Jump to content

Recommended Posts

Sznowni Koledzy

 

Zabieram się niedługo za uwarzenie Black IPA. Proszę o Wasze opinie na temat receptury [beersmith2].

 

Zasyp :

 

Wersja I[jest to lekko zmodyfikowana receptura piwa Brewdog ‘Shareholder Black IPA’]

 

Pale ale – Weyermann – 5kg

Fawcet Caramalt – 0,5

Carafa Special I – 0,5 [na ostatnie 10 minut, albo już do filtracji]

Fawcett Crystal – 0,25

Płatki jęczmienne – 0,3

 

Wersja II [znalezione na forum, też po lekkiej modyfikacji]

 

Pilzneński – 5kg

Monachijski II – 0,5

Carafa Special II – 0,4 [na ostatnie 10 minut, albo już do filtracji]

Biscuit – 0,2

Płatki jęczmienne – 0,4  

 

66 – st. C - 60 min

 

W obydwu przypadkach BS wyliczył około 19 litrów – 16,5 Blg

 

Chmielenie [chciałbym obok cytrusów uzyskac trochę żywicy, więc myślę też o Simcoe]:

 

Columbus  – 25g/50 min, albo 20g/60 min.

Mosaic – 30g/25min.

Citra – 40g/0 min.

 

Fermentacja: FM52 – starter

 

Oczywiście jakieś chmielenie na zimno, ale tu jeszcze nie mam koncepcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak te ilosci chmielu wyczujesz w tym piwie to jestes miszcz

 

 Na 19 litrów jest 95 g chmielu, a w kultowej na forum recepturze na 21 litrów tylko 5 gramów więcej. Ale skoro tak mówisz, to wezmę pod uwagę.

 

http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ 

Edited by JanuszMyszyński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.