Jump to content
Sign in to follow this  
vieviur.b

Pierwsza wędzonka - prośba o ocenę

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

 

Planuję w najbliższym czasie uwarzyć swoją pierwszą wędzonkę, poczytałem, poszukałem i spisałem przepis.

Prośba o ocenę i ewentualne słowa konstruktywnej krytyki.

 

Receptura (będzie edytowania po uwarzeniu):

 

Zacieranie:

- pilzneński (strzegom) 3,5kg
- wędzony bukiem (bestmalz) 1,5kg

- monachijski (weyermann) 0,3kg (lub 0,4kg)

- płatki jęczmienne 0,4kg

- łuska ryżowa 0,1kg (do filtracji)

18L wody

67 C - 40min

76 C - 10min

 

Filtracja: do uzyskania 25L

 

Chmielenie 90min:

- lunga (30g) na 60min

- marynka (30g) na 30min

-- tutaj zastanawiam się czy nie dać samej 'marynki' około 50 - 60g tylko na 60min --

 

Fermentacja:

1 tydz burzliwa na gęstwie us-05 (gen 2)

-- mam też us-04 (gen 3) po dry stout - pytanie do Was co lepsze ? --

 

1 tydz cicha 

-- tutaj zastanawiam się nad dodanie na 4 dni 20g płatków dębowych, jendak nie wiem czy jest sens -- 

 

Rozlew: na roztwór 80 - 82g glukozy na 700ml wody

Edited by vieviur.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak lubisz mocną, konkretną wędzonkę to możesz  słodu wędzonego dodać więcej kosztem pilzneńskiego, tak jak masz teraz powinno wyjść w piwie wyraźnie i zbalansowanie. Płatki i łuska moim zdaniem zbędne, robiłem dwie wędzonki o dość niskim blg, (11 oraz 12) każda z nich pomimo tego była dość treściwa w odczuciu. Chmielenie na goryczkę ok, na smak dał bym później (10 minut) i troszkę mniej tak 15 do 20 gr. Drożdże zdecydowanie US-05, przelewanie na cichą niepotrzebne. Co do płatków się nie wypowiem, nie stosowałem..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak lubisz mocną, konkretną wędzonkę to możesz  słodu wędzonego dodać więcej kosztem pilzneńskiego, tak jak masz teraz powinno wyjść w piwie wyraźnie i zbalansowanie. Płatki i łuska moim zdaniem zbędne, robiłem dwie wędzonki o dość niskim blg, (11 oraz 12) każda z nich pomimo tego była dość treściwa w odczuciu. Chmielenie na goryczkę ok, na smak dał bym później (10 minut) i troszkę mniej tak 15 do 20 gr. Drożdże zdecydowanie US-05, przelewanie na cichą niepotrzebne. Co do płatków się nie wypowiem, nie stosowałem..

 Możesz odpowiedzieć dlaczego pominąłeś cichą? Zastanawiam się czy piwko będzie klarowne jeżeli pominę cichą. 

 

Rozlew: na roztwór 80 - 82g glukozy na 700ml wody

Celowo tak niskie nagazowanie?

 

Polecam także swoją recepturę na wędzone. Wyszło bardzo dobre i smakowało wszystkim:

http://www.piwo.org/topic/23197-browar-zagórz/?p=434356

 

Docelowo będę zmieniał do 100 - 110g glukozy na 700ml wody

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie będziesz pobierał drożdży albo chmielił na zimno to przelewanie jest zbędne, cicha tak czy owak się odbędzie tylko, że w tym samym fermentorze. Po skończonej fermentacji burzliwej przetrzymanie piwa bez dekantacji do innego pojemnika przez dodatkowy tydzień tak samo go wyklaruje. Przelewanie to dodatkowe, niepotrzebne ryzyko infekcji.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.