Jump to content
JanuszMyszyński

Ekstrakt słodowy - co? jak? gdzie? kiedy?

Recommended Posts

Witam. Uwarzyłem 9 warek, a jeszcze nie miałem do czynienia z ekstraktem słodowym. Sporo czytałem ale nurtuje mnie kilka pytań:

 

1. Czytałem, że suchy jest wydajniejszy od płynnego [bo - jakby nie patrzeć - jest pozbawiony wody]. Prawda li to? 

 

2. Jaka marka ekstraktu jest najlepsza? Czy jest w ogóle najlepsza? 

 

3. Kiedy dodawać ekstrakt do podbijania Blg? Po prostu wsypać go do gotującej się brzeczki?

 

4. W jednym z "Piwowarów" Z. Fałat napisał, że dodając ekstrakt trzeba wyłączyć palnik pod kadzią warzelną. Tak powinno się robić?

 

5. Co zrobić z niewykorzystanym ekstraktem? Gdzie, w jaki sposób, jak długo go przechowywać?

 

6. Jak ekstrakt wpływa na kolor? Czy jasny ekstrakt rozjaśni mi ciemne piwo? Jak bardzo?

 

7. Jak obliczyć, ile ekstrakt podniesie mi Blg? Powiedzmy, że mamy 20 litrów brzeczki 15 Blg - ile mi wyjdzie, jeśli dodam np. 400 g ekstraktu? Jest jakiś wzór?

 

8. Jak ekstrakt przekłada się na smak i jakość piwa? Wiadomo, że z samych ekstraktów też się warzy? Ale jaki jest efekt mieszanki - zacieranie + ekstrakt? Czy jest jakiś poziom [% ekstraktu w zacieranym piwie], którego przekroczenie przełoży się na efekt smakowy? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. tak, prawda; 1kg suchego to jakieś 1,5 - 1,6kg płynnego

2. Bruntal, WES też jest ok. Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator

3. Jeśli ma być uzupełnieniem to można dodać pod koniec gotowania

4. Tak, aby się nie przypalił... wyłączasz palnik, dodajesz ekstrakt, jak się wymiesza, rozpuści, włączasz palnik

5. Zamknięty w suchym chłodnym miejscu (lodówka)

6. Jasny ekstrakt rozjaśni ciemne piwo ale z drugiej strony przyciemni jasne... ;)

7. Suchy to prawie 100% cukrów a płynny to 100%/1,5

8. Z samych ekstraktów można uwarzyć bardzo dobre piwo. Niektóre wygrywały konkursy. Oczywiście wydaje się jednak, że z zacieraniem słodu wyjdzie zapewne nieco lepsze... Pytanie w jakich proporcjach chcesz użyć ekstraktów i słodów. Problemem jest to, że ekstrakty są sporo droższe od słodów.

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. tak, prawda; 1kg suchego to jakieś 1,5 - 1,6kg płynnego

 

Nie, 1 kg ekstraktu suchego to w zależności od zagęszczenia 1,25 - 1,5 kg ekstraktu płynnego.

 

 

Bruntal, WES też jest ok.

 

Jeżeli też jest ok to które są w 100% ok.

 

 

Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator

 

Dlaczego?

 

 

Jasny ekstrakt rozjaśni ciemne piwo ale z drugiej strony przyciemni jasne...

 

Do ilu EBC jest piwo jasne? Pytam, ponieważ są ekstrakty super jasne (< 15 EBC).

 

 

Suchy to prawie 100% cukrów a płynny to 100%/1,5

 

Edited by bebeef

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator

 

Dlaczego? 

 

Nie wiem jak Profimator, bo nie używałem, ale Gozdawa jest po prostu niedobra. Nie umiem tego inaczej określić. Na Gozdawie zrobiłem dwa piwa i jeno poszło w zlew, drugie jeszcze ma szanse na ułożenie się, ale nadziei w nim nie pokładam.

Edited by hotmas

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jancewicz, dnia 15 marzec 2017 - 21:48, napisał: Nie kupuj marki Gozdawa, Profimator Dlaczego?

 

bo są niedobre....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jancewicz, dnia 15 marzec 2017 - 21:48, napisał: Bruntal, WES też jest ok.  

 

Jeżeli też jest ok to które są w 100% ok.

 

Kolega Jancewicz wyraźnie napisał, że Bruntal. A WES też jest ok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jancewicz, dnia 15 marzec 2017 - 21:48, napisał: Bruntal, WES też jest ok.  

 

Jeżeli też jest ok to które są w 100% ok.

 

Kolega Jancewicz wyraźnie napisał, że Bruntal. A WES też jest ok :)

 

Dokładnie, jak bym miał wybierać z tych dwóch - wybrałbym Bruntal. Jakby nie było Bruntala kupiłbym WES. Jak by były tylko Gozdawa i Profimator - wstrzymałbym się z zakupem i poczekał na Bruntal / WES...

Share this post


Link to post
Share on other sites

co jakiś czas robię piwa 100% z ekstraktu dla kumpla i między gozdawą i wesem nie widzę różnicy, a czy gozdawa robi swoje ekstrakty ? czy gdzieś pakują im w puchy tylko z ich naklejkami ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

co jakiś czas robię piwa 100% z ekstraktu dla kumpla i między gozdawą i wesem nie widzę różnicy, a czy gozdawa robi swoje ekstrakty ? czy gdzieś pakują im w puchy tylko z ich naklejkami ;)

 

Jesteś jakimś ambasadorem marki Gozdawa? ;). Wiele razy już to powtarzano - produkują, nie produkują sami ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre.

 

A może nie jesteście w stanie wyczuć różnicy bo robicie jakieś AIPY z toną chmielu, które zakrywają wszystko inne? Tak czy siak różnica jest wyraźna...

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre.

wszystko?

 

 

Przeczytaj od początku, temat o ekstraktach słodowych....

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Przeczytaj od początku,

W odróżnieniu może do innych, czytam raczej większość wpisów i tematów, ale zapytałem ponieważ Twój wpis był dla mnie niejasny :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uwarzyłem do tej pory 4 piwa - wszystkie z ekstraktu.

Na piwowinie jest dostępny jakiś ukraiński w kanistrze 14 kg za 105zł - taniej się nie da, a powiem szczerze, ze nie widzę różnicy między tym a bruntalowskim (pierwsze 2 warki na bruntalu, trzecia i czwarta na ukraińskim). 

 

Aha - do trzeciej dodałem jeszcze 0,5 kg sypkiego pszenicznego Muntons. W 20 litrowej warce nie było czuć w smaku tej pszenicy, jednak piana na piwie była o niebo lepsza. 

Co do podnoszenia BLG - ja bym to pewnie w Brewness obliczył. 

Co do smaku... Jakiś czas temu z sąsiadem wypiliśmy 4 różne piwa, które uwarzył. Byłem przekonany, że wszystkie były zacierane, a okazało się, że 2 z nich były z ekstraktów. Nie jestem w stanie na dzień dzisiejszy rozpoznać które jest zacierane, a które nie.

Jedyna różnica jest taka, że zacierając masz jakąś tam władzę nad tym, czy zacierasz na słodko czy wytrawnie - przy ekstraktach masz to, co masz i tyle. Jednak używając ekstraktów po którymś razie jesteś w stanie przewidzieć jakie BLG i jakie drożdże dadzą Ci efekt, którego oczekujesz. No i masz pełną władzę nad 'wydajnością'. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ale to co sprzedają pod własną marką jest złe i niedobre.

wszystko?

 

 

Przeczytaj od początku, temat o ekstraktach słodowych....

 

dla mnie takie wpisy jakoś są mało wartościowe

 

ale Gozdawa jest po prostu niedobra. Nie umiem tego inaczej określić

oczywiście najlepiej zwalić na ekstrakt, bo przecież drożdże, chmiele czy fermentacja to nie ma wpływu efekt końcowy

piszą to ludzie co mają kilka warek, pytają jak wygląda infekcja i pierwsza warka na gozdawie i od razu wyrabiają sobie takie zdanie

ja zrobiłem koło 30 warek na ekstraktach wes/gozdawa i różnicy nie ma, używałem też innych dużo droższych i też jest niewielka

ambasadorem nie jestem, bo drożdże uważam za kiepskie, może nie tyle kiepskie co mi nie podchodzą i tyle,

jak będziesz kiedyś w warszawie to zapraszam dostanie na degustację na wesie i gozdawie , możemy zrobić mały zakład ile odgadniesz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyraziłem tylko swoją opinię na temat ekstraktu Gozdawy, bo mam do tego prawo. Mi piwo na ich ekstraktach i co najważniejsze drożdżach nie smakowało. Fakt były to tylko dwie warki, ale ja jestem zdania, że o przynajmniej jedną za dużo  ;)

Dzięki za zaproszenie, odezwę się jak będę w maju w Warszawie  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na piwowinie jest dostępny jakiś ukraiński w kanistrze 14 kg za 105zł - taniej się nie da, a powiem szczerze, ze nie widzę różnicy między tym a bruntalowskim (pierwsze 2 warki na bruntalu, trzecia i czwarta na ukraińskim)

Dołączam się do kółka zadowolonych z ukraińskiego ekstraktu. Miałem obawy, a okazało się że ekstraktywność porównywalna z WES lub Bruntalem i piwo wychodzi bardzo w porządku. Dwa spostrzeżenia: na plus - ten ekstrakt jest mniej lepki, łatwiej się wylewa z kanistra nawet bez podgrzania, na mały minus - pływają w nim zanieczyszczenia, coś w stylu jakby otrębów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy korzystał ktoś z ekstraktów słodowych od Weyermana?

STO DWAJSIA ZŁOTYCH za 4 kg...

Wydajność z 4 kg: przeciętnie 23 litrów piwa o ekstrakcie ok. 12°Blg.

 

Zastanawiam się, czy są tu tacy nabywcy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na browamatorze jest teraz promocja i za 140 masz 14 kg Bruntala

Jakiś link?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na ironię na BA się chyba już skonczyły :P ale faktycznie na piwowinie jest to samo.

 

Btw. warto dopłacić za Pale Ale? Będzie zauważalna różnica? Robiłem AIPA na zwykłym jasnym i wyszło bardzo fajne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na ironię na BA się chyba już skonczyły :P ale faktycznie na piwowinie jest to samo.

 

Btw. warto dopłacić za Pale Ale? Będzie zauważalna różnica? Robiłem AIPA na zwykłym jasnym i wyszło bardzo fajne.

Różnica jest taka jak miedzy slodem Pilzneńskim a slodem Pale Ale :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Różnica jest taka jak miedzy slodem Pilzneńskim a slodem Pale Ale :)

 

To ja se lepiej za to kupię chmielu :P . Już pojawiają się z nowych zbiorów także jaram się jak Rzym za Nerona :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.