Jump to content
amrish

Lodówka turystyczna jakie macie max zasypy (żyto/płatki)

Recommended Posts

W tym roku mam już 11 warek na koncie i planem było warzenie mocarzy. Jednak mój sprzęt (gar 30l + kranik w nim) nie dają sobie rady z takim zasypem. W czasie wygrzewu i mieszania zgniatam sraczwężyk i filtracja idzie jak krew z nosa. Postanowiłem więc kupić lodówkę, od razu 35l żeby zacierać mocne piwa. Mam jednak kilka pytań:

1. Jaka dlugość filtratora jest optymalna, a może przejść na rurkowy? Kocham żyto i płatki więc na tym mi zależy najbardziej.

2. Czy jest kalkulator do liczenia wody i temp na wygrzew?

3. Jakie osiągacie najbardziej ekstremalne zasypy płatków i żyta %? Na jakim filtratorze (punkt 1) i czy używacie łuski?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku żyta i płatków, ważniejsza od filtratora jest moim zdaniem przerwa beta-glukanowa. Zrobienie jej w lodówce będzie kłopotliwe, dlatego na Twoim miejscu te piwa zacierałbym w garnku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja się wypowiem odnośnie łuski ryżowej. Używam jej w kłopotliwych piwach i spełnia swoje zadanie w 100%. Możesz w przypadku b. trudnych piw podwoić zalecaną ilość-jest neutralna(jałowa) dla brzeczki nastawnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię przynajmniej 2 warki z płatkami żytnimi w sezonie, kilo dwadzieścia nie robi różnicy przy filtracji. Zacieranie w lodówce na lenia.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zacieram przeważnie jednotemperaturowo w lodówce. Największy procentowy udział slodu ( nie płatków ) żytniego wynosiło około 40%.

Miałem też warke gdzie suma pszenicznego i żytniego wynosiła lekko ponad 55%.

 

Mialem też raz 15kg zasypu z 5kg kleikowanego amarantusa.

 

Pomijając zasadność takiej ilości żyta to nie mialem problemów​ z filtracja.

 

Największe problemy mialem kiedy zrobilem i betaglukanowa i mashout. Powód byl odnaleziony później i byl nim niedoczyszczony filtrator.

 

Co do filtratora do ciężkich zasypów polecam rurki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.