Skocz do zawartości

flaked torrefied barley / płatki jęczmienne prażone


Pepasyy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję rady. Chcę uwarzyć dry stout .  W przepisie ma płatki jęczmienne (flaked barley) jednak robiąc zamówienie "udało mi się" zamówić płatki jęczmienne prażone ( o ile dobrze sobie tłumaczę ... w oryginale flaked torrefied barley) z Crisp malting group. Jak już je mam to nie zawaham się ich użyć :)

Moje pytanie czy warto prażone zamiast zwykłych?

Jak użyć tych "prażonych"? Jest to raczej niesłodowany składnik. Z tego co wyczytałem przed dodaniem do zacieru maja być "zmielone". Sklep, w którym robiłem zakupy nie oferował przy tym produkcie opcji śrutowania (trochę mnie to zastanowiło ale myślałem że może trzeba je skleikować jak owsiane), teraz mam to zmielić na proszek ? Może wystarczy jak stłukę to jakimś wałkiem kuchennym na drobniejszą miazgę (nie dysponuje śrutowanikiem). Bardzo proszę o radę co i jak z nimi zrobić.

W załączeniu specyfikacja produktu. 

Receptura na stouta wygląda tak:

 

Caracrystal@ Stout - Dry Stout (13A)
Piwowar
Data
Wielkość warki 25,161 L Objętość do gotowania 28,000 L
Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 70%
Gęstość początkowa 11,763 P Gęstość końcowa 3,029 P
Alkohol (ABV) 4,7% IBU 33,4 (Tinseth)
Barwa 67,5 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 145
Składniki fermentacji
 
Waga słodów: 6,600 kg
Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
Viking Malt - Pale ale malt Słód 4,000 kg Tak Nie 80% 7,0 ebc
Barley, Flaked Słód 1,000 kg Tak Nie 70% 3,9 ebc
Briess - Caracrystal Wheat Malt Słód 600,000 g Nie Nie 78% 108,3 ebc
Briess - Chocolate Malt Słód 500,000 g Nie Nie 60% 689,0 ebc
Briess - Extra Special Malt Słód 500,000 g Nie Nie 73% 255,9 ebc
Chmiele
 
Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
Fuggles 5,9% 60,000 g Gotowanie 1,000 hr Szyszka 33,4
Drożdże
 
Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Safale S-04 Ale Suche 11,50 g Fermentacja burzliwa

 

Flaked_Torrefied_Barley.pdf

post-18216-0-16561200-1490189867_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dzis w sasiednim Oslo kupilem zamiast platkow pszennych wlasnie Torrefied Wheat.

NIe mieli normalnych, ale sprzedawca powiedzial ze to praktycznie taka sama nie slodowana pszenica jak w platkach tylko ma inna forme.  

Sprzedawca zmielil mi to razem z reszta slodow. 

Wiec jakos musisz to zmielic.

Edytowane przez Lasek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to zwariowałem bo w opisie produktu producenta w najnowszym dokumencie, pobranym z ich strony, jest napisane:

1.nie trza mielić

2. można dodawać bezpośrednio do zacieru

 

i bądź tu mądry początkujący piwowarze. 

 

P.S.

To by tłumaczyło czemu profesjonalny sklep tego nie "śrutuje".

P.S.
Sorry za to że trzeba przekręcić głowę przy czytaniu pdfa :)

flaked torrefied barley.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to zwariowałem bo w opisie produktu producenta w najnowszym dokumencie, pobranym z ich strony, jest napisane:

1.nie trza mielić

2. można dodawać bezpośrednio do zacieru

 

i bądź tu mądry początkujący piwowarze. 

 

P.S.

To by tłumaczyło czemu profesjonalny sklep tego nie "śrutuje".

 

P.S.

Sorry za to że trzeba przekręcić głowę przy czytaniu pdfa :)

Jak dla mnie producent wie najlepiej, więc nie przejmuj się i warz (myślę, że zmielenie mi nie zaszkodzi). 

Co do przekręcania głowy to można sobie pdfa obrócić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W sumie to zwariowałem bo w opisie produktu producenta w najnowszym dokumencie, pobranym z ich strony, jest napisane:

1.nie trza mielić

2. można dodawać bezpośrednio do zacieru

 

i bądź tu mądry początkujący piwowarze. 

 

P.S.

To by tłumaczyło czemu profesjonalny sklep tego nie "śrutuje".

 

P.S.

Sorry za to że trzeba przekręcić głowę przy czytaniu pdfa :)

Jak dla mnie producent wie najlepiej, więc nie przejmuj się i warz (myślę, że zmielenie mi nie zaszkodzi). 

Co do przekręcania głowy to można sobie pdfa obrócić. 

 

Lasek z tym że producent raz pisze żeby mielić a raz żeby nie mielić i od razu pchać do kotła. Dlatego zależało mi na opinii kogoś doświadczonego.  Stłukę je wałkiem bo nie mam niczego innego do mielenia :) i zasypię.

 

Z tymi pdfami to sprawa oczywista, że można sobie obrócić, ale niektórzy użytkownicy są bardzo wrażliwi na tego typu kwestie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.