łysy ĄĘ 24 Posted April 2, 2017 Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym. Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 119 Posted April 3, 2017 Zbierz więcej pędów sosny i zrób dwie warki. Jedna z mocnym lasem, a z drugą pokombinuj z mocniejszym chmieleniem amerykańcami. Koniecznie też daj znać jak wyszło i które lepsze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted April 3, 2017 Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym. Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL. Na cichą? Nie boisz się o infekcję? Ja powiem szczerze dwa razy stosowałem pędy sosny i to w różnej formie - raz wyłożyłem kadź filtracyjną nimi oraz dodałem igły do gotowania. Efekt bardzo mizerny. Drugim razem użyłem domowego syropu z pędów - miodu tak zwanego do piwa i czuć było sosenkę, ale niestety piwo też było syropkowato nieprzyjemne. Teraz myślę żeby zrobić wywar z tych pędów i na takiej wodzie z nich dopiero robić piwo - wysładzać powstałym wywarem. Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu. Chyba że jakoś masz je zamiar macerować w wódzie czy coś. Co do chmielenia ja bym szedł w simcoe i eurekę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
xanovich 21 Posted April 4, 2017 Jak pierwszy raz zobaczyłem ten wątek to przeczytałem IPA cuchnąca żywicą Też mam w planie wykorzystanie iglaka, młode gałązki sosny chciałem wykorzystać do filtracji pszenicznej ipy, czekam tylko aż urosną ładnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted April 4, 2017 Czy ktoś mógłby zaproponować czasy i ilości chmielu dla simcoe i eureki? 1 Wiśnia81 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted April 4, 2017 Czy ktoś mógłby zaproponować czasy i ilości chmielu dla simcoe i eureki? Po 20 g na whirpoola i coś tam na goryczkę na 25 IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiatrol 7 Posted April 6, 2017 Na youtube jest film kopyra piwo warzy chyba fido i używa młodych pędów świerku polecam jako lekture przed warzeniem można dużo ciekawych informacji złapać z tego materiału Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted April 25, 2017 Podbijam temat Pędy w mojej okolicy są gotowe do zbioru, więc wykminiłem recepturę i proszę o opinie czy uwagi: Zasyp: Pale Ale 4kgCarahell 300gPszeniczny 300g Zacieranie: 67 stopni - 70 min 75 stopni - 4 min Wysładzane wywarem z wygotowanych pędów sosny.Chmielenie:Magnum 20g 60minSimcoe 20g WhirpoolEureka 20g WhirpoolWychodzi 21l, 12,1 Blg, 30 IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted April 25, 2017 i tyle w temacie. 1 luki161 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
łysy ĄĘ 24 Posted April 25, 2017 3 tygodnie ekstremalnej wiosny za nami a u mnie pędy sosny nie wyglądają na gotowe. Ja czekam aż zrzucą tę brązową łuskę. Dobrze robię? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted April 25, 2017 3 tygodnie ekstremalnej wiosny za nami a u mnie pędy sosny nie wyglądają na gotowe. Ja czekam aż zrzucą tę brązową łuskę. Dobrze robię? Tak. 1 łysy ĄĘ reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted April 25, 2017 Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu. Zastanawiam się jak to się ma do dodawania 1/4 porcji na 0 minut. Szczerze mówiąc u Fido widzę, że pędy świerku są czyste, natomiast pędy sosnowe, z których robiłem kilkukrotnie syrop zawierają często rzeczywiście sporo zanieczyszczeń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted April 25, 2017 (edited) Ale dalej jest wrzucone do wrzątku co je odkaża co nie co - widocznie ubija co trzeba. Możesz obmyć pędy z grubsza mocnym strumieniem zimnej wody, a same pędy potraktować dodatkowo starsanem. Wydaje mi się to zbędne patrząc na sposób warzenia Fida. Edited April 25, 2017 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites