Jump to content
Sign in to follow this  
Piciu555

Czy można zadać ponownie drożdże do lagera ?

Recommended Posts

Witam

 

Mam problem ze słabo odfermentowanym lagerem. Na fermentacji burzliwej lagera trzymałem w pwinicy temp. 10-13 sopni. Blg przed fermentacja wynosiło 12,5, spadło do 6.5.

Wydaje mi sie, że trochę za mało i nie mam pomysłu co z tym faktem zrobić. Zostawić jak jest na 2 tygodnie na cichą i butelkować, czy może jeszcze raz napowietrzyć i zadać drożdże ? 

 

Słabe odfermentowanie podejrzewam, że zadałem za mało drożdży. Użyłem Fermentis W34/70 (po fakcie zauważyłem, że paczka  jest przeznaczona na 10-15 litrów).

 

W tej chwili w domu posiadam rezerwowe US-05, na lagerowe bym musiał czekać do 2 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tu są dostępne od ręki. 3f94f12e23e669e41db67a06a954342c.jpg W razie co podam sklep by nie było kryptoreklamy.

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostępne sa wszędzie, ale musiałbym czekać za przesyłką. Bardziej mnie interesuje co zrobić z tym. Kupować drożdze, olać i butelkować czy wylać w kibel ? :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wg mnie to powinno zejść niżej już po 2 tygodniach, ale na Twoim miejscu jeszcze bym się wstrzymał z dodawaniem nowych drożdży. Poczekaj z tydzień zrób ponowny pomiar. Ewentualnie przenieś wiadro do troszkę wyższej temperatury 12 - 16°C może jeszcze coś dojedzą. Fermentacja dolna trwa trochę dłużej niż górna. Z tym kiblem to gruba przesada  ;)

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 tygodnie to nie tak dużo na lagera. Ja u siebie trzymałem lagera 12 BLG trzy tygodnie. Drożdże S-23 co prawda. Późniejszy porter zlewałem dopiero po miesiącu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko trochę się pośpieszyłem i zlałem już na cichą. Pomiar robiłem dopiero po przelaniu. Z tym kiblem to oż przesadziłem, w końcu zawsze się znajdzie ktoś, komu będzie smakowało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobną sytuację w mojej warce nr 3, czyli pierwszym lagerze. Lager ok 13,5blg drożdże s-23 (świeża saszetka) temp fermentacji 12-14°C. Chciałem szybko odebrać gęstwę i zlałem na cichą po 8 dniach ( :facepalm: ) Okazało się, że zeszło do 6 blg. Jak zobaczyłem odczyt to 2-3 łyżki stołowe gęstwy wrzuciłem z powrotem do piwa i lekko zamieszałem a resztę gęstwy dałem do lodówki. Po kolejnych 12 dniach fermentacji zeszło ostatecznie do 3,5blg i poszło w butelki. Nawet ostatnio otworzyłem sobie ostatnią butelkę tego piwa (po ok roku od rozlewu) i było ok, dawało trochę miodem ale zero przegazowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko trochę się pośpieszyłem i zlałem już na cichą. Pomiar robiłem dopiero po przelaniu. Z tym kiblem to oż przesadziłem, w końcu zawsze się znajdzie ktoś, komu będzie smakowało :)

burzliwa czy cicha nie ma znaczenia. Drożdże masz nadal w zawiesinie piwa. Poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie. Ja jak mam wątpliwości co do odfermentowania zamykam szczelnie fermentatorów i obserwuję co kilka godzin czy pokrywka puchnie. Rurki nie używam bo upierdlwa jest

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle zrobiłeś, że najpierw zlałeś a potem mierzysz i pytasz.

Najgorszym co teraz możesz zrobić to dodać US-05.

Zostaw jak jest najlepiej w tych 13-14st. Za co najmniej 2 tygodnie sprawdź. Myślę, że zejdzie dużo niżej.

Na paczce W34/70 zdarzało mi sie fermentować 25l ok 11-12blg. Efekt nie był powalający ale odfermentowanie przyzwoite. Oczywiście nie w 2 tygodnie ale ok. 4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojawiają się jeszcze podstawowoe pytania: w jakich temperaturach zacierałeś ? czy masz skalibrowany , sprawdzony termometr i balingomierz czy czym tam mierzysz gęstość. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.