adanjan 24 Posted February 24, 2010 Czy ktoś używał coś takiego: http://twojbrowar.pl/prestashop/449-automatyczne-urzdzenie-do-rozlewu.html mam juz dość ciagle blokujacego się "zaworka grawitacyjnego" i szukam alternatywy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 25, 2010 Nie używam do rozlewu żadnych bajerów. Zacytuję siebie z moich przemyśleń Przenoszę fermentator na stół, mocuję na kranik rurkę i odkręcam kran wlewając do pierwszej butelki. Gdy butelka jest prawie pełna nie zakręcam kranika, tylko podnoszę ją ponad poziom piwa we fermentatorze i zmieniam butelkę i opuszczam nalewając do następnej. Ta metoda nalewania ma tą przewagę nad kręceniem kranikiem że piwo w butelce się mniej pieni i można bardziej precyzyjnie regulować ilość płynu w butelce. Spróbuj, a może polubisz metodę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted February 25, 2010 Polecam ta metode. U mnie tez sie znakomicie sprawdza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted February 25, 2010 No tak, ale adanjan pyta o konkretne urządzenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted February 25, 2010 Które nie istnieje Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted February 25, 2010 Które nie istnieje Link jest z dodanym przecinkiem. Poprawiłem posta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
flood 17 Posted February 25, 2010 "łatwe w urzyciu " to znaczy że coooo....??? Ślązaki mogą tę urzyc przełożyć? Bo co to rzyc to wiem;-) pzdr flood Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 25, 2010 No tak, ale adanjan pyta o konkretne urządzenie. i alternatywny sposób rozlewu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 25, 2010 Adanjan: rozłóż ten zaworek na części proste i wymyj, będzie działał jak złoto Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 25, 2010 "łatwe w urzyciu " to znaczy że coooo....??? Ślązaki mogą tę urzyc przełożyć? Bo co to rzyc to wiem;-) pzdr flood ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
flood 17 Posted February 25, 2010 "łatwe w urzyciu " Bo co to rzyc to wiem;-) pzdr flood ? No zastanawiam sie półżartem czy można jakoś używać URZYCIE, w odróżnieniu od RZYCI. pzdr flood Quote Share this post Link to post Share on other sites
adanjan 24 Posted February 25, 2010 Adanjan: rozłóż ten zaworek na części proste i wymyj, będzie działał jak złoto dzięki Coder za podpowiedź. Wypowiedzi kolegów utwierdziły mnie w moim zamiarze i postanowiłem zakupić to "cudo techniki". Skoro nikt tego jeszcze nie używał i nie wie jak się to sprawdza ktoś musi być pierwszy, żeby ewentualnie przestrzec innych lub im doradzić. Rozlewania rurką, kranikiem, zaworkiem grawitacyjnym już trochę za sobą mam, czas na nowe. ? ja to jednak gadżeciarz jestem ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted February 25, 2010 Pisz jak otrzymasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted February 25, 2010 I ja trzymam kciuki Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted February 25, 2010 Dla mnie najlepszy jest kranik. Rurkę też mam, ale po pierwszym użyciu ją olałem tak jak ona mnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted February 25, 2010 ja postąpiłem dokładnie tak samo. pierwsze 3 butelki rurką a następne 300 kranikiem i tego będę się trzymał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 81 1 Items Posted February 26, 2010 (edited) Ja do rozlewu używam rurki z zaworkiem i bardzo sobie ją chwalę. Piwo się nie pieni, łatwo kontroluję poziom i jak na razie nie ma dla mnie alternatywy. Na podwyższeniu stawiam fermentator z kranikiem, do kranika podłączam wężyk, do wężyka rurkę a na podłodze stawiam butelki jedna koło drugiej. Czasami rozlewam bezpośrednio z fermentatora bez kranika podłączając rurkę do syfonu z wężykiem. Opisywane wcześniej metody z podnoszeniem butelki też stosowałem jednak zdecydowanie wolę rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. edit: zdjęcie rurki: Edited February 26, 2010 by skybert 1 admiro reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
tcypcer 1 Posted December 19, 2012 W końcu nikt nie napisał nic konkretnego na temat urządzenia podanego w temacie. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/rozlewnia-browaru/182-automatyczne-urzadzenie-do-rozlewu.html "Bardzo przydatne i łatwe w użyciu urządzenie do automatycznego rozlewu piwa do butelek. Automatycznie zakańcza rozlew gdy butelka jest pełna, wyposażony w system antyspieniający piwo" Miał to ktoś? Czy ktoś wie, dlaczego urządzenie samo kończy rozlew przy pełnej butelce? Pływak jakiś tam jest czy co? Szukam jakiegoś rozwiązania do hurtowego rozlewu. Tz jeśliby to nadawało się to bym zorgaznizował np 20 takich sztuk, rozgałęził wąż i rozlewał do całej kraty na raz. Oczywiście koszt jest wysoki, temu pytam czy to ktoś ma i jak to działa. Może samemu da się zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted December 19, 2012 (edited) To jest dobre do wina, przy pieniącym piwie przy rozlewie, nie sprawdzi się. Edited December 19, 2012 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 717 1 Items Posted December 19, 2012 (edited) =5"]http://finanse.wp.pl/gid,15181665,galeria.html?T =5Tu masz nalewarkę Edited December 19, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
tcypcer 1 Posted December 19, 2012 http://finanse.wp.pl....html?T Tu masz nalewarkę =5no fajnie, ale to nie budżet piwowara domowego, a o to chodzi chyba w tym temacie. Przy tym urzadzeniu(jak w temacie) pisze że posiada jakiś system który zapobiega wytwarzaniu piany. A nawet jeśli się pieni i gdyby nalewało 20 butelek, to może je nalewać i 30min, byle nalewało się samo. Chodzi o oszczędność czasu spędzonego na samym nalewaniu. Jest masa układów dozujących, np. http://sklep.avt.pl/p/pl/2299/dozownik+cieczy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html http://sklep.avt.pl/p/pl/491049/miernik+poziomu+cieczy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html Można mierzyć nalewaną ciecz pływakiem, podczerwienią, ultradźwiękami. Jest też możliwość zastosowania hydrostatu z pralki, czyli zaworu ciśnieniowego, który zamyka dopływ wody do pralki po jej napełnieniu. Można nalewać i odmierzać ilość piwa w samej butelce lub w naczyniu wstępnym a potem spuszać elektrozaworem do butelki wężykiem o odpowiednim przekroju. Problem jest w podkładaniu butelek pod stację dozowania. Ktoś ma jakąś koncepcję??? Chodzi mi po głowie sterowanie karetką na silniku krokowym tak jak w drukarce atramentowej - z zamontowanym wężykiem spustowym na karetce, a powyżej niego mechanizm odmierzający dokładną ilość piwa. Ktoś próbował połączonych wężów i nalewanie na zasadzie naczyń połączonych? Ktoś też ma jakieś pomysły, a może coś wykonał? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted December 19, 2012 A nawet jeśli się pieni i gdyby nalewało 20 butelek, to może je nalewać i 30min, byle nalewało się samo. Chodzi o oszczędność czasu spędzonego na samym nalewaniu. Ja tylko sugeruje żebyś odpuścił ten temat, bo u mnie coś takiego leży bezużytecznie, a zrobisz jak uważasz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pablo 39 1 Items Posted December 19, 2012 (edited) Ktoś też ma jakieś pomysły, a może coś wykonał? Mam pomysł Tomku Zainwestuj w kegerator i kegi pepsi do "hurtowego" rozlewu (i hurtowego spożycia ) Edited December 19, 2012 by pablo Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 717 1 Items Posted December 19, 2012 http://finanse.wp.pl....html?T Tu masz nalewarkę no fajnie, ale to nie budżet piwowara domowego, a o to chodzi chyba w tym temacie. Przy tym urzadzeniu(jak w temacie) pisze że posiada jakiś system który zapobiega wytwarzaniu piany. A nawet jeśli się pieni i gdyby nalewało 20 butelek, to może je nalewać i 30min, byle nalewało się samo. Chodzi o oszczędność czasu spędzonego na samym nalewaniu. Jest masa układów dozujących, np. http://sklep.avt.pl/...go montazu.html http://sklep.avt.pl/...go montazu.html Można mierzyć nalewaną ciecz pływakiem, podczerwienią, ultradźwiękami. Jest też możliwość zastosowania hydrostatu z pralki, czyli zaworu ciśnieniowego, który zamyka dopływ wody do pralki po jej napełnieniu. Można nalewać i odmierzać ilość piwa w samej butelce lub w naczyniu wstępnym a potem spuszać elektrozaworem do butelki wężykiem o odpowiednim przekroju. Problem jest w podkładaniu butelek pod stację dozowania. Ktoś ma jakąś koncepcję??? Chodzi mi po głowie sterowanie karetką na silniku krokowym tak jak w drukarce atramentowej - z zamontowanym wężykiem spustowym na karetce, a powyżej niego mechanizm odmierzający dokładną ilość piwa. Ktoś próbował połączonych wężów i nalewanie na zasadzie naczyń połączonych? Ktoś też ma jakieś pomysły, a może coś wykonał? =5 I to wszystko dla domowego piwowara? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tcypcer 1 Posted December 20, 2012 Nie rozumiem pytania. No mam na myśli to, że jako piwowar domowy nie stać mnie na maszynę na kilka czy kilkadziesiąt tys zł, a chcę sobie usprawnić pracę przy produkcji domowej. No przy wybiciu 40L i więcej to jest troszkę czasu zanim się to porozlewa. Josefik czemu bezużytecznie leży? Uzasadnij dlaczego wolisz rozlewać manualnie niż przez urządzenie do automatycznego rozlewu. Wyjaśnij proszę na jakiej zasadzie twoje urządzenie działa. Pablo, wiem że lepale cały czas chodzi o rozlew piwa do butelek. Quote Share this post Link to post Share on other sites