Jump to content
Igorrodz

Co zrobić z 7-litrami brzeczki o BLG wynoszącym 4°?

Recommended Posts

Po dzisiejszym warzeniu zostało mi 7 litrów brzeczki o BLG wynoszącym 4°. Szybko policzyłem sobie, że aby uzyskać z tego 10°BLG trzeba dać jakieś 420g suchego ekstraktu słodowego - myślę, że nawet mniej bo podczas jej gotowania (warzenia) objętość, w związku z parowaniem, się zmniejszy. No dobrze, może coś z tym jednak zrobić lepszego np dodać 250g miodu zamiast s.e.s albo tylko z 80g ekstraktu, przefermentować i mocno nachmielić na aromat/smak (z niską goryczką) robiąc fajne piwo na lato?

 

Jakie macie dla mnie podpowiedzi, pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta druga opcja chyba ciekawsza. Też myślę o zrobieniu takiego niskoalkoholowego piwa jako bazy do domowego radlera, tak aby w efekcie mieć coś poniżej 2% alko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylej to, szkoda zachodu, nic dobrego :ble:  z tego nie wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to potrzeba mniej niż pół kilo słodu

Chcesz poświęcić swój czas żeby uzyskać niepewny efekt i uratować coś co jest warte poniżej dwóch złotych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobię lekkie piwo miodowe. Policzyłem, że do podniesienia BLG z 4° na 10° dla tej objętości potrzebowałbym około 400 gram cukru LUB 600 gram suchego ekstraktu słodowego LUB 472 gram miodu. Tak więc zagotuję brzeczkę (tak wiem,  coś tam odparuje), dam minimalnie chmielu na goryczkę plus trochę na aromat no i pół kilo miodu na ostatnie 10 minut gotowania. Fermentował będę drożdżami S-33 których część użyłem do cydru a część pozostała. Do trfermentacji w butelkach dam również miodu zamiast cukru, tu tylko pytanie ile?

 

 

 

EDIT - znalezione na forum:

 

 

100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

  Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

można też kupić świeżego soku z jabłek i zrobić takie lekkie owocowe "para-piwko" :D nie wiem tylko, czy nie wyjdzie zbyt wytrawne - chociaż s33 nie schodzą zbyt nisko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksperyment z miodem nie jest zły

 

Zrobiłem, proszę oto receptura -

post-17468-0-58590000-1490443205_thumb.jpg

 

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to nie wyszło ci przypadkiem bardzo lekkie wino miodowe? :P

Jeśli dobrze mniemam, to mniej więcej wychodziło by, że w tych 10 l 11 blg masz ze 2,5 litra brzeczki piwnej i 11 blg i 7,5 l brzeczki moidowej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

bardzo lekkie wino miodowe?

Zobaczymy jak zakończy się okres fermentacji burzliwej i popróbuję to, co powstało.
Jeśli będzie dobre w smaku może zrobię dodatkowo cichą fermentację - planuję dodać trochę chmielu Huell Melon, ale to się zobaczy :)

Fotorelacja: https://www.facebook.com/BrowarDomowyWolnosc/posts/440011736331194 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.