Skocz do zawartości

DZIELENIE DROŻDŻY PŁYNNYCH POMOCY


Frona

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

 

Mam problem natury technicznej i nie wiem czy tak można robić. 

A mianowicie robię właśnie reda wg przepisu 

Irish Red Ale (Czerwony topór), Krzysztof Fidler (Infam)

 

i tutaj panowie zasugerowali użycie Wyeast 1084  przepis jest na 58l 

z mojego niedoświadczenia nie przeliczyłem ile drożdży faktycznie potrzebuje 
Moja brzeczka będzie stanowiła 38L 

Chce to rozlać na dwa fermentory i starter drożdżowy 125 ml rozważyć na pół po 62 ml i dodać do każdego z fermentorów 

Czy taka operacja ma szanse powodzenia ? Ewentualnie jak mogę tą sytuację uratować 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy taka operacja ma szanse powodzenia ? Ewentualnie jak mogę tą sytuację uratować

Zrobić starter.

Mr Malty wylicza ponad 4 litry dla około 8,3 galonów (38 litrów) ejla 1.048 (~12BLG).

Czyli albo 4 litrowy starter podzielony na 2 wiadra, albo 2 litrowy starter do jednego a uwodniona saszetka S-04 do drugiego wiadra.

Na jakim etapie warzenia jesteś? Nie kojarzę nikogo z okolic Krotoszyna, ale w Wlkp jest sporo piwowarów - może ktoś Cię poratuje.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.