Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Tripel a kolendra

Recommended Posts

Dodawać czy jednak nie?

Doczytałem też że można dodac startej skórki limonki do fermentacji - warto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytuję za WIKI : Dodatki przypraw nie należą do tradycji i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie."

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuję za WIKI : Dodatki przypraw nie należą do tradycji i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie."

To ja wiem, stąd pytanie czy "jednak", czy ktoś z doświadczeniem w warzeniu belgijskich przy użyciu drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey zaleciłby jednak trochę dodać dla podbicia aromatu/smaku czy lepiej zostawić bez?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój z założenia (wyszedł tylko 16,5°Blg ) Tripel, 13-ta warka, dostał 9g kolendry. Teraz kiedy już swoje wyleżakował, smak tej przyprawy jest wyraźnie wyczuwalny, dominujący.

Czy jest to zgodne ze stylem? ... dla mnie mało istotne, piwko jest smaczne. Warka doczekała się powtórki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mój z założenia (wyszedł tylko 16,5°Blg ) Tripel, 13-ta warka, dostał 9g kolendry. Teraz kiedy już swoje wyleżakował, smak tej przyprawy jest wyraźnie wyczuwalny, dominujący.

Czy jest to zgodne ze stylem? ... dla mnie mało istotne, piwko jest smaczne. Warka doczekała się powtórki.

Dzięki :P

 

Czyli jak dodam 5g to pewnikiem nie popsuję. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendra w Triplu być musi, co to za Tripel bez kolendry?

 

A to hasło z wiki to jakieś nieprawdziwe.

 

1214 miałem, złe mam doświadczenia z nimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolendra w Triplu być musi, co to za Tripel bez kolendry?

BJCP twierdzi co innego, ale jak dla mnie kolendra idealnie pasuje :) Zresztą są belgijskie triple z kolendrą. Na pewno łatwiej jest uzyskać pożądany efekt z kolendrą, niż bez, z drugiej strony bez kolendry - to wyzwanie.

 

 

1214 miałem, złe mam doświadczenia z nimi.

No patrz, to odwrotnie, niż ja - to moje ulubione drożdze do belgów, w przeciwieństwie do THG :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
BJCP twierdzi co innego,

Jak to mówią na mieście: Zdejmij klapki BJCP z oczu :):P

 

Ostatnio jak miałem 1214 to powychodziły piwa z dużą ilościa banana, a niektóre jak pszeniczniaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój trippel jest z kolendrą i na Belgian Abbey, bardzo mi smakuje i na pewno będzie powtórka :beer: do spróbowania za tydzień w ZG, jestem ciekawy opini :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

do tripeli kolendry sie nie dodaje, a uscislajac - do tradycyjnych tripeli, bo są wynalazki jak np. tripel karmeliet. i to nie kwestia klapek bjcp. takie są fakty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
do tripeli kolendry sie nie dodaje, a uscislajac - do tradycyjnych tripeli, bo są wynalazki jak np. tripel karmeliet. i to nie kwestia klapek bjcp. takie są fakty.

Podobno browar to nie apteka i można sobie dodawać co się chce byle produkt finalny był smaczny.Możesz uwarzyć piwo ściśle wg receptury a zupełnie nie nadające się do picia :tort::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
BJCP twierdzi co innego' date='[/quote']

Zdejmij klapki BJCP z oczu :/:tort:

Ty mnie nie cytuj :beer: Wszak napisałam, że BJCP mówi, a ja swoje robię :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.