jun22 4 1 Browary Zgłoś Napisano 13 Marzec 2017 Informacja dla poszukujących.Ziarna kruszone pojawiły się w Lidlu cena 4,99 za 50g. 1 Wobor dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xanovich 21 Zgłoś Napisano 13 Marzec 2017 to tak przy okazji zapytam, da się wykorzystać takie ziarna bez szkody dla piany? takie ziarno przecież ma pewnie z 25-40% tłuszczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Undeath 1116 1 Browary Zgłoś Napisano 14 Marzec 2017 to tak przy okazji zapytam, da się wykorzystać takie ziarna bez szkody dla piany? takie ziarno przecież ma pewnie z 25-40% tłuszczu. Tak, robiłem stouta z kakaowcem i miał piękną pianę, która się szybko nie redukowała Tu masz przepis i opinie: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrza%C5%84skim/page-77?do=findComment&comment=419075 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smul&Sons 9 Zgłoś Napisano 14 Marzec 2017 Pytanie czy te z Lidla są odtłuszczone bo takie właśnie sprzedają w sklepach piwowarskich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdrawko 12 Zgłoś Napisano 14 Marzec 2017 (edytowane) Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Były to całe ziarna, więc przed użyciem były pokruszone, potem wyprażone w 120 stopniach i przez tydzień moczone w bourbonie. Na samym bourbonie zebrał się taki tłusty film - który został usunięty. Kupione w Tesco wg specyfikacji 11g tłuszczu. Też się obawiałem wpływu na pianę, ale była w porządku. pzdr Edytowane 14 Marzec 2017 przez Zdrawko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xanovich 21 Zgłoś Napisano 14 Marzec 2017 to jeszcze zapytam jak z efektem? myślałem o zrobieniu czekoladowo-owsianego stoutu, ale boje się, że aromat z kakaowca wyjdzie sztuczny i chemiczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jun22 4 1 Browary Zgłoś Napisano 17 Marzec 2017 to jeszcze zapytam jak z efektem? myślałem o zrobieniu czekoladowo-owsianego stoutu, ale boje się, że aromat z kakaowca wyjdzie sztuczny i chemiczny Aromat kakowca ładnie komponuje się z ciemnymi słodami .Przy prawidłowej fermentacji nie sądzę aby wyszła jakaś sztuczność . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskaliber 377 1 Browary Zgłoś Napisano 17 Marzec 2017 Aromat ziaren kakaowca jest trochę specyficzny. Nie pachnie to jeden do jednego jak czekolada czy kakao, ale sztucznym czy chemicznym bym go nie nazwał. Z pianą to myślę, że różnie może być. U mnie piana była strasznie nędzna, ale nie wiem czy to wina wyłącznie kakaowca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xanovich 21 Zgłoś Napisano 17 Marzec 2017 a dodanie zmielonego, odłtuszczonego kakaa ma sens, czy lepiej przyinwestować w całe ziarna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teufel 4 Zgłoś Napisano 7 Maj 2017 Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Panie, ale ile tego dałeś? Do kotła czy na cichą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mibor 41 Zgłoś Napisano 7 Maj 2017 Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Do kotła czy na cichą? A jak myślisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdrawko 12 Zgłoś Napisano 7 Maj 2017 Ja też dodawałem ziarna do porteru, na cichą. Panie, ale ile tego dałeś? Do kotła czy na cichą?No właśnie na cichą, całe opakowanie z linku tesco czyli 100g, myślałem że to mało będzie, ale po roku od butelkowania dalej czuć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teufel 4 Zgłoś Napisano 11 Maj 2017 (edytowane) Ja dzisiaj kupiłem kakao z Tesco. Wsypałem 100g do butelki po Frugo i zalałem whisky. Bardzo tłuste, ale jakoś specjalnie na pianie mi nie zależy. https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120759452 Edytowane 11 Maj 2017 przez teufel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jun22 4 1 Browary Zgłoś Napisano 15 Sierpień 2017 Stout z ziarnami kakaowca ( 200g /25l piwa ) rozlany do butelek 29VII . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne . Piana drobnopęcherzykowa trochę mało trwała . Barwa bardzo ciemna wręcz czarna . Smak w pierwszym odczuciu delikatnie pralinowy , dominuje jednak mega gorzka czekolada (co bardzo lubię ) w dalszej części jest dopiero kakaowe. Dodam ,że na cichą oprócz kakaowca dodałem 1.5 kg mrożonych śliwek + 10 goździków . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fenris 11 Zgłoś Napisano 8 Listopad 2017 Dnia 8/15/2017 o 15:46, jun22 napisał: Stout z ziarnami kakaowca ( 200g /25l piwa ) rozlany do butelek 29VII . Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne . Piana drobnopęcherzykowa trochę mało trwała . Barwa bardzo ciemna wręcz czarna . Smak w pierwszym odczuciu delikatnie pralinowy , dominuje jednak mega gorzka czekolada (co bardzo lubię ) w dalszej części jest dopiero kakaowe. Dodam ,że na cichą oprócz kakaowca dodałem 1.5 kg mrożonych śliwek + 10 goździków . a jak dokładnie dodałeś te ziarna ?? tylko wsypałeś czy jakieś moczenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach