Jump to content
adanjan

Automatyczne urządzenie do rozlewu

Recommended Posts

Nie używam do rozlewu żadnych bajerów. Zacytuję siebie z moich przemyśleń :beer:

Przenoszę fermentator na stół, mocuję na kranik rurkę i odkręcam kran wlewając do pierwszej butelki. Gdy butelka jest prawie pełna nie zakręcam kranika, tylko podnoszę ją ponad poziom piwa we fermentatorze i zmieniam butelkę i opuszczam nalewając do następnej. Ta metoda nalewania ma tą przewagę nad kręceniem kranikiem że piwo w butelce się mniej pieni i można bardziej precyzyjnie regulować ilość płynu w butelce.

Spróbuj, a może polubisz metodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"łatwe w urzyciu "

 

to znaczy że coooo....???

 

Ślązaki mogą tę urzyc przełożyć? Bo co to rzyc to wiem;-)

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
"łatwe w urzyciu "

 

to znaczy że coooo....???

 

Ślązaki mogą tę urzyc przełożyć? Bo co to rzyc to wiem;-)

 

pzdr

flood

?

Share this post


Link to post
Share on other sites
"łatwe w urzyciu "

 

Bo co to rzyc to wiem;-)

 

pzdr

flood

?

No zastanawiam sie półżartem czy można jakoś używać URZYCIE, w odróżnieniu od RZYCI.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adanjan: rozłóż ten zaworek na części proste i wymyj, będzie działał jak złoto

dzięki Coder za podpowiedź.

Wypowiedzi kolegów utwierdziły mnie w moim zamiarze i postanowiłem zakupić to "cudo techniki". Skoro nikt tego jeszcze nie używał i nie wie jak się to sprawdza ktoś musi być pierwszy, żeby ewentualnie przestrzec innych lub im doradzić. Rozlewania rurką, kranikiem, zaworkiem grawitacyjnym już trochę za sobą mam, czas na nowe.

 

? ja to jednak gadżeciarz jestem ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie najlepszy jest kranik. Rurkę też mam, ale po pierwszym użyciu ją olałem tak jak ona mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do rozlewu używam rurki z zaworkiem i bardzo sobie ją chwalę. Piwo się nie pieni, łatwo kontroluję poziom i jak na razie nie ma dla mnie alternatywy.

Na podwyższeniu stawiam fermentator z kranikiem, do kranika podłączam wężyk, do wężyka rurkę a na podłodze stawiam butelki jedna koło drugiej.

Czasami rozlewam bezpośrednio z fermentatora bez kranika podłączając rurkę do syfonu z wężykiem.

Opisywane wcześniej metody z podnoszeniem butelki też stosowałem jednak zdecydowanie wolę rurkę z zaworkiem grawitacyjnym.

 

edit: zdjęcie rurki:

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu nikt nie napisał nic konkretnego na temat urządzenia podanego w temacie.

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/rozlewnia-browaru/182-automatyczne-urzadzenie-do-rozlewu.html

 

"Bardzo przydatne i łatwe w użyciu urządzenie do automatycznego rozlewu piwa do butelek. Automatycznie zakańcza rozlew gdy butelka jest pełna, wyposażony w system antyspieniający piwo"

 

Miał to ktoś?

Czy ktoś wie, dlaczego urządzenie samo kończy rozlew przy pełnej butelce? Pływak jakiś tam jest czy co?

Szukam jakiegoś rozwiązania do hurtowego rozlewu. Tz jeśliby to nadawało się to bym zorgaznizował np 20 takich sztuk, rozgałęził wąż i rozlewał do całej kraty na raz. Oczywiście koszt jest wysoki, temu pytam czy to ktoś ma i jak to działa. Może samemu da się zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://finanse.wp.pl....html?T

Tu masz nalewarkę


=5

no fajnie, ale to nie budżet piwowara domowego, a o to chodzi chyba w tym temacie.

Przy tym urzadzeniu(jak w temacie) pisze że posiada jakiś system który zapobiega wytwarzaniu piany.

A nawet jeśli się pieni i gdyby nalewało 20 butelek, to może je nalewać i 30min, byle nalewało się samo. Chodzi o oszczędność czasu spędzonego na samym nalewaniu.

 

 

Jest masa układów dozujących, np.

http://sklep.avt.pl/p/pl/2299/dozownik+cieczy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

http://sklep.avt.pl/p/pl/491049/miernik+poziomu+cieczy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

Można mierzyć nalewaną ciecz pływakiem, podczerwienią, ultradźwiękami.

 

Jest też możliwość zastosowania hydrostatu z pralki, czyli zaworu ciśnieniowego, który zamyka dopływ wody do pralki po jej napełnieniu.

Można nalewać i odmierzać ilość piwa w samej butelce lub w naczyniu wstępnym a potem spuszać elektrozaworem do butelki wężykiem o odpowiednim przekroju.

Problem jest w podkładaniu butelek pod stację dozowania. Ktoś ma jakąś koncepcję???

Chodzi mi po głowie sterowanie karetką na silniku krokowym tak jak w drukarce atramentowej - z zamontowanym wężykiem spustowym na karetce, a powyżej niego mechanizm odmierzający dokładną ilość piwa.

Ktoś próbował połączonych wężów i nalewanie na zasadzie naczyń połączonych?

 

Ktoś też ma jakieś pomysły, a może coś wykonał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nawet jeśli się pieni i gdyby nalewało 20 butelek, to może je nalewać i 30min, byle nalewało się samo. Chodzi o oszczędność czasu spędzonego na samym nalewaniu.

 

Ja tylko sugeruje żebyś odpuścił ten temat, bo u mnie coś takiego leży bezużytecznie, a zrobisz jak uważasz. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś też ma jakieś pomysły, a może coś wykonał?

Mam pomysł Tomku ;)

Zainwestuj w kegerator i kegi pepsi do "hurtowego" rozlewu (i hurtowego spożycia :P )

Edited by pablo

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://finanse.wp.pl....html?T

Tu masz nalewarkę

no fajnie, ale to nie budżet piwowara domowego, a o to chodzi chyba w tym temacie.

Przy tym urzadzeniu(jak w temacie) pisze że posiada jakiś system który zapobiega wytwarzaniu piany.

A nawet jeśli się pieni i gdyby nalewało 20 butelek, to może je nalewać i 30min, byle nalewało się samo. Chodzi o oszczędność czasu spędzonego na samym nalewaniu.

 

 

Jest masa układów dozujących, np.

http://sklep.avt.pl/...go montazu.html

http://sklep.avt.pl/...go montazu.html

Można mierzyć nalewaną ciecz pływakiem, podczerwienią, ultradźwiękami.

 

Jest też możliwość zastosowania hydrostatu z pralki, czyli zaworu ciśnieniowego, który zamyka dopływ wody do pralki po jej napełnieniu.

Można nalewać i odmierzać ilość piwa w samej butelce lub w naczyniu wstępnym a potem spuszać elektrozaworem do butelki wężykiem o odpowiednim przekroju.

Problem jest w podkładaniu butelek pod stację dozowania. Ktoś ma jakąś koncepcję???

Chodzi mi po głowie sterowanie karetką na silniku krokowym tak jak w drukarce atramentowej - z zamontowanym wężykiem spustowym na karetce, a powyżej niego mechanizm odmierzający dokładną ilość piwa.

Ktoś próbował połączonych wężów i nalewanie na zasadzie naczyń połączonych?

 

Ktoś też ma jakieś pomysły, a może coś wykonał?


=5

I to wszystko dla domowego piwowara?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem pytania. No mam na myśli to, że jako piwowar domowy nie stać mnie na maszynę na kilka czy kilkadziesiąt tys zł, a chcę sobie usprawnić pracę przy produkcji domowej.

No przy wybiciu 40L i więcej to jest troszkę czasu zanim się to porozlewa.

 

Josefik czemu bezużytecznie leży? Uzasadnij dlaczego wolisz rozlewać manualnie niż przez urządzenie do automatycznego rozlewu. Wyjaśnij proszę na jakiej zasadzie twoje urządzenie działa.

 

Pablo, wiem że lepale cały czas chodzi o rozlew piwa do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.