Jump to content

Recommended Posts

Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym.

Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbierz więcej pędów sosny i zrób dwie warki. Jedna z mocnym lasem, a z drugą pokombinuj z mocniejszym chmieleniem amerykańcami. Koniecznie też daj znać jak wyszło i które lepsze :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym.

Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL.

 

Na cichą? Nie boisz się o infekcję? Ja powiem szczerze dwa razy stosowałem pędy sosny i to w różnej formie - raz wyłożyłem kadź filtracyjną nimi oraz dodałem igły do gotowania. Efekt bardzo mizerny.  Drugim razem użyłem domowego syropu z pędów - miodu tak zwanego do piwa i czuć było sosenkę, ale niestety piwo też było syropkowato nieprzyjemne. Teraz myślę żeby zrobić wywar z tych pędów i na takiej wodzie z nich dopiero robić piwo - wysładzać powstałym wywarem. 

 

Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu. Chyba że jakoś masz je zamiar macerować w wódzie czy coś. 

 

Co do chmielenia ja bym szedł w simcoe i eurekę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pierwszy raz zobaczyłem ten wątek to przeczytałem IPA cuchnąca żywicą :D

Też mam w planie wykorzystanie iglaka, młode gałązki sosny chciałem wykorzystać do filtracji pszenicznej ipy, czekam tylko aż urosną ładnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś mógłby zaproponować czasy i ilości chmielu dla simcoe i eureki?

 

Po 20 g na whirpoola i coś tam na goryczkę na 25 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na youtube jest film kopyra piwo warzy chyba fido i używa młodych pędów świerku polecam jako lekture przed warzeniem można dużo ciekawych informacji złapać z tego materiału

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbijam temat :) Pędy w mojej okolicy są gotowe do zbioru, więc wykminiłem recepturę i proszę o opinie czy uwagi:

 

Zasyp:

Pale Ale 4kg
Carahell 300g
Pszeniczny 300g

 

Zacieranie:

67 stopni - 70 min

75 stopni - 4 min

 

Wysładzane wywarem z wygotowanych pędów sosny.

Chmielenie:
Magnum 20g 60min
Simcoe 20g Whirpool
Eureka 20g Whirpool

Wychodzi 21l, 12,1 Blg, 30 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 tygodnie ekstremalnej wiosny za nami a u mnie pędy sosny nie wyglądają na gotowe. Ja czekam aż zrzucą tę brązową łuskę. Dobrze robię?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 tygodnie ekstremalnej wiosny za nami a u mnie pędy sosny nie wyglądają na gotowe. Ja czekam aż zrzucą tę brązową łuskę. Dobrze robię?

 

Tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu.

 

Zastanawiam się jak to się ma do dodawania 1/4 porcji na 0 minut. Szczerze mówiąc u Fido widzę, że pędy świerku są czyste, natomiast pędy sosnowe, z których robiłem kilkukrotnie syrop zawierają często rzeczywiście sporo zanieczyszczeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale dalej jest wrzucone do wrzątku co je odkaża co nie co - widocznie ubija co trzeba. Możesz obmyć pędy z grubsza mocnym strumieniem zimnej wody, a same pędy potraktować dodatkowo starsanem. Wydaje mi się to zbędne patrząc na sposób warzenia Fida.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.