Jump to content

Recommended Posts

Na zdjęciu widać co znalazłem w ostatnich dwóch butelkach weizena, które jako jedyne przeleżały 3 miesiące w piwnicy. Co to jest? Drożdże? Bakterie? W innych butelkach (wcześniejszych) niczego takiego nie zauważyłem.

Piwo 100% pszenicy. Brak przegazowania, osad widoczny tylko z jednej strony butelki.

post-16603-0-82282800-1490034659_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zdjęciu widać co znalazłem w ostatnich dwóch butelkach weizena, które jako jedyne przeleżały 3 miesiące w piwnicy. Co to jest? Drożdże? Bakterie? W innych butelkach (wcześniejszych) niczego takiego nie zauważyłem.

Piwo 100% pszenicy. Brak przegazowania, osad widoczny tylko z jednej strony butelki.

Butelka stała w pionie czy leżała na boku na którym zebrał się osad? Jak to drugie to pewnie drożdże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem to drożdże. Czasem mam taki osad na butelce już po tygodniu od zabutelkowania kiedy refermentuje piwo.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dokładnie umyta butelka i drożdże przyczepiły się ścianki.

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

butelke przetrzyj

 

butelke przetrzyj

 

:polew: Ale to bylo dobre ale urwal :polew: Pszenica ma to do siebie ze jest kwaskowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.