Jump to content
Sign in to follow this  
Kamilos55

Milk Stout z ekstraktu

Recommended Posts

Jako, że planuję swoją druga warkę (pierwsza była z brewkitu) i nie posiadam jeszcze całego sprzętu chcę uwarzyć coś w miarę prostego. Przygotowałem taką recepturę:

Milk Stout z ekstraktu:

- ekstrakt słodowy Pale 1,7kg (75,6%)
- Carafa I - 0,2kg (8,9%)
- jęczmień palony - 0,1kg (4,4%)
- laktoza - 0,25kg (11,1%)
- chmiel Nugget (13% alpha) - 30g na 60 min.

- chmiel East Kent Golding (5% alfa) 30g na 60 min
- drożdże S-04 - pół saszetki

wielkość warki - 10l

 

Wyliczone przez BeerSmitha:
szacowane początkowe Blg - 13,5
szacowane końcowe Blg - 4,8
szacowane IBU  - 28,7

szacowany kolor EBC - 71,9 

 

szacowane IBU  - 22 - 26,5
 

Objętość przed gotowaniem 4,6l 5l - chłodzone zimną wodą dolaną do 10l lub oczekiwanego Blg. Słody/ziarna specjalne planuję zaparzać podczas podgrzewania wody do ekstraktu. Przyjąłem, że Ekstrakt 1,7kg z Browamatora ma potencjał 10 Blg. Laktoza będzie dodana do gara po gotowaniu, żeby chmiel oddał lepiej goryczkę.

 

Pytania:
1) Czy chmiel Nugget będzie odpowiedni, czy lepiej dać coś z wysp brytyjskich? Planuję dać tylko na goryczkę i żeby została oddana podczas HGB na około 30 IBU. No i oczywiście żeby pasował do stylu.
2) Czy coś jest nie tak?

 

Edited by Kamilos55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzałem inne kalkulatory i wychodzi na to, że BeerSmith źle mi pokazał IBU, lub ja źle się nim posłużyłem. Dziwne ale zmiana garnka wpływa na IBU, nie mogę ustawić ile litrów będę gotował...
W każdym razie doszedłem do tego, że muszę użyć mniej goryczkowego chmielu np. East Kent Golding (5% aa) - może 20g na goryczkę i 10g na aromat lub całość na goryczkę.
Laktozę dam na koniec po gotowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.