Jump to content
damian_zg

Odprowadzenie pary podczas warzenia

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś z Was w trakcie warzenia podłącza się bezpośrednio do kratki wentylacyjnej za pomocą aluminiowej rury w celu odprowadzenia pary w czasie gotowania? Jak się sprawdza takie rozwiązanie? Czy ciśnienie pary w połączeniu z ciągiem kominowym skutecznie odprowadza parę? Czy para skrapla się w rurze i spływa z powrotem do garnka? Czy takie rozwiązanie eliminuje wszelkie zapachy związane z warzeniem?

Poniżej pokazuję o co mi chodzi. Zdjęcie nie jest moje.

 

post-16257-0-73164000-1490476312_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie ostatnio okap, ze zdjętym filtrem gąbkowym, przy próbie odparowania 5l wody z brzeczki nie dał rady. Miałem powrót brązowej cieczy i nie była to brzeczka. Niestety skraplało się i wracała woda z tłuszczem i rdzą chyba :) . Całość odparowanej nadwyżka brzeczki, która miała trafić do fermentora, ze względu na zbyt duże ryzyko skażenia trafiła w kibel. Czasem eksperymenty się nie udają. Mój nie udał się ze względu na sprzęt jakim jest okap.
 

Niestety mieszkam na parterze a odciąg jest tylko grawitacyjny (nie ma wentylatora wymuszającego obieg). damian_zg spróbuj u siebie może będzie gicior. Koszt nie jest wielki ... kawałek spiro i miska czy coś innego co może robić za pokrywę.

 

Tu masz taki naprzykład :). prosty kawałek rury nie jest idealnie w poziomie jest ze spadem w stronę wylotu co ma zapobiec cofce. Prostsza wersja zwisu zbierającego wodę kolegi dwesoly

17425018_10154160355766626_3110739133206

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w takiej stalowej, rozciagliwej skraplało się bardzo dużo.Ale też warzylem w chłodnym pomieszczeniu.

Teraz planuje zrobić wyciąg na rurze plastikowej, takiej białej z dedykowanym spadkiem i wężem do usuwania skroplin.

 

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla czego nie uzyc cos takiego? www.google.pl/search?q=destylator&client=ms-opera-mobile&channel=new&dcr=0&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBnMDq_5bXAhWCzBoKHc5wAKsQ_AUIEigB&biw=360&bih=479#imgrc=WLp9zqkbfZDw_M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozwiń temat. Czy chodzi Tobie o coś w stylu kolumny destylacyjnej?

Mam nie używaną chłodnicę z rurki miedzianej, może by tak ją zamocować po przez jakieś złącza do pokrywy kotła i skraplać parę.

Nie wiem, może rurka wychodząca z pokrywy zaginała by się w dół poza kocioł , potem wężownica w dół. Jak masz jakiś pomysł to dawaj, byle nie zrobić z tego szybkowaru:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Tiulkewicz napisał:

Ja to uzywam destylatora. Robi sie otwor w pokrywie, podlaczam wode i niema paru. 

:facepalm:

Ale wiesz jakie są cele gotowania brzeczki piwnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio słyszałem o problemie przy takim odprowadzaniu paru w browarze komercyjnym. Mianowicie para się skraplała i wracała do kotła razem z DMSem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie. Dlatego  by to tak wykombinować, by normalnie odbierać parę przez szeroki komin w pokrywie, a następnie skierować ją w dół do spirali by się chłodziła i skraplała. 

Może w wolnej chwili coś takiego przetestuję i dam znać. Jak ma ktoś ciekawy pomysł, niech się pochwali. Mam problem z parą bo warzę w piwnicy i coś trzeba wykombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było 

w linku jest zdjęcie

 

 

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Dr2 napisał:

:facepalm:

Ale wiesz jakie są cele gotowania brzeczki piwnej?

z dms niema zadnych problem,bo destylator prawie pry samej pokrzywie zagiety w dol.malo tego przy gotowaniu robi sie cisnienie ktore wypycha par

Share this post


Link to post
Share on other sites

brewing-5.thumb.jpg.c42e2575764846aaa9a393074bfe0ac1.jpg

5 godzin temu, pawencjusz napisał:

widziałem takie rozwiązanie

odprowadzenie.jpg

takie "rozwiązanie" bez sensu.rurka z gory?po co? na foto na kotle warzelnym akurat skraplacz

brewing-500-2-800x800-product_popup.jpg

Edited by Tiulkewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 31.10.2017 o 19:40, Tiulkewicz napisał:

 

takie "rozwiązanie" bez sensu.rurka z gory?po co? na foto na kotle warzelnym akurat skraplacz

 

Coś co działa i się sprawdza nie jest bez sensu. Jak zwykle, jest kilka patentów na zrobienie jednej rzeczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem z racji tego że na okres zimowy zmieniam miejsce warzenia :/ Dzisiaj po ok 20 min. gotowania brzeczki zaczęła kapać mi woda z sufitu mojego pomieszczenia gospodarczego. Muszę cosik wykombinować aby pozbyć się tego problemu. Zastanawiam się jak to wygląda w browarach a dokładniej rzecz ujmując w ich warzelniach:  te kominy gdzie prowadzą? To wszystko im się nie skrapla i nie wraca do brzeczki? Dodam od razu że nie byłem na "wycieczkach" po browarach więc nie wiem jak to działa :/ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.