Skocz do zawartości
jun22

Ziarna kakaowca.

Rekomendowane odpowiedzi

to tak przy okazji zapytam, da się wykorzystać takie ziarna bez szkody dla piany? takie ziarno przecież ma pewnie z 25-40% tłuszczu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to tak przy okazji zapytam, da się wykorzystać takie ziarna bez szkody dla piany? takie ziarno przecież ma pewnie z 25-40% tłuszczu.

 

Tak, robiłem stouta z kakaowcem i miał piękną pianę, która się szybko nie redukowała ;) Tu masz przepis i opinie: 

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrza%C5%84skim/page-77?do=findComment&comment=419075

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy te z Lidla są odtłuszczone bo takie właśnie sprzedają w sklepach piwowarskich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. 

Były to całe ziarna, więc przed użyciem były pokruszone, potem wyprażone w 120 stopniach i przez tydzień moczone w bourbonie. Na samym bourbonie zebrał się taki tłusty film - który został usunięty.

Kupione w Tesco  wg specyfikacji 11g tłuszczu.

 

 

Też się obawiałem wpływu na pianę, ale była w porządku. 

 

pzdr

Edytowane przez Zdrawko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to jeszcze zapytam jak z efektem? myślałem o zrobieniu czekoladowo-owsianego stoutu, ale boje się, że aromat z kakaowca wyjdzie sztuczny i chemiczny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to jeszcze zapytam jak z efektem? myślałem o zrobieniu czekoladowo-owsianego stoutu, ale boje się, że aromat z kakaowca wyjdzie sztuczny i chemiczny :)

Aromat kakowca ładnie komponuje się z ciemnymi słodami .Przy prawidłowej fermentacji nie sądzę aby wyszła jakaś sztuczność .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aromat ziaren kakaowca jest trochę specyficzny. Nie pachnie to jeden do jednego jak czekolada czy kakao, ale sztucznym czy chemicznym bym go nie nazwał.

 

Z pianą to myślę, że różnie może być. U mnie piana była strasznie nędzna, ale nie wiem czy to wina wyłącznie kakaowca.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a dodanie zmielonego, odłtuszczonego kakaa ma sens, czy lepiej przyinwestować w całe ziarna? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. 

 

Panie, ale ile tego dałeś? Do kotła czy na cichą?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. 

 

 Do kotła czy na cichą?

 

A jak myślisz? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą.

 

Panie, ale ile tego dałeś? Do kotła czy na cichą?
No właśnie na cichą, całe opakowanie z linku tesco czyli 100g, myślałem że to mało będzie, ale po roku od butelkowania dalej czuć.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj kupiłem kakao z Tesco. 

 

Wsypałem 100g do butelki po Frugo i zalałem whisky. Bardzo tłuste, ale jakoś specjalnie na pianie mi nie zależy.

 

 

https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120759452 

Edytowane przez teufel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Stout z ziarnami kakaowca ( 200g /25l piwa ) rozlany do butelek 29VII . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne . Piana  drobnopęcherzykowa  trochę mało trwała . Barwa bardzo ciemna wręcz czarna . Smak w pierwszym odczuciu delikatnie pralinowy , dominuje jednak mega gorzka czekolada (co bardzo lubię ) w dalszej części jest dopiero kakaowe. Dodam ,że na cichą oprócz kakaowca dodałem 1.5 kg mrożonych śliwek + 10 goździków .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 8/15/2017 o 15:46, jun22 napisał:

 

 

Stout z ziarnami kakaowca ( 200g /25l piwa ) rozlany do butelek 29VII . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne . Piana  drobnopęcherzykowa  trochę mało trwała . Barwa bardzo ciemna wręcz czarna . Smak w pierwszym odczuciu delikatnie pralinowy , dominuje jednak mega gorzka czekolada (co bardzo lubię ) w dalszej części jest dopiero kakaowe. Dodam ,że na cichą oprócz kakaowca dodałem 1.5 kg mrożonych śliwek + 10 goździków .

a jak dokładnie dodałeś te ziarna ?? tylko wsypałeś czy jakieś moczenie? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×