Jump to content
michal9890

Tropical IPA

Recommended Posts

Witam

Podjąłem próbę zrobienia piwa z owocami mango, ananasem i może słodkiej pomarańczy.

Mam pytanie odnośnie dodawania tych owoców. Póki co kupiłem świeże owoce, zblendowałem i zamroziłem. Czy wrzucić te owoce tylko wymrożone czy lepiej je rozmrozić, doprowadzić do wrzenia w garnku, schłodzić i dodać na cichą? Zrobiłbym tak: na cichą dodał owoce, po 10 dniach chmiel na zimno i po kolejnych 5 dniach rozlew. Czy tyle czasu wystarczy? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wrzucisz owoce na cichą, to wznowisz fermentację, gdyż, ponieważ, bo mają w sobie cukier. Cyba nie zostaje nic innego jak wrzucić na burzliwą, lub po zakonczeniu fermentacji spasteryzować piwo razem z owocami/sokiem i nagazować sztucznie. Też się zastanawiam jak dodać owoce żeby było dobrze, ale nic lepszego nie mogę wymyślić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wrzucisz owoce na cichą, to wznowisz fermentację, gdyż, ponieważ, bo mają w sobie cukier. Cyba nie zostaje nic innego jak wrzucić na burzliwą, lub po zakonczeniu fermentacji spasteryzować piwo razem z owocami/sokiem i nagazować sztucznie. Też się zastanawiam jak dodać owoce żeby było dobrze, ale nic lepszego nie mogę wymyślić.

I co z tego, że wznowi fermentację? Owoce najlepiej dodać właśnie na cichą. Czekasz z 2-4 tygodnie aż przefermentują i wszystko.

 

Co do pytania autora - jak doprowadzisz do wrzenia to Ci wniosą inne aromaty, raczej bardziej kompotowe i mniej przyjemne. Jak wrzucisz tylko rozmrożone to ryzykujesz infekcją. Polecam mimo wszystko zaryzykować, bo ciężko tu wymyślić jakiś złoty środek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wrzuciłem 2,5 kg malin mrozonych do swojego berlinera I jest super efekt. Jakichś wiekszych oznak wznowienia fermentacji nie zauważyłem. Piwo stało chyba z 10 dni z owocami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wrzuciłem 2,5 kg malin mrozonych do swojego berlinera I jest super efekt. Jakichś wiekszych oznak wznowienia fermentacji nie zauważyłem. Piwo stało chyba z 10 dni z owocami.

 

Maliny w całości? czy blenderowałes?

 

Co do dodania owoców, teoretycznie po zamrożeniu bakterie powinny byc zabite więc bez problemu możesz dać prosto do wiadra. Ja raz dodawałem kiwi które wcześniej zagotowałem (zapach kompotu) dodałem na cichą. Jedyne co bym teraz poprawił to klarowałbym wszystko żelatyną  przed butelkowaniem, ponieważ część owoców przeszło do butelek i miałem gushing. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całe, prosto z paczki. Ja nie klarowałem niczym I jest przejżyste. Lekko zamglone. Przed butelkowaniem, zlalem piwo do drugiego wiadra przez druciak do mycia naczyń. A potem gdy już wiedziałem ile ostatecznie mam piwa do zabutelkowania, zlałem do wiadra z kranikiem I z syropem do refermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Wrzucę więc na cichą mrożone owoce Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie Posiadam ksylitol do dosłodzenia piwa. Można go dodać przy rozlewie do normalnego syropu cukrowego? Czy dodać na cichą razem z owocami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz dosłodzić po burzliwej. Zdegustujesz i ocenisz czy nie jest zbyt wytrawne, potem zdecydujesz.

 

BTW. Powitać ziomalka    :friends:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie trzeba doprowadzać do wrzenia że by spasteryzować, mrożenie zabija zarazy ale podobno takie przemysłowe czyli szybkie i do bardzo niskiej temperatury, jeśli owoce były zbierane i samodzielnie zamrażane w normalnej zamrażarce podobno jest duża szansa że coś tam śpi w nich, gdzieś tak wyczytałem, ale maliny dawałem i odpukać było ok, a maliny mają dużo więcej na sobie jak takie mango które obiera się ze skóry

widać to doskonale jak się zostawi je latem ile czasu potrzeba że by pleśń się pojawiła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba będzie zaryzykować bo innej metody nie widzę Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie Czy nie zaszkodzi drożdżom jak wrzucę prawie 2,5kg zamarznietej pulpy owocowej? Nie będzie później problemu z nagazowaniem? Może zostawić trochę drożdży na cichej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raban19 W jaki sposób dodałeś te cytryny do piwa? Na cichą też po mrożeniu?

Edited by michal9890

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...