seler 1 Posted February 25, 2010 Dodawać czy jednak nie? Doczytałem też że można dodac startej skórki limonki do fermentacji - warto? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ignac99 14 Posted February 25, 2010 Cytuję za WIKI : Dodatki przypraw nie należą do tradycji i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie." Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted February 25, 2010 Cytuję za WIKI : Dodatki przypraw nie należą do tradycji i jeśli użyte nie powinny być rozpoznawalne jako takie." To ja wiem, stąd pytanie czy "jednak", czy ktoś z doświadczeniem w warzeniu belgijskich przy użyciu drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey zaleciłby jednak trochę dodać dla podbicia aromatu/smaku czy lepiej zostawić bez? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rubezahl 72 Posted February 25, 2010 Mój z założenia (wyszedł tylko 16,5°Blg ) Tripel, 13-ta warka, dostał 9g kolendry. Teraz kiedy już swoje wyleżakował, smak tej przyprawy jest wyraźnie wyczuwalny, dominujący. Czy jest to zgodne ze stylem? ... dla mnie mało istotne, piwko jest smaczne. Warka doczekała się powtórki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted February 25, 2010 Mój z założenia (wyszedł tylko 16,5°Blg ) Tripel, 13-ta warka, dostał 9g kolendry. Teraz kiedy już swoje wyleżakował, smak tej przyprawy jest wyraźnie wyczuwalny, dominujący. Czy jest to zgodne ze stylem? ... dla mnie mało istotne, piwko jest smaczne. Warka doczekała się powtórki. Dzięki Czyli jak dodam 5g to pewnikiem nie popsuję. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 25, 2010 Kolendra w Triplu być musi, co to za Tripel bez kolendry? A to hasło z wiki to jakieś nieprawdziwe. 1214 miałem, złe mam doświadczenia z nimi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marusia 61 1 Items Posted February 25, 2010 Kolendra w Triplu być musi, co to za Tripel bez kolendry? BJCP twierdzi co innego, ale jak dla mnie kolendra idealnie pasuje Zresztą są belgijskie triple z kolendrą. Na pewno łatwiej jest uzyskać pożądany efekt z kolendrą, niż bez, z drugiej strony bez kolendry - to wyzwanie. 1214 miałem, złe mam doświadczenia z nimi. No patrz, to odwrotnie, niż ja - to moje ulubione drożdze do belgów, w przeciwieństwie do THG Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 25, 2010 BJCP twierdzi co innego, Jak to mówią na mieście: Zdejmij klapki BJCP z oczu Ostatnio jak miałem 1214 to powychodziły piwa z dużą ilościa banana, a niektóre jak pszeniczniaki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted February 25, 2010 ja kiepski jestem w belgach , nigdy kolendry nie dodawałem , robiłem zawsze na THG Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted February 26, 2010 Mój trippel jest z kolendrą i na Belgian Abbey, bardzo mi smakuje i na pewno będzie powtórka do spróbowania za tydzień w ZG, jestem ciekawy opini Quote Share this post Link to post Share on other sites
yemu 20 Posted February 26, 2010 do tripeli kolendry sie nie dodaje, a uscislajac - do tradycyjnych tripeli, bo są wynalazki jak np. tripel karmeliet. i to nie kwestia klapek bjcp. takie są fakty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted February 26, 2010 do tripeli kolendry sie nie dodaje, a uscislajac - do tradycyjnych tripeli, bo są wynalazki jak np. tripel karmeliet. i to nie kwestia klapek bjcp. takie są fakty. Podobno browar to nie apteka i można sobie dodawać co się chce byle produkt finalny był smaczny.Możesz uwarzyć piwo ściśle wg receptury a zupełnie nie nadające się do picia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marusia 61 1 Items Posted February 26, 2010 BJCP twierdzi co innego' date='[/quote']Zdejmij klapki BJCP z oczu Ty mnie nie cytuj Wszak napisałam, że BJCP mówi, a ja swoje robię Quote Share this post Link to post Share on other sites