Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

Edited by Wingman

Share this post


Link to post
Share on other sites

slody palone wrzucone od pocatku mogą dac tez kwasność. dodal bym jakis slod karmelowy np carahell albo strzegom 150

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

 

Ostatnio robiłem prawie identyczny stout. Moim zdaniem 250 gr jęczmienia palonego do steepingu to za mało żeby uzyskać solidną paloność. Jakbym teraz robił to bym dał z 350 gram. Muszą być ześrutowane. Na jakich drożdżach chcesz zrobić to piwo? Chcesz żeby ten stout był wytrawny czy nie zależy Ci na tym?

 

Osobiście gdybym teraz miał robić taki stout wywaliłbym ekstrakt ciemny i dał jasny oraz ewentualnie jakiś karmelowy słód do parzenia.

Edited by pucekmiszcz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

 

Ostatnio robiłem prawie identyczny stout. Moim zdaniem 250 gr jęczmienia palonego do steepingu to za mało żeby uzyskać solidną paloność. Jakbym teraz robił to bym dał z 350 gram. Muszą być ześrutowane. Na jakich drożdżach chcesz zrobić to piwo? Chcesz żeby ten stout był wytrawny czy nie zależy Ci na tym?

 

Osobiście gdybym teraz miał robić taki stout wywaliłbym ekstrakt ciemny i dał jasny oraz ewentualnie jakiś karmelowy słód do parzenia.

 

Dzięki za podpowiedź. Raczej zależy mi żeby był treściwy i lekko słodki niż wytrawny. Co do drożdży to mam pod ręką jeszcze saszetkę US-05 ale może lepiej dać S-04? One słabiej odfermentowują

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie S-04 zeszły z 12 do 3.5 BLG. Piwo jest raczej pełne i słodkie, choć dałem jeszcze 300 gr glukozy. Jeszcze nie robiłem stoutu na US-05 więc nie wiem jak wyjdzie.

Edited by pucekmiszcz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.