Skocz do zawartości
Igorrodz

Co zrobić z 7-litrami brzeczki o BLG wynoszącym 4°?

Rekomendowane odpowiedzi

Po dzisiejszym warzeniu zostało mi 7 litrów brzeczki o BLG wynoszącym 4°. Szybko policzyłem sobie, że aby uzyskać z tego 10°BLG trzeba dać jakieś 420g suchego ekstraktu słodowego - myślę, że nawet mniej bo podczas jej gotowania (warzenia) objętość, w związku z parowaniem, się zmniejszy. No dobrze, może coś z tym jednak zrobić lepszego np dodać 250g miodu zamiast s.e.s albo tylko z 80g ekstraktu, przefermentować i mocno nachmielić na aromat/smak (z niską goryczką) robiąc fajne piwo na lato?

 

Jakie macie dla mnie podpowiedzi, pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta druga opcja chyba ciekawsza. Też myślę o zrobieniu takiego niskoalkoholowego piwa jako bazy do domowego radlera, tak aby w efekcie mieć coś poniżej 2% alko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wylej to, szkoda zachodu, nic dobrego :ble:  z tego nie wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na to potrzeba mniej niż pół kilo słodu

Chcesz poświęcić swój czas żeby uzyskać niepewny efekt i uratować coś co jest warte poniżej dwóch złotych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak Ci czasu nie szkoda, to sprobuj. Przynajmniej sam sobie odpowiedz na swoje pytanie wypracujesz :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobię lekkie piwo miodowe. Policzyłem, że do podniesienia BLG z 4° na 10° dla tej objętości potrzebowałbym około 400 gram cukru LUB 600 gram suchego ekstraktu słodowego LUB 472 gram miodu. Tak więc zagotuję brzeczkę (tak wiem,  coś tam odparuje), dam minimalnie chmielu na goryczkę plus trochę na aromat no i pół kilo miodu na ostatnie 10 minut gotowania. Fermentował będę drożdżami S-33 których część użyłem do cydru a część pozostała. Do trfermentacji w butelkach dam również miodu zamiast cukru, tu tylko pytanie ile?

 

 

 

EDIT - znalezione na forum:

 

 

100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

  Edytowane przez Igorrodz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie można odparować do 8-10 BLG i zostawić jako brzeczkę do startera drożdżowego.

Chyba z jedno z najlepszych rozwiązań moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

można też kupić świeżego soku z jabłek i zrobić takie lekkie owocowe "para-piwko" :D nie wiem tylko, czy nie wyjdzie zbyt wytrawne - chociaż s33 nie schodzą zbyt nisko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eksperyment z miodem nie jest zły

 

Zrobiłem, proszę oto receptura -

post-17468-0-58590000-1490443205_thumb.jpg

 

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to nie wyszło ci przypadkiem bardzo lekkie wino miodowe? :P

Jeśli dobrze mniemam, to mniej więcej wychodziło by, że w tych 10 l 11 blg masz ze 2,5 litra brzeczki piwnej i 11 blg i 7,5 l brzeczki moidowej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo lekkie wino miodowe?

Zobaczymy jak zakończy się okres fermentacji burzliwej i popróbuję to, co powstało.
Jeśli będzie dobre w smaku może zrobię dodatkowo cichą fermentację - planuję dodać trochę chmielu Huell Melon, ale to się zobaczy :)

Fotorelacja: https://www.facebook.com/BrowarDomowyWolnosc/posts/440011736331194 ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×