Jump to content
Sign in to follow this  
Slox

Smak ziarna w piwie.

Recommended Posts

Panie i Panowie, proszę o pomoc bardziej doświadczonych browarników.

Trochę ponad 2 tygodnie temu poczyniłem warkę APA, jest to moja pierwsza warka z zacierania.

Piwo jest mętne, lata sporo drobin, ale to nie jest dla mnie problem, problemem jest smak/zapach piwa, wcześniej w piwach z ekstraktów piwo po fermentacji cichej nie smakowało ziarnem/słodem/brzeczką, a miało już przybliżony smak do gotowego piwa. (wiem, że zacierane, a piwo z ekstraktu to wielka różnica)

Przy ostatniej próbie blg spróbowałem piwa i są zdecydowanie smaki wyżej wymienione, czy to normalne?

Zastanawiam się, czy smak jest spowodowany zmętnieniem( po zlaniu w szklankę osad osiada na dnie), może coś spieprzyłem przy zacieraniu/chmieleniu, a może jest to całkiem naturalny smak młodego piwa i po zabutelkowaniu wszystko się ułoży?

 

 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to mówią, szklana kula w serwisie. Opisz zasyp, zacieranie, filtrację, warzenie. Wtedy wzrasta szansa na jakąkolwiek odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp:

Pale Ale 3kg

Monachijski 0,8kg

Pszeniczny 0,6 kg

 

Zacieranie 68°C przez 50 minut, próba jodowa negatywna + mash out
 

Filtracja : sraczwężyk

 

Warzenie 60 minut z 3 odmianami chmielu 60',30',15' + whirlpool.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do ilu wysładzałeś/ jak gorącą wodą?

Mi dwa razy wychodził taki ostrzejszy smak i po fakcie zauważyłem, że wtedy gdy wysładzałem niemal wrzątkiem i bez sprawdzania BLG wysłodzin a więc w domyśle wypłukałem garbniki z ziarna/ łuski.

Ale to cały czas jest strzelanie na ślepo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze - oceniasz na podstawie młodego piwa. 

 

Po drugie przyczyn może być dużo. Złej jakości słód, źle przechowywany słód, za długie wysładzanie, zlanie do fermentora osadów gorących po gotowaniu. Problemem też może być woda (za dużo siarczynów jak dobrze pamiętam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysladzane do 4 blg wg artykułu z Wiki.

Temperatura wody mierzona na pewno nie na za wysoka. Mam nadzieję że to nie wina słodu bo mam go jeszcze na 2 warki. Zabutekuje i zobaczę co z tego wyjdzie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po pierwsze - oceniasz na podstawie młodego piwa.

 

To jest powód. W tym roku kilka piw na świeżo miało u mnie taki zapach. Właśnie to piwo sobie popijam i jedno z najlepszych w tym sezonie. Poczekaj troszkę jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat, bo mam ten sam problem w stoucie. Czy przyczyną smaku ziarna może być za wysoka temp zrówno zacierania lub wygrzewu ponad 80 st? Dopiero po zacieraniu zauważyłem złe wskazania termometru.

Edited by hotmas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.