Skocz do zawartości

Haze (New England IPA) / receptura


Puchacz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w sobotę warzę NEIPA albo coś podobnego, mam pytanie odnośnie chmielenia.

Jaki jest najlepszy schemat chmielenia dla takich piw? Chciałbym uzyskać goryczkę na poziomie 40-45IBU, zastanawiam się czy chmielić w trakcie gotowania na 60minut czy całkiem to odpuścić.

Na brudno sobie to tak rozpisałem:

 

20gg mosaic na filtrację zacieru

60minut: 30g mosaic, 30g chinook

10minut: citra 20g, amarillo 20g

na wyłączenie palnika:
30g citra, 30g amarillo, 20g chinook, 50g mosaic

na zimną: po 100g palisade na zbiornik, po 50g columbus na zbiornik, po 50g mosaic na zbiornik (tutaj nie rozbijałem na chmielenie podczas cichej/burzliwej).

 

Pils 7kg
pszeniczny 5kg,
płatki ryżowe 1,5kg
płatki pszeniczne 1,5kg

Zacieranie 60minut w 66stopniach, później mashout.


drożdże
fm55,fm52 (2x25l, czyli jeden fermentor na fm55 a drugi na fm52).

 

Celuję w coś podobnego do Misty od 3kumpli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj Dori fajnie to opisała, robiłem bardzo podobne piwo które dzisiaj pierwszy raz degustuję i szczerze polecam :) http://blog.homebrewing.pl/new-england-ipavermont-ipa/ 

Ja jednak wrzuciłem 10g Citry na 60 min, a reszte na 0min + obficie na zimno na 2 dni.

Edytowane przez dan737
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, sugerowałem się tym wpisem Dori, który widziałem jeszcze przed napisaniem posta.

Ostatecznie zrobiłem wczoraj piwo, zobaczymy co z tego wyjdzie, brzeczka mimo chmielenia tylko brzeczki przedniej i hop stand była wyraźnie gorzka po ochłodzeniu.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam 

Widzę że temat dość stary ale może ktoś tu jeszcze zagląda ?

Co powiecie na taki układ ?

 

"W trakcie filtracji dodać 10g Denali

Czas gotowania

60 minut

Chmielenie

60min – 10g Zeus

0min – 30g Denali | 25g Centennial 

Fermentacja

W pierwszym dniu fermentacji dodać 65g Citra

5 Dni przed rozlewem dodane 100g Chinook

3 Dni przed rozlewem dodane 100g Cascade"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Sumikk Przesuń więcej na 0' / hop stand z cichej. Ja zazwyczaj daję 1/3 chmielu na hopstand 2/3 cicha. IMO za dużo na burzliwą i za wcześnie. Daj od 3 dnia. Jaki zasyp, drożdze? 

Edytowane przez buk0
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.03.2021 o 18:07, buk0 napisał:

Jaki zasyp, drożdze? 

Pale ale 5kg

Pilzneński 0,5kg

Płatki pszenne 0,4kg

Płatki owsiane 0,4kg 

Drożdże US 05

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Sumikk napisał:

Pale ale 5kg

Pilzneński 0,5kg

Płatki pszenne 0,4kg

Płatki owsiane 0,4kg 

Drożdże US 05

 

Z US 05 nie będzie klasycznej NEIPY bo w tym stylu dochodą estry produkowane przez drożdże. Nie nadają się też raczej na biotransformację, także możesz odpuścic chmielenie na burzliwej. Ale na pewno wyjdzie fajna IPA :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, buk0 napisał:

Ale na pewno wyjdzie fajna IPA :)

A powiedzmy że zmniejsze ogólną ilość piwa i na tym zasypie osiągnę np 17blg to można już je podpiąć pod double IPA ? ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.