Jump to content
Sign in to follow this  
uups

jaki sprzęt do warzenia ???

Recommended Posts

czy możecie mi podpowiedzieć jaki sprzęt według was jest najlepszy do zacierania/warzenia piwa? czytam duzo na forum ale metod też nie mało szykuje sie do zakupów , ale nie chcę kupić czegoś na chwilę i za moment wymieniać , np lidl czy keg? + taboret +keg co proponujecie ? a może lodówka , oczywiście liczę się z kosztami ale wolę wydać więcej i konkretnie by później nie zmieniać sprzętu , jak na razie mam dwa fermentatory + oplot . ...pozdr brać piwowarską ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie masz warunki lokalowe, dostęp do prądu gazu i docelowo jakiej wielkości warki chcesz robić. Nikt z nas u ciebie w domu nie mieszka, więcej konkretów proszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prosze bardzo mam garaż 40m2 z dostepem do prądu w domu nie chcę tego robić (kuchnia indukcyjna) na wiosne budowa browaru w ogrodzie gazu nie bedzie ale energia i woda dodam jeszcze że nie jestem zainteresowany półsrodkami ;)mogladam sie za kegami , termometrami , lodówkami itp

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz prąd to może warto kupić kociołek do pasteryzacji z lidla. Ma on chyba 29 litrów. Jeśli chcesz warzyć więcej to zostaje tylko taboret i solidny gar z kega lub zwykły. Wszystko ma swoje wady i zalety. Kociołek na pewno będzie najtańszy bo gar z kega i taboret + butla to wydatek ponad 400 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam keg+ taboret, z Lidlowskim garem doświadczenia nie mam wiec nie mam porównania, jeśli posiadasz fermentator i oplot to lodówka nie jest konieczna. 2 fermentatory to za Malo moim zdaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites
może mój garaż coś ci podpowie /kliknij na galerie w sygnaturce/

josefik -przecież to nie garaż ;) toż to browar całą gębą hehe widzę ze zacierasz w lidlu

jeśli chodzi o kociołek to wiem że trzeba go przerobić

Share this post


Link to post
Share on other sites
może mój garaż coś ci podpowie /kliknij na galerie w sygnaturce/

josefik -przecież to nie garaż ;) toż to browar całą gębą hehe widzę ze zacierasz w lidlu

jeśli chodzi o kociołek to wiem że trzeba go przerobić

zacieram w kegu w lidlu grzeję wode do wysładzania i dekokcje robię

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli masz prąd to może warto kupić kociołek do pasteryzacji z lidla. Ma on chyba 29 litrów. Jeśli chcesz warzyć więcej to zostaje tylko taboret i solidny gar z kega lub zwykły. Wszystko ma swoje wady i zalety. Kociołek na pewno będzie najtańszy bo gar z kega i taboret + butla to wydatek ponad 400 zł.

Lekka przesada; ;)

taboret kupiłem za 135zl.

keg za 80 zł

butla 50 z

Rezem 315 ,zostanie jeszcze na kranik , filtrator z oplotu i fermentory ;)

uups w Dzierżoniowe masz hurtownie z piwem załatwisz kega bez problemu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również polecam keg+taboret.

 

Zyskujesz dzięki temu możliwość robienia całkiem dużych warek (przynajmniej 35-40L) a jednocześnie wiąże się to względnie z niewielkimi kosztami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pisałem że nie chodzi o koszta , keg w hurtowni 170 zeta na allegro taniej ale w hurtowni wybiore sobie taki jaki chce taboret zaden problem butli mam kilka w koncu dachy robię :beer: na prawdę chodzi mi o by zainwestować w coś sprawdzonego , chodzi również o zmniejszenie kosztów jak bałaganu z tym zwiazanego

Lekka przesada; mad

taboret kupiłem za 135zl.

keg za 80 zł

butla 50 z

Rezem 315 ,zostanie jeszcze na kranik , filtrator z oplotu i fermentory wink

uups w Dzierżoniowe masz hurtownie z piwem załatwisz kega bez problemu.

[bzibi ][/b]będziemy musieli sie spyknąc na jakies zacieranie hheee

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę to tak:

Na dzień dobry zainwestuj w trzy kegi 50L . Jeśli masz zacięcie do majsterkowania to możesz przerobić je sam.

System grawitacyjny to na początek najlepsze rozwiązanie. Na początek można mieć jeden przekładany palnik. Z czasem nadaje się przeróbki na RIMS/HERMS lub na sprzęt ze sterownikiem Bolka o którym pisał josefik. Polecam poczytać cały temat Projektowanie browaru domowego.

Kilka fermentorów przy takim układzie będzie niezbędne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.