Jump to content
Sign in to follow this  
KaziooWielki

KaziooWielki - pierwsza warka z brewkitu i WESa

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy, pierwszy post tak więc proszę o wyrozumiałość:lol:

 

Nadszedł więc czas na moją pierwszą warkę. Postanowiłem że powstanie ona z brew kitu + ekstrakt słodowy jasny WESa.

Konkretnie: Coopers 'Pilsener' i Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg.

 

Ale tu rodzi się kilka pytań:

 

1. Na 23 litry piwa, 1.7 kg ekstraktu słodowego wystarczy, czy trzeba będzie jeszcze dosłodzić?

2. Jako że będzie to piwo dolnej fermentacji 16 stopni będzie ok na fermentacje burzliwą i leżakowanie w butelkach? (tyle mam w winiarni ojca) Czy może burzliwa w wyższej, leżakowanie w 16 st.?

 

Jak mnie najdą jeszcze jakieś wątpliwości to dopisze.

 

Jeśli ktoś ma ochotę bardzo był bym wdzięczny za zabranie głosu, może ktoś już robił powyższą kombinacje wtedy mile widziane komenty jak wyszło/smakowało...

 

Pozdrawiam

Edited by KaziooWielki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Co do 1 to wystarczy, 2 Temp. fermentacji dolnej burzliwej to w zależności od rodzaju drożdży od 8-12°C, fermentacji cichej (lagerowania) okolice 0°C, a leżakowanie od biedy może być w 16°C , lepiej byłoby 5-8°C Możesz o tym wszystkim zapomnieć jeśli nie dokupisz prawdziwych drożdży dolnej fermentacji, bo te razem z pancernikiem są tak naprawdę górnej f.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,7kg ekstraktu wystarczy.

Jeśli będziesz fermentował drożdżami z zestawu, to 16°C jest idealne. Ale najlepszy efekt uzyskałbyś kupując i stosując prawdziwe drożdże dolnej fermentacji, np. Saflager S-23 albo Saflager W34/70.. Z drugiej strony, jeśli 16°C to minimalna temperatura jaką możesz zapewnić, to chyba przefermentuj tymi z zestawu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przypomniałem sobie że dla 16°C najlepsze byłyby chyba Danstar Nottingham

Dla 16°C Zgodzę się zupełnie, ale z tego nie będzie Pilsenera..

Konkretnie: Coopers 'Pilsener' i Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg.

Wyjdzie zupełnie inne piwo.

 

Ogólnie polecam zrobienie tego co masz, na tych drożdżach w temp. 16°C. A potem niezwłocznie bierz się za zacieranie :lol::cool:

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie,

 

Postanowiłem jednak że pójdę za wcześniejszą radą kolegi Maryusha i dokupię lepsze drożdże (Saflager S-23).

Co to temperatury to do przyszłego tygodnia (planowy czas rozpoczęcia prac nad warką) porobię jeszcze pewne testy, bo pamiętam że w owej winiarni ojca była niższa temperatura nim otworzył on wentylację.

 

To jeszcze jedno pytanie.

 

Jeżeli korzystam z gotowych półproduktów, to jest sens przelewać z burzliwej fermentacji na cichą do innego gąsiora?

Jak mi się wydaję nie powinno być aż tak sporo osadu na dnie w czasie burzliwej fermentacji.

Ewentualnie nie lepiej pozostawić po prostu ferment na dłużej w dymionie jak przestanie bąbelkować, powiedzmy 1-2 tygodnie?

 

 

PS: Zacieranie - jak najbardziej jestem na TAK. Zacznę od zdobycia minimalnego doświadczenia praktycznego i obycia z produkcją:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.