Jump to content
bz3k

gotowe receptury a wydajność

Recommended Posts

Cześć

Mam podstawowe doświadczenie z warzeniem piwa, z każdym tygodniem uczę się czegoś nowego.
Zaczynałem od gotowego przepisu jako pierwsza warka z warzeniem - dużo błędów, piwo wyszło średnie.
Później zacząłem klepać swoje receptury, z nikłą wiedzą. Coś wyszło, jak na początek nie było źle.

Następnie postanowiłem, że jednak zostanę przy kupowaniu gotowych zestawów słodów wraz z przepisami cobym nabrał doświadczenia.
Zakupy robię na TB. Ostatnio warzyłem witbira - wyszedł imho dobry. Lecz mimo trzymania się receptury ciągle unika mi kwestia litrów i blg. Z założenia było 12blg 25L. Po uwarzeniu, zlaniu do fermentora wyszło mi wyższe blg i mniejsza ilość litrów - ale dolałem 3,5 litra wody i wyszło docelowe 12blg i 25 L

Dzisiaj robiłem double ipa i zacząłem mocno się zastanawiać gdzie mi to wszystko ucieka.
Z założenia 19blg 20L. Do 20L wody wsypałem słody, następnie wysładzałem 10L wody. Wyszło mi 18L brzeczki, Coś nie halo, skoro miałem jeszcze gotować. Sprawdziłem blg końcowe wysładzania które wyniosło 13. Zdesperowany podgrzałem dodatkowe 3L i kontynuowałem wysładzanie. Po gotowaniu zlałem i okazało się, że jest 16 litrów 21 blg. Przygotowałem się wcześniej na taką sytuacje i schłodziłem 2x 1,5 litra wody. Finalnie mam +/- 19L i 19 blg.

Proszę was o poradę, bo to jest dla mnie cyrk i nie wiem gdzie to umyka. Czy to jest kwestia wydajności? Pomijając BLG przecież jak mam 20L wody, wysładzam tak jak w recepturze 10 litrami to powinno wyjść 20 L + zapas na odparowanie. Moja logika tego nie ogarnia. Mam te śmieszne 19 po dodaniu 3 litrów, dojdzie cicha, butelkowanie to wyjdzie max 17 lirów, bez sensu.

Dzięki, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale w czym problem? Docelowo masz tyle ile miałeś mieć. 

Gdyby nie było problemu to nie pisał bym tego posta. Skoro mam recepturę to jasno jest napisane ile i jak. W przypadku gdybym się jej sztywno trzymał, otrzymałbym 13 litrów z nie wiadomo jakim blg. Te 6 litrów które dodałem z własnej inicjatywy, nie były ujęte w recepturze. Więc chyba jest problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz dojść do wprawy oraz poznać możliwości swojej warzelni. Ja zawsze wysładzam do objętości, tzn aż do otrzymania ok 25l, bo wiem że w ciągu godziny odparuje mi te 4-5 litrów. Jeśli mam zbyt wysoki baling, dodaje wody po gotowaniu. Domowy browar to nie apteka, nie musisz być mega dokładny i trzymać się wszystkich reguł co do literki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zestawach surowców chyba podają receptury dla objętości gotowego piwa przy założeniu wydajności 75% (tak jest np w piwnym krafcie). Ściągnij sobie darmowy trial BeerSmith2, wprowadź recepturę, profil sprzętu do zacierania, podaj odparowanie l/h i powinno Ci się rozjaśnić.

 

Pozdr.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy kilku następnych warkach przyjmij ten sam stosunek wody do ilości słodu, czyli na przykład 3,5:1. Wysładzaj do konkretnej objętości tak aby po odparowaniu zostało tyle ile zakładasz. Odparowanie zależy od mocy palinka, szerokości garnka, intensywności gotowania, staraj się aby te czynności były powtarzalne. W ten sposób mniej więcej obliczysz swoją wydajność i na tej podstawie będziesz układał kolejne przepisy. Co nie znaczy że nie spotkają cie niespodzianki np, kupisz śrutownik i sam zaczniesz śrutować i już będzie trochę inaczej. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tylko nie wiem jakim cudem z 20l wody do zacierania + 10l do wysładzania odebrał 18l brzeczki. Niemożliwe jest, żeby przy poprawnej filtracji 12l pochłonęło młóto (no chyba, że było go z 15 kg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgaduję, że o to Double IPA chodziło: http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1023-exterminator-19blg.html

Na szybko sprawdziłem w BS ten przepis. Przy wydajności całkowitej ustawionej na 72% wychodzą mi dokładnie takie parametry jak powinny (19 blg, 20l). Gdybyś wysładzał do objętości (np. do 25 litrów) uzyskałbyś brzeczkę ~17 blg przed gotowaniem. 
I teraz tak: 20l na 4,7 kg słodów daje stosunek około 2,7:1. BS sugeruje wysładzanie 12 litrami. Patrząc po końcowym wyniku masz odpowiednią wydajność.
Mogę sobie teoretyzować, ale nie wiem jak dokładnie przebiegał proces wysładzania. Moja hipoteza: za szybko zacząłeś filtrację i wysładzanie - złoże się dobrze nie ułożyło. To by tłumaczyło czemu tak dużo wody zostało w młócie - zwyczajnie odsłaniało się wcześniej niż przy dobrze ułożonym i wydawało się, że to "już-już", a jednak "jeszcze-jeszcze".

Edited by Enethion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajność masz ok skoro po dolaniu wody masz zakładaną ilość brzeczki i Blg. Pytanie gdzie tracisz wodę? Może za szybko przerywasz wysładzanie, dużo wody odparowuje podczas gotowania lub zostaje w osadach po gotowaniu. Bez dokładnych danych ciężko znaleźć przyczynę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro wyszło tak mało brzeczki, a pod koniec tego "recepturowego" wysładzania leciało 13Blg, to nie ma bata. Musiało być za mało wody. Na oko to wcięło gdzieś jakieś 5 litrów.

Wróżbita Maciej mówi, że używasz 5-litrowej miarki przy zalewaniu gara przed zacieraniem i wlałeś 3 porcje myśląc że weszły 4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem ze swojego doswiadczenia, wyniki zgodne z receptura mialem dopiero po rozpoczeciu warzenia na podstawie receptur swoich/znalezionych na necie. Nie wiem dlaczego ale na gotowych zestawach zawsze wychodzilo po gotowaniu 2-3 litry na minusie (przy zalozonym blg)

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się nie sugerował zalecaną ilością wody do wysładzania. Jak wydajność wychodzi Ci ok, to wysładzaj do 2-3 litrów na plusie, które odparują i powinno być ok. Przy różnych technikach wysładzania, różnych rodzajach stosowanego sprzętu wg mnie nie ma opcji, żeby stworzyć sztywną instrukcję wedle, której można sztywno się trzymać wszystkich liczb (np ilości wody do wysładzania).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za tak liczne sugestie.
 

 

Ja tylko nie wiem jakim cudem z 20l wody do zacierania + 10l do wysładzania odebrał 18l brzeczki. Niemożliwe jest, żeby przy poprawnej filtracji 12l pochłonęło młóto (no chyba, że było go z 15 kg).

Ilość zasypu to 7,5 kg. Co najlepsze w recepturze było napisane : wysładzanie 8-9 litrów. Tak jak pisałem wczesniej, wysładzałem 10L + pózniej 3L.
 

 

Zgaduję, że o to Double IPA chodziło: http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1023-exterminator-19blg.html

Na szybko sprawdziłem w BS ten przepis. Przy wydajności całkowitej ustawionej na 72% wychodzą mi dokładnie takie parametry jak powinny (19 blg, 20l). Gdybyś wysładzał do objętości (np. do 25 litrów) uzyskałbyś brzeczkę ~17 blg przed gotowaniem. 
I teraz tak: 20l na 4,7 kg słodów daje stosunek około 2,7:1. BS sugeruje wysładzanie 12 litrami. Patrząc po końcowym wyniku masz odpowiednią wydajność.
Mogę sobie teoretyzować, ale nie wiem jak dokładnie przebiegał proces wysładzania. Moja hipoteza: za szybko zacząłeś filtrację i wysładzanie - złoże się dobrze nie ułożyło. To by tłumaczyło czemu tak dużo wody zostało w młócie - zwyczajnie odsłaniało się wcześniej niż przy dobrze ułożonym i wydawało się, że to "już-już", a jednak "jeszcze-jeszcze".

Słuszna uwaga. Bardzo możliwe, że za szybko. W teorii oczekiwałem mnie wiecej tyle czasu co zawsze, lecz tutaj trzeba wziąć poprawkę na wiekszy zasyp. 

Możliwe, że popełniłem błąd podczas filtracji dlatego że, tym razem nalałem zbyt dużą ilość wody. Tzn, zawsze filtruje wolno i dolewam mniej a częściej. Tym razem, tempo filtracji takie samo, lecz na raz dolewałem wody znacznie więcej, po 5 - 6 litrów. Oczywiście na talerzyk i zbyt mocno nie zruszałem, ale może to miało wpływ.

 

Skoro wyszło tak mało brzeczki, a pod koniec tego "recepturowego" wysładzania leciało 13Blg, to nie ma bata. Musiało być za mało wody. Na oko to wcięło gdzieś jakieś 5 litrów.

Wróżbita Maciej mówi, że używasz 5-litrowej miarki przy zalewaniu gara przed zacieraniem i wlałeś 3 porcje myśląc że weszły 4.

 

Wykluczone :) Używam fermentorów do odmierzania. Wyskalowane są dobrze.


Następnym razem wrzucam wszystko do jakiegoś programu i biorę poprawkę. Albo tak jak wyżej, radziliście wysładzam do docelowej ilości litrów + 3-4 litry na gotowanie
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem nowy tutaj. Mało warek na koncie. Jednak możliwe że masz podobnie.

Palnik mam za słaby więc dokupiłem grzałkę elektryczną. I teraz muszę dodawać około 6l więcej w porównaniu z tym co jest w pliku PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - ver 2_9.xlsx

Sprawdź odparowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.