bimbelt 101 Posted February 24, 2010 Przymierzam się do budowy chłodnicy z rurki miedzianej. Prosze o rady. Jaka srednice rurki najlepiej wybrac? Wiem, ze srednica powinna byc wzglednie duza. Tylko jak duza? 10? 15mm? Wieksza? Wszelkie inne porady mile widziane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sojer 83 Posted February 24, 2010 Według mnie maksimum 10 mm, optimum 6-8 mm. Ja mam 6 mm i działa idealnie. 15-20 min. i po chłodzeniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted February 24, 2010 Cześć, Ja mam chłodnice z miedzi fi 10 i 10 mb. Chłodzę nią 28l i 50 l warki i spisuje się bardzo dobrze. Poza tym był już temat o tym http://www.piwo.org/forum/t2565-Zbudowac-chlodnice.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
fagot 0 Posted February 25, 2010 Jeśli masz dostęp do taniego materiału to buduj. Ja sprawdziłem ceny Cu w Warszawie i taniej było kupić chłodnicę od Wesołego. Działa bardzo dobrze, 23 litry poszlo "ino mig". Właśnie zrobiłem ciemne pszeniczne:P Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryush 35 Posted February 25, 2010 Ja mam z rurki 10mm. Długość około 20mb. Wysoka na wysokość KEGa 50l. Jest ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites