Jump to content
Sign in to follow this  
seler

baza wiedzy dla poszczególnych gatunków

Recommended Posts

Tak pomyślałem że może by warto było stworzyć wątek lub dział w forum w którym mozna umieszczać istotne doświadczenia z poszczególnymi gatunkami piw.

Takie usystematyzowanie wiedzy co poprawia a co zabija cechy gatunkowe piwa. Chodzi o to by początkujący, jak ja, mogli uniknąć elementarnych błedów.

Wiadomo że np. w przypadku pszenic lepiej unikać cichej, że warto robić dekokcję, by dać mniej drożdży co powinno zwiększyć ilosc estrów itd i z drugiej strony czynności które odejmą cech gatunkowych...

 

Nie chodzi o to że chcę pasożytować, lubię zbierać informacje po całym forum i wiki, samo zagłębianie tematów sprawia kupę frajdy, ale takie usystematyzowanie doświadczeń mogłoby znacznie ułatwić przyswojenie ważnych elementów wiedzy o warzeniu konkretnego gatunku a i wszyscy mogli by się podzielić swoimi doświadczeniami z bojów.

 

pozdrawiam

 

s

Share this post


Link to post
Share on other sites

BJCP opisuje cechy poszczególnych stylów piwa (łącznie z informacjami o tradycyjnym wytwarzaniu).

 

A jak te cechy uzyskać to już sprawa każdego piwowara, nigdy nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi, na te kwestie każdy ma jakiś swój pogląd.

 

Przykładowo piwo pszeniczne:

- zasadność przerwy ferulikowej

- długość tej przerwy

- zasadność dekokcji

- rodzaj dekokcji (ilu warowa)

- cicha czy bez?

 

Poza tym - to wszystko już jest na forach, są FAQi, wiki, wątki mapy itp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł jest teoretycznie dobry, ale... w praktyce obawiam się, że burzliwych dyskusji nie będzie. Co nie znaczy, że nie można spróbować.

 

Załóż wątek o stylu, który Cię interesuje, napisz co wyszukałeś, albo jakie są Twoje doświadczenia, a być może inni opiszą swoje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam trochę wiedzy i literatury na ten temat, ale nawet nie staram się jej specjalnie popularyzować, bo po pierwsze niekoniecznie jest prawdziwa (jest USA-centryczna), po drugie sędziowie mogą mieć inne zdanie na ten temat, po trzecie stosując niestandardowe rozwiązania czasem można osiągnąć lepsze efekty.

 

Na przykładzie weizena: teoretycznie typowym błędem jest nadmierne rozbuchanie aromatów gożdzikowo - bananowych, podczas gdy w przyzwoitym weizenie powinny one być zbalansowane słodowością, chlebowością. Z pewnością jednak w konkursie lepiej sobie poradzi egzemplarz walący bananami na metr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak te cechy uzyskać to już sprawa każdego piwowara, nigdy nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi, na te kwestie każdy ma jakiś swój pogląd.

 

Popieram admiro ,co za trafne ujecie tematu :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z pewnością jednak w konkursie lepiej sobie poradzi egzemplarz walący bananami na metr.

Jeżeli oceniać będą malpy to na pewno ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.