Jump to content
goldi_WRO

zbieranie gęstwy

Recommended Posts

Cześć, 

 

Może mi ktoś powiedzieć jak zbierać poprawnie drożdże na kolejne warki?

 

Do tej pory zbierałem je  z dna po burzliwej, ale kolega zabił mi dziś ćwieka i powiedział że raczej zbiera się piane podczas pierwszych dni fermentacji. Dotyczy to oczywiście tylko górnej fermentacji. 

 

Jak wy to robicie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem w sobotę na prezentacji Fermentum Mobile i też dowiedziałem się tego samego. Gęstwę powinno się zbierać z wierzchu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby zebrać pianę musisz otworzyć fermentor, a to zupełnie niepotrzebne ryzyko zakażenia piwa, które sobie spokojnie fermentuje. No chyba, że akurat masz czas,akurat nie masz w lodówce ani drożdży ani żadnej gęstwy a musisz coś uwarzyć. Według mnie  zupełnie nieuzasadnione ryzyko, większość piwowarów od lat stosuje gęstwę zebraną po burzliwej ze świetnymi rezultatami.

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. :) Swego czasu twierdzono, że chmielenie na zimno to proszenie się o infekcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, czyli zbieranie piany daje lepsze drożdże, ale powoduje większe ryzyko infekcji. 

 

Ja zostaje przy zbieraniu z dna :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. :) Swego czasu twierdzono, że chmielenie na zimno to proszenie się o infekcję.

 

Skoro twierdzisz, że się nie znają to może wiesz lepiej, ja tak nie napisałem... Napisałem, że na gęstwie jest ok i wg mnie nie ma co niepotrzebnie ryzykować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. :) Swego czasu twierdzono, że chmielenie na zimno to proszenie się o infekcję.

 

Skoro twierdzisz, że się nie znają to może wiesz lepiej, ja tak nie napisałem... Napisałem, że na gęstwie jest ok i wg mnie nie ma co niepotrzebnie ryzykować.

 

 

Idąc tą drogą lepiej w ogóle nie zbierać gęstwy, bo przecież przez zbieranie z dna fermentatora możesz sobie zarazić drożdże, które zbierasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Byłem w sobotę na prezentacji Fermentum Mobile i też dowiedziałem się tego samego. Gęstwę powinno się zbierać z wierzchu

Trzeba było poprosić tego teoretyka o jakiś pokaż jak to skutecznie wykonać.

Przy okazji, czy Cię nie dziwi popieranie takiej teorii przez fachowców z firmy sprzedającej drożdże?

 

 

 

Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. :)

Spróbuj tak zebrać odpowiednią ilość gęstwy, a potem opisz nam swoje wrażenia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwe z wierzchu? Gęstwa raczej nie pływa po powierzchni brzeczki,chyba że wierzchnią warstwę gęstwy. No chyba,że macie na myśli pianę,pisząc "gęstwa".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jeżeli ktoś jest w 100% pewien sterylności operacji które wykonuje to pewnie lepszym rozwiązaniem byłoby pobieranie drożdży z piany (nie wiem jak z ilością). Niemniej jednak w warunkach domowych (mówię za siebie) nie jestem w stanie zapewnić tak sterylnych warunków, żeby było uzasadnione otwieranie fermentora jeżeli to nie jest absolutnie konieczne. Pobieram drożdże po fermentacji i myślę, że "jakość" drożdży jest wystarczająca, a nie narażam piwa, z którego pobieram drożdże. Uważam, że to zbędne ryzyko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Byłem w sobotę na prezentacji Fermentum Mobile i też dowiedziałem się tego samego. Gęstwę powinno się zbierać z wierzchu

Trzeba było poprosić tego teoretyka o jakiś pokaż jak to skutecznie wykonać.

Przy okazji, czy Cię nie dziwi popieranie takiej teorii przez fachowców z firmy sprzedającej drożdże?

 

 

 

Aha i ludzie z Fermentum Mobile się nie znają? Nie wiedzą, że tak nie można. :)

Spróbuj tak zebrać odpowiednią ilość gęstwy, a potem opisz nam swoje wrażenia :D

 

 

Na tym "pokazie", Filip Paprocki pokazywał zdjęcia w jaki sposób poprawnie zbierać gęstwę, więc jak się domyślam jest raczej praktykiem, teoretyzuje tylko ten który nie próbował. Nie będę się kłócił co jest bardziej pro, a co nie. ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na tym "pokazie", Filip Paprocki pokazywał zdjęcia w jaki sposób poprawnie zbierać gęstwę

Tylko dla pewności zapytam, gęstwę z piany w warunkach domowych i tak żeby jej była odpowiednia ilość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Producenci brewkitów też potrafią ciekawe rzeczy w swoich instrukcjach wypisywać, że aż się włos na głowie jeży. Dołączają drożdże, których albo jest za mało, albo są wątpliwej jakości. No ale jak to, producent brewkita ma się mylić? Jak może się nie znać, skoro produkuje ich setki tysięcy na cały świat, a na You Tube znajdziesz dziesiątki filmów jak tego brewkita zrobić (więc jakąś tam praktykę mają). A potem na forum tematy w Piaskownicy w stylu "Przygotowałem brewkita według instrukcji, ale coś poszło nie tak..." :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże w przemysłowych warunkach a domowych to wg mnie inna bajka... W domu fermentor ma średnicę załóżmy 40 cm max a przemysłowy np 100cm (plus osłona-kopuła) więc można zebrać drożdże z piany. W domu naruszy się barierę nad fermentacją i po ptokach :P .

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Na tym "pokazie", Filip Paprocki pokazywał zdjęcia w jaki sposób poprawnie zbierać gęstwę

Tylko dla pewności zapytam, gęstwę z piany w warunkach domowych i tak żeby jej była odpowiednia ilość?

 

Tak :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i Kopyra rozwiązał problem ;) Tylko jest jeszcze różnica w ilości, z takiej pianki to trzeba się jeszcze bawić w namnażanie tego co zebraliśmy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale co rozwiązał? Wszyscy dobrze wiedza jak to wygląda teoretycznie.

Jak jeszcze oglądałem te filmiki to trafiłem właśnie na taki w którym się przyznał że z tych zebranych z piany mu coś nie ruszyło bo było za mało.

 

Problem to bym uznał za rozwiązany jakby ktoś miał tak zebraną gęstwę z kilkudziesięciu warek bez infekcji i jeszcze miał wyraźnie lepsze wyniki w postaci zwycięstw w konkursach niż cała reszta zbierająca z dna.

 

A dopóki zebrana z dna robi dobra robotę, jest łatwa do pozyskania i nie ma problemów z ilością to ja nawet nie widzę żeby jakiś problem trzeba było rozwiązywać

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak jeszcze oglądałem te filmiki to trafiłem właśnie na taki w którym się przyznał że z tych zebranych z piany mu coś nie ruszyło bo było za mało.

 

To prawda, przyznał się później, że z tego "eksperymentu" nic nie wyszło ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbieram i zapodaję gęstwę (z dna fermetora po burzliwej) od kilku warek i nie widzę żadnych problemów. Fermentacja startuje bardzo szybko i to zarówno dla ALE jak i lagerów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również jak przedmówca , zlewam warkę z burzliwej w dzień warzenia a nawet w czasie chmielenia żeby się zbyt bardzo nie nudzić. Po ok godzinie od zlania ,łyżką stołową zbieram drożdże z wierzchniej warstwy , dotychczas robiłem tak ze zlane z Kolscha zadawałem do Kolscha , zlane z pszenicy zadane do pszenicy czyli warzyłem albo to samo po sobie albo przeplatane.

Teraz wlp 029 chce zadać do pilsa .Zobaczymy co z tego wyjdzie .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.