Jump to content
Sign in to follow this  
radekfilon

Moje Polish Ale

Recommended Posts

Mam zamiar w najbliższym czasie uwarzyć Polish Ale.

Robiłem już takie piwko w przeszłości z powodzeniem, przy kolejnym podejściu myślę nad dodatkowym chmieleniem na zimno chmielem lubelskim.

Stąd pytanie jakie daje efekty chmielenie na zimno tym chmielem?

Czego się spodziewać?

Poprzednio chmiele przegrały ze słodowością i myślę żeby trochę polepszyć smak tym razem.

Przy okazji widzę, że generalnie jak ma być 'polish' to wypada, żeby było na słodzie pilzneńskim, ciekawi mnie jak polskie chmiele wypadłyby ze słodem pale ale?

Może ktoś już robił takie piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem... Lubelskiego więcej na zimno raczej nie sypnę. Wychodzą "truskawki"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jakimi drożdżami fermentowałeś to piwo?

 

fermentowałem us-05 w temp. 17C więc to nie estry; poza tym tylko na lubelskim na zimno mam taki efekt (chociaż na żateckim było podobnie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za porady.

Truskawki to nie to o czym marzyłem. :)

Na zimno lubelski sobie na pewno podaruję w tej sytuacji, ale dochmielę mocniej na końcówce gotowania na aromat.

Cały czas myślę jeszcze nad słodem pale ale, bo jak rozumiem to nie on odpowiada za te truskawki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tegoroczny lubelski daje aromat hmm..herbaciany z lekka cytrynką. Zakup Peruna Lubelski. Moja wersja domowa wyszła całkiem podobnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliłeś na zimno? Bo mam trochę lubelskiego z Polish hops i bym może wrzucił jakby fajne efekty wyszły.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliłeś na zimno? Bo mam trochę lubelskiego z Polish hops i bym może wrzucił jakby fajne efekty wyszły.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Tak. Myślę, że możesz wrzucić tylko....daj temu piwu czas. Polski chmiel działa trochę inaczej niż ameryka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.