim Australian IPA (głownie galaxy + trochę vic secret), wyszła mocno łodygowa, zalegająca, nieprzyjemna goryczka.

Edytowane przez Mikeyy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie Galaxy zrobiło dobra robotę w #24 Hop Galaxy. Specjalnie miało było sesyjne, mało goryczki a dużo aromatu i się udało.

http://www.brewness.com/pl/recipe/24-hop-galaxy/view

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997

 

Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę.  :okey:

Ok. Czyli radzisz 50g na whirpool i 50g cicha ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997

 

Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę.  :okey:

Ok. Czyli radzisz 50g na whirpool i 50g cicha ?

 

Będziesz Pan zadowolony  ;) Ja robiłem hop-stand 80min w 80C.

@Mikeyya na goryczkę nie próbowałem bo chyba poleciałem standardowo jakimś magnumem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobisz to bedziesz wiedzial co i jak. Ja lubie ipa z mala zawartoscia karmelu. A jak juz to daje wlasnie karmel 30 albo bisciut. Nie przyciemna tak piwka i jest delikatniejszy w odbiorze i bardziej ciasteczkowy. Robilem jakis czas temu ipa i dalem 200g karmelu 150. I jak dla mnie to za duzo. Ale to moja opinia i nie koniecznie musi to smakowac komu innemu. Pamietaj ze 300g tego slodu to jakies nie cale 2 zlote. Wiec mniej niz 10gr za butelke. Tez kiedys cos mi tam zostawalo i za wszelka cene chcialem to wykorzystac no bo "co ja z tym zrobie", ale po kilku takich eksperymentach odposcilem bo piwo nie do konca mi smakowalo i nie osiagalem tego co chcialem.

 

Amiga 600

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam! podłączę się. 

Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama 

Pilzneński 5kg 

Pale Ale 0,5kg

Carapils 75g

Magnum 25g na 60 '

zacieranie 62C 30' i 72C 30'

Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie.

 i teraz 

1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni.

2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni

3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia

4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! podłączę się. 

Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama 

Pilzneński 5kg 

Pale Ale 0,5kg

Carapils 75g

Magnum 25g na 60 '

zacieranie 62C 30' i 72C 30'

Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie.

 i teraz 

1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni.

2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni

3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia

4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia.

Nie rób tego, chyba że naprawdę chcesz odkryć nowy poziom niemiłej goryczy. 

Dodałem 100 gram earl greya na 2 dni przed rozlewem. Piwo pachnie super niczym earl grey, ale ta gorycz to chyba moje granice.

Dzięki temu piwu odkryłem co to jest ściągająca wykręcająca twarz goryczka, a miałem okazje spróbować Mikkellera 1000IBU.

Nie polecam tej ilości na ten czas, następnym razem jeśli spróbuje to maks 24 godziny przed rozlewem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to zależy od herbaty, ja dałem 100 gram Earl Grey - Ahmad Tea, na 17 litrów piwa na 7 dni... jest ok, żadnej ściągającej goryczki, co więcej herbata wniosła głownie aromat herbaty i bergamotki, dodatkowa goryczka na pograniczu autosugestii. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam! podłączę się. 

Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama 

Pilzneński 5kg 

Pale Ale 0,5kg

Carapils 75g

Magnum 25g na 60 '

zacieranie 62C 30' i 72C 30'

Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie.

 i teraz 

1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni.

2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni

3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia

4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia.

Nie rób tego, chyba że naprawdę chcesz odkryć nowy poziom niemiłej goryczy. 

Dodałem 100 gram earl greya na 2 dni przed rozlewem. Piwo pachnie super niczym earl grey, ale ta gorycz to chyba moje granice.

Dzięki temu piwu odkryłem co to jest ściągająca wykręcająca twarz goryczka, a miałem okazje spróbować Mikkellera 1000IBU.

Nie polecam tej ilości na ten czas, następnym razem jeśli spróbuje to maks 24 godziny przed rozlewem. 

 

Dlatego właśnie pytam, zbieram informacje, do warzenia jeszcze tydzień ,do cichej tym bardziej daleko, do tego czasu coś mi się rozjaśni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.