Jump to content
Alexy

Chmielnik sezon 2017

Recommended Posts

Krzysiu na twoich zdjęciach nie wygląda to na wertycyliozę , u mnie od początku słabo rozwijali się , liście miały jasny seledynowy kolorek i takie mocno opóźnione w rozwoju , na stan obecny może do 1,5m dobili . Mam na to jakieś tam herbicydy , będę walczyć , ale wiem że to trudna sprawa . Na drugi rok i tak do wymiany .  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoszona trawa może, albo kompost dobrze zrobi. Ja używam bioalgenu

 

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualizacja. Wszystkie chmiele już wykształciły ramiona boczne oraz dużą liczbę kwiatów i już też szyszek. Jestem pozytywnie zaskoczony ich ilością jak na pierwszy rok!

 

Największe szychy ma Saaz widoczny na zbliżeniu poniżej.

 

4ae3b006d390e515be7471b254e7856a.jpg

 

084aea8bdde1cdb33f8b34a98be812db.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ciekawostka z tym Sazzem, że najwcześniej zakwitł.

U mnie jeszcze nic, chmiele tylko boczne pędy puściły,

post-9520-0-54024000-1501610673_thumb.jpg

 

jedynie Comet kwitnie.

post-9520-0-20634400-1501610755_thumb.jpg

 

Jednak u mnie w pomorskim to nie bez powodu nie ma tradycji uprawy chmielu: krótki sezon, wietrzna wiosna i zimna jesień, do tego w tym roku duże opady (rozwój chorób grzybowych), jeszcze gleba u mnie jest ciężka, gliniasta, nie przepuszczająca wilgoci. Ogólnie w tym sezonie, pomimo że to drugi rok, rośliny wydają mi się bardziej zmęczone trudnym sezonem i podatne na choroby niż pierwszoroczniaki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To fakt, na mazowszu trochę wcześniej wegetacja rusza. Twoje chmiele bellon mają jednak dużo ładniejsze liście niż te moje. U mnie od dołu trochę pożółkły, częściowo połamały i pogieły je wiosenne burze a częściowo jakieś niedobory lub choroba grzybowa. Niemniej góra jeszcze ładna, szyszek będzie sporo więc nie panikuje. A w przyszłym roku jednak zrobię oprysk na grzyba, bo na drzewkach ozdobnych oraz na jednym krzaku winogrona już mi wylazł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też w tym roku chciałem ekologicznie i...musiałem ratować plantację, sporo żółtych liści już oberwałem i opryskałem dwa razy Ridomil'em.

Wiosenne burze, też mi pomaltretowały sporo pędów (post wyżej).

Jednak co z tego, że całkiem ładnie wyglądają :/ jak nie widzę żeby się szyszki wiązały.

Ciekawe jak u kolegów z rejonów jeszcze bardziej na południe, ale jak u Ciebie są już szyszki to jesteś pewnie ze 2-3 tygodnie do przodu.

Jednak jest to ładna roślina i najwyżej w przeszłości będę uprawiał ją w celach dekoracyjnych (wtedy dam gęściej sznurków i pędów)  a szyszki będę zbierał w przypadku naprawdę korzystnego roku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze prośba o poradę do forumowych rolników. Jak wspomniałem wcześniej góra roślin jest ładna, ciemnozielona i bujna. Na dole zaś cześć liści zaczyna być jasnozielona, starsze liście zaczynaja łapać żółte plamy wzdłuż nerwów. Poniżej dwa stadia - początek objawów, a potem koniec - środki blaszek zasychają i liść odpada.

 

Niedobory potasu? Złe pH gleby? Będę wdzięczny za jakiś trop.

 

c848dce87d4b3d1c84824fc846ad8db2.jpg

 

efa06a6b43d7ccafdaf24d78b23e993e.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałem siarczan magnezu w oprysku już dwa razy (na początku lipca i w połowie) ale pogoda była deszczowa i nie wiem ile go zostało na liściach. Prysnę jeszcze raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszedł jakiś czas temu ponowiony oprysk siarczanem magnezu. Dorzuciłem tez trochę nawozu bogatego w potas. Chmiel wyglada tetaz dużo lepiej, owocuje jak oszalały. Nie wiem czy dam radę to wszystko przekuć w piwo w ciągu sezonu ;)

 

787f237d202a93c5ca222e6d740acc14.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest ktoś wstanie pomóc mi ustalić co to za odmiana chmielu? Sadzonkę dostałem w tym roku od znajomego rolnika z Niemiec (zapomniałem jaka to dokładnie odmiana). Chmiel pochodzi z miejscowości Wolnzach w Bawarii.

 

 

post-19194-0-14464700-1503653578_thumb.jpg

post-19194-0-32961100-1503653608_thumb.jpg

post-19194-0-96138100-1503653634_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekając na odpowiedni moment do zbioru doszkalam się w rozpoznaniu właściwego stopnia dojrzałości szyszek.

 

Polecam ten film:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich, ponieważ pierwszy raz zamiast czytać forum, sam coś do niego dokładam. Tym razem pytam, jak to jest z waszymi chmielami, tj. teoretycznie Lubelskiego termin zbioru nadszedł, ale że w tym roku wszystko jest opóźnione, pewnie dotyczy to też zbioru szyszek. Patrzyłem na swój lubelski i wydaje mi się, że potrzebuje jeszcze trochę czasu, bo łuski nie są do końca zamknięte. Jak to jest u was? Kiedy planujecie szyszkorwanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubelskiego nie mam, ale mam Saaz. Nieliczne szyszki zaczynają mieć już brązowe czubki i przysychają, większość jednak jeszcze zielona. Ja tak myśle, ze za tydzień może już być ten czas. A najlepiej to macać szyszki jak na filmiku wyżej niż trzymać się kalendarza. U mnie na Mazowszu może być prawie już, a na północy kraju jeszcze nie. Dodatkowo ważne jest na jakiej ekspozycji słonecznej rósł chmiel, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. Moje chmiele tak wyglądają, w kolejności od lewej Magnum, Marynka, Sybilla, Lubelski i Hallertauer. Niestety nic nie kumam z tego filmu po angielsku, jak to jest na nasze ? Z otrzymanej instrukcji wiem że zbiory w pierwszej połowie września i szyszki mają być żółto-zielone o wyraźnym zapachu.

Pozdrawiam.

post-18645-0-32688300-1503853552_thumb.jpg

post-18645-0-89213400-1503853554_thumb.jpg

Edited by darekvideo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak poza tym powinny tłusty ślad na ręce pozostawiać, sprężynować przy zgniataniu i końce powinny być jaśniejsze. Tyle teorii, a praktyka okazuje się trudniejsza, a to dopiero mój drugi rok. W zeszłym roku pospieszyłem się i narwałem "trawy", więc teraz się pilnuje. Mam lubelski, marynkę, magnata, puławski i sybillę, dlatego z tego zestawu najwcześniejszy nasz lubelak będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Niestety nic nie kumam z tego filmu po angielsku, jak to jest na nasze ?

 

W skórcie facet najpierw pokazuje szyszkę już uschniętą (cała brązowa). Potem pokazuje szyszkę zieloną, jeszcze nie gotową - jest mokra w dotyku od soków w tkankach, ma jasnożółtą lupulinę i jest jednolicie zielona.

 

Na końcu filmu dojrzała szyszka. Jest jasnozielona, często podsychają końcówki łusek, szeleści jak ją zrolować. Lupulina jest w kolorze złotym. Rolowanie szyszki pozostawia na palcach olejek o wyraźnym aromacie chmielu. Łatwo odrywa się od rośliny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Niestety nic nie kumam z tego filmu po angielsku, jak to jest na nasze ?

 

W skórcie facet najpierw pokazuje szyszkę już uschniętą (cała brązowa). Potem pokazuje szyszkę zieloną, jeszcze nie gotową - jest mokra w dotyku od soków w tkankach, ma jasnożółtą lupulinę i jest jednolicie zielona.

 

Na końcu filmu dojrzała szyszka. Jest jasnozielona, często podsychają końcówki łusek, szeleści jak ją zrolować. Lupulina jest w kolorze złotym. Rolowanie szyszki pozostawia na palcach olejek o wyraźnym aromacie chmielu. Łatwo odrywa się od rośliny.

 

Dzięki za konkretną odpowiedź. :okey::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...