Jump to content
JanuszMyszyński

Chmielenie na goryczkę - różne warianty

Recommended Posts

Witam. Nauczony doświadczeniem, szukałem informacji na forum, ale albo ich nie znalazłem, albo były niejednoznaczne, albo sprzeczne i wykluczające się. Postanowiłem więc sformułować nurtujące mnie kwestie w postaci precyzyjnych pytań. Zdaję sobie sprawę, że jakość goryczki w piwie zależy od gatunku chmielu, ale co z jego ilością i czasem zadawania?

 

1. Czy lepiej zadać więcej chmielu o niższym poziomie alfa-kwasów, czy mniej chmielu, ale o wyższym stężeniu a-k?

2. Czy lepiej dać więcej chmielu, ale na krócej [np. na 45 minut] czy też mniej chmielu ale na dłuższy czas?  

3. Czy dostosowujecie gatunki chmielu goryczkowego do stylu piwa? Jeśli tak to czym "goryczkujecie" np. IPY, a czym RIS-y cz Pilsy?  

 

Pytam o Wasze doświadczenia i subiektywne odczucia, bo zdaję sobie sprawę, że może być wiele różnych opinii i jednej, objawionej prawdy nie będzie.  

Edited by JanuszMyszyński

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Im więcej zieleniny wprowadzasz do piwa, tym większa szansa na ściąganie i trawiastość, więc lepiej mniej o wyższym poziomie alfa-kwasów.

2. Im dłużej gotujesz, tym większa szansa, że wygotujesz więcej garbników i niefajnych rzeczy. Tylko więcej na krócej znowu koliduje z punktem pierwszym, trzeba znaleźć złoty środek.

3. Różnie to bywa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

2. Czy lepiej dać więcej chmielu, ale na krócej [np. na 45 minut] czy też mniej chmielu ale na dłuższy czas?

Obejrzyj sobie ten filmik i fragment, gdzie mowa jest o wrzucaniu dużych ilości chmielu tylko na ostatni kwadrans gotowania. Technika ciekawa, może trochę kontrowersyjna, ale na pewno warta uwagi. https://www.youtube.com/watch?v=jONjPJVxrtM

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. Z reguły chmiel na goryczkę  powyżej 30IBU wrzucam taki jaki mam (oczywiście chodzi o goryczkowe odmiany), na aromat raczej trzymam się stylu ale jak  Oskaliber pisał róznie to bywa  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.